Vesti

ZIMSKA ŠKOLA FUDBALA | SRBIJA ZEMLJA GDE SE RAĐAJU TALENTOVANA DECA

11.02.2020.

Završena je „Zimska škola Fudbalskog saveza Srbije“ u organizaciji Instruktorske službe za igrače rođene 2006. i 2007. godine koja je održana u dve smene od 1-5. februara i od 6-10. februara 2020. godine u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Pored kontrole već postojeće selekcije, kamp je poslužio i kao dopunska selekcija igrača, a tome u prilog podatak da je za deset dana rada i boravka u SC FSS u trenažnom procesu bilo više od sto dečaka.

Koordinator instruktorske službe  Dalibor Zorko i nosioci stručnog dela programa instruktorske službe, sproveli su plan i program instruktorske službe FSS u saradnji sa Regionalnim i Okružnim instruktorima FSS i uz pomoć trenera koji su bili gosti.

Plan Instruktorske službe  je da se definiše srpska škola fudbala u mlađim uzrasnim kategorijama koja bi se bazirala na srpskom talentu, tradiciji i identitetu. Cilj je da se kreira jedinstvena metodologija rada koju bi sprovodili i klubovi a sve sa željom da zajednički dođemo do modela igrača za budući period, a sve u korist  ostvarivanja vrhunskih klupskih i reprezentativnih rezultata.

Reprezentativni kodeks je bio sastavni deo ovog programa a pažnja je usmerena na podizanje svesti o značaju obrazovanja. U ovu ideju je aktivno uključena trenerska organizacija, a vodeći klubovi  su iskazali otvorenost za saradnju u implementaciji ovog programa.

Na kampu se radilo dva puta dnevno gde je prepodnevni trening bio Opšti trening (koordinacija, motorika, brzina, tehnika sa loptom i bez lopte), a popodnevni trening je bio Specifični trening baziran na prostorima i elementima iz igre (1:1, 1:2, 2:1, 2:2, 3:2, 2:3, 3:3, 4:4).

Sprovođenje Dnevnih aktivnosti:

-Poštovanje satnice dnevnih aktivnosti

-Praćenje i dijagnostikovanje razvoja dečaka kroz trenažne vežbe i igre

-Svakodnevno održavanje dva treninga opštih i specifičnih (situacionih) sadržaja

– Radionica (edukacija i interakcija).

Pored instruktora u rad sa igračima su bili uključeni i treneri specijalisti (trener golmana, fizičke pripreme, tehničke pripreme…). Gost kampa je bio naš bivši reprezentativac i internacionalac Bojan Jorgarčević koji je bio zadužen za rad sa golmanima. Rad škole protekao je pod nadzorom stručnog medicinskog tima FSS.

Pored fudbalskih aktivnosti na kampu su bile zastupljene i radionice u vidu  nastavnih i obrazovnih aktivnosti:  ishrana sportista, psihologija ličnosti sportiste, spotski kviz o istoriji fudbala. Predavanje na radionici je održao i naš poznati internacionalni sudija Milovan Ristić koji je pokušao da objasni da smo svi na istom zadatku kako bi naša fudbalska igra bude što lepša i atraktivnija. To možemo postići  ako se igrači i sudije poštuju, uvažavaju i razumeju jedni druge.

-Srpski fudbal ima lepu budućnost – ne krije Koordinator instruktorske službe  Dalibor Zorko.- Dolazi novi talas  talentovanih dečaka a na svima nama koji radimo u struci je zadatak je da im omogućimo lep razvoj i pomognemo u njihovom fudbalskom sazrevanju. Naravno, nećemo još da govorimo o imenima, ali Srbija je bila i ostala zemlja gde se rađaju talentovana deca.