Вести

ЗИМСКА ШКОЛА ФУДБАЛА | СРБИЈА ЗЕМЉА ГДЕ СЕ РАЂАЈУ ТАЛЕНТОВАНА ДЕЦА

11.02.2020.

Завршена је „Зимска школа Фудбалског савеза Србије“ у организацији Инструкторске службе за играче рођене 2006. и 2007. године која је одржана у две смене од 1-5. фебруара и од 6-10. фебруара 2020. године у Спортском центру ФСС у Старој Пазови.

Поред контроле већ постојеће селекције, камп је послужио и као допунска селекција играча, а томе у прилог податак да је за десет дана рада и боравка у СЦ ФСС у тренажном процесу било више од сто дечака.

Координатор инструкторске службе  Далибор Зорко и носиoци стручног дела програма инструкторске службе, спровели су план и програм инструкторске службе ФСС у сарадњи са Регионалним и Окружним инструкторима ФСС и уз помоћ тренера који су били гости.

План Инструкторске службе  је да се дефинише српска школа фудбала у млађим узрасним категоријама која би се базирала на српском таленту, традицији и идентитету. Циљ је да се креира јединствена методологија рада коју би спроводили и клубови а све са жељом да заједнички дођемо до модела играча за будући период, а све у корист  остваривања врхунских клупских и репрезентативних резултата.

Репрезентативни кодекс је био саставни део овог програма а пажња је усмерена на подизање свести о значају образовања. У ову идеју је активно укључена тренерска организација, а водећи клубови  су исказали отвореност за сарадњу у имплементацији овог програма.

На кампу се радило два пута дневно где је преподневни тренинг био Општи тренинг (координација, моторика, брзина, техника са лоптом и без лопте), а поподневни тренинг је био Специфични тренинг базиран на просторима и елементима из игре (1:1, 1:2, 2:1, 2:2, 3:2, 2:3, 3:3, 4:4).

Спровођење Дневних активности:

-Поштовање сатнице дневних активности

-Праћење и дијагностиковање развоја дечака кроз тренажне вежбе и игре

-Свакодневно одржавање два тренинга општих и специфичних (ситуационих) садржаја

– Радионица (едукација и интеракција).

Поред инструктора у рад са играчима су били укључени и тренери специјалисти (тренер голмана, физичке припреме, техничке припреме…). Гост кампа је био наш бивши репрезентативац и интернационалац Бојан Јоргарчевић који је био задужен за рад са голманима. Рад школе протекао је под надзором стручног медицинског тима ФСС.

Поред фудбалских активности на кампу су биле заступљене и радионице у виду  наставних и образовних активности:  исхрана спортиста, психологија личности спортисте, спотски квиз о историји фудбала. Предавање на радионици је одржао и наш познати интернационални судија Милован Ристић који је покушао да објасни да смо сви на истом задатку како би наша фудбалска игра буде што лепша и атрактивнија. То можемо постићи  ако се играчи и судије поштују, уважавају и разумеју једни друге.

-Српски фудбал има лепу будућност – не крије Координатор инструкторске службе  Далибор Зорко.- Долази нови талас  талентованих дечака а на свима нама који радимо у струци је задатак је да им омогућимо леп развој и помогнемо у њиховом фудбалском сазревању. Наравно, нећемо још да говоримо о именима, али Србија је била и остала земља где се рађају талентована деца.