A selekcija

OD HRVATSKE DO PORTUGALA | NIKO NIKADA KAO ALEKSANDAR MITROVIĆ

28.03.2021.

Dva meča, tri gola za samo tri dana i kruna na glavi kralja strelaca najboljeg državnog tima – Aleksandra Mitrovića. Imao je napadač Fulama na svom kontu 36 golova pred start u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta, onda je prvo sa dva gola protiv Republike Irske izjedačio rekord koji je držao legendarni Stjepan Bobek, da bi protiv Portugala definitivno oborio rekord star 67 godina. Nema sumnje da će Mitrović u budućnosti brzo podići i podizati lestvicu i da će ovih 39 golova biti bliska prošlost. U svakom slučaju čestitke za veliki podvig i želja da još dugo trese mreže u najboljem nacionalnom timu.

Prvi gol u dresu Srbije Aleksandar Veliki postigao je u meču sa Hrvatskom  2013. godine, interesantno isto glavom, tada na centaršut Miralema Sulejmanija, sada posle asistencije Nemanje Radonjića. Mitrović je od 39 golova za državni tim, čak 11 postigao glavom. Nije tajna da je sjajnom napadaču desna noga jača strana, a njom je tresao mrežu u dresu Srbije čak 22 puta, dok je šest egzekucija bilo posle udarca levicom. Fenomenalni strelac je neko ko se sjajno snalazi u protivničkom šesnaestercu, a statistiga govori da je 87 odsto golova postigao upravo iz kaznenog prostora. Petnaest puta je bio precizan iz peterca, a 19 golova je postigao iz drugih delova kaznenog prostora. Treba istaći da je Aleksandar Mitrović u reprezentaciji samo tri puta izvodio jedanaesterac tokom 90 minuta meča, dva puta je pogodio protiv Crne Gore u Podgorici i Turske u Istanbulu, a jednom promašio, protiv Crne Gore u Beogradu.

Najbolji strelac u istoriji našeg reprezentativnog fudbala postigao je i nekolko spektakularnih golova, sam je priznao da mu je lob protiv Republike Irske najomiljeniji gol. Sećamo se ipak i njegovih bravura i haubica protiv Bolivije u Gracu, Luksemburga u Beogradu, onog okreta i gola u Tbilisiju protiv Gruzije. A kakav je Mitrovićev odnos prema dresu najdražih boja govori i činjenica da je čak 29 golova postigao u takmičarskim mečevima, samo deset na prijateljskim utakmicama. Bio je strelac i na Prvenstvu sveta u Rusiji, protiv Švajcarske, tresao je mreže u kvalifikacijama za SP, Ligi nacija, kvalifikacijama za EP…U gostima je bio 20 puta precizan, na stadionima u Srbiji postigao je 19 golova, 13 na stadionu „Rajko Mitić“. Na kraju treba apostrofirati podatak da je Aleksandru Mitroviću tek 26 godina, a za reprezentaciju Srbije odigrao je 63 utakmice! Pomeraće Mitrogol definitivno granice, nije isključeno da u budućnosti ugrozi i rekord Branislava Ivanovića od 105 utakmica u dresu reprezentacije.