Vesti

IN MEMORIAM | STANKO NIKOLIĆ LALA

16.11.2021.

Tužna vest za sve u Fudbalskom savezu Srbije.

U Beogradu je u 75. godini preminuo legendarni ekonom našeg državnog tima Stanko Nikolić Lala.

Karijeru u stručnom štabu reprezentacije Lala je počeo daleke 1974. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se dve godine kasnije održalo u Jugoslaviji i na kome su Plavi osvojili četvrto mesto.

Učesnik četiri Svetska (1982, 1990, 1998 i 2006) i dva Evropska prvenstva (1984 i 2000), ali i osvajač bronzane medalje na Olimpijskom igrama u Los Anđelesu 1984. godine, kao deo ekipe koju su činili fudbalski virtuozi poput Dragana Stojkovića, Admira Smajića, Bore Cvetkovića, Mehmeda Baždarevića, Nene Gračana, Vlade Čapljića, Štefa Deverića… Sa zadovoljstvom je vodio računa o opremi fenomenalnih momaka koju su Amerikanci, opčinjeni igrom Toplakove čete, zvali Ludom družinom iz Istočne Evrope.

Tih, skroman i nenametljiv, ali uvek lepo raspoložen, nasmejan i spreman za šalu, Lala je vremenom postao omiljeni lik među fudbalerima i čovek kome su poveravali svoje najskrivenije tajne.

Izgradio je familijarni odnos sa vedetama jugoslovenskog fudbala, a sa nekima poput Faruka Hadzibegića, Siniše Mihajlovića ili Dragana Stojkovića to je poprimalo i koju emociju više.

Selektori su se menjali (Biće Mladinić, Ivan Toplak, Stanko Luštica, Stevan Vilotić, Miljan Miljanić, Toza Veselinović, Miloš Milutinović, Ivica Osim, Slobodan Santrač, Milan Živadinović, Vujadin Boškov, Milovan Đorić, Ilija Petković), ali je Lala ostajao na svom mestu i svojim vedrih duhom doprinosio uvek dobroj atmosferi u taboru državne reprezentacije, što dovoljno govori o njegovim ljudskim kvalitetima.

Pre angažmana u Fudbalskom savezu, aktivno je igrao fudbal za Vojvodinu, Palilulac, Jagodinu, Voždovac i Radnik iz Bijeljine.

Sahrana Stanka Nikoliće Lale obaviće se u subotu, 20. novembra, na Novom bežanijskom groblju od 13:30 sati.