ФСС И ИНСТИТУТ ЗА ЖЕНСКИ СПОРТ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ | У НАРЕДНА ДВА МЕСЕЦА ШИРОМ СРБИЈЕ ОТВОРИЋЕ СЕ БЕСПЛАТНЕ ШКОЛЕ ФУДБАЛА ЗА ДЕВОЈЧИЦЕ

07.02.2022.

Фудбалски савез Србије и Институт за женски спорт потписали су данас споразум о сарадњи. У наредна два месеца у десет градова у Србији отвориће се бесплатне школе фудбала за девојчице основношколског узраста, у којима се очекује више стотина полазница. Сарадња је настала из потребе за афирмацијом женског фудбала, који на глобалном нивоу добија све више на значају и популарности.

„Намера нам је да подржимо све девојчице које желе да се баве фудбалом, а важна порука коју желимо да пошаљемо гласи – да, фудбал јесте спорт за девојчице и жене! Институт за женски спорт најбољи је могући партнер у овој мисији, имајући у виду њихову мрежу стручњака, систем коју су успели да успоставе у нашој земљи и омогуће девојчицама бесплатно бављење спортом. Снажно смо уз Институт и надамо се да ћемо овом сарадњом направити велики корак, како бисмо у будућности подржавали и навијали за женски фудбал“, изјавио је проф. др Јован Шурбатовић, генерални секретар ФСС.

„Драго нам је што нас је ФСС изабрао за партнера у пројекту мотивисања девојчица да се баве фудбалом. Вредно радимо, и очекујемо да прве бесплатне школе фудбала за све девојчице које желе да тренирају овај спорт крену са радом у више градова већ у фебруару. Фудбал је спорт који је перципиран као мушки спорт, време је да то променимо. Сарадњу са ФСС видимо као важан корак за будући развој женског фудбала у Србији“, изјавила је Марина Маљковић, оснивач Института за женски спорт, кошаркашки тренер и селекторка женске кошаркашке репрезентације.

Данас је чак 45 милиона фудбалерки регистровано у ФИФА. На 3. Светском првенству за жене у САД, на финалној утакмици између САД и Кине, било је преко 100.000 гледалаца. Све већи број женских клубова и организација, покренуло је фудбалске спортске раднике да се озбиљније посвете питањем женског фудбала.

2 од 3 девојчице узраста 7 до 14 година нема редовне спортске активности, а на сваком нивоу бављења спортом много је мање девојчица и жена. Институт за женски спорт бесплатним школама спортова подржава девојчице у Србији да остваре свој пуни потенцијал у животу кроз физичку активност и бављење спортом. Верујемо да је једини начин да остваримо свој пуни потенцијал као жене и девојке ако смо физички активне. Верујемо у једнаке прилике.

Сваком спорту потребно је више девојчица, прикључи нам се!

Институт за женски спорт водећа је организација за женски рекреативни и просфесионални спорт у југоисточној Европи, коју воде врхунски спортски стручњаци. Институт је непрофитна организација основана са циљем да омогући девојчицама и женама да буду физички активне и помогне им да остваре свој пун потенцијал у животу. Институт ради на бројним пројектима, од којих се истиче организација бесплатних школа спортова и радионица за девојчице узраста од 7 до 14 година. Стручно вођене тренинге за 14 спортова на 20 локација и са преко 30 активних тренера у 14 градова широм Србије, два пута недељно, тренутно похађа више од 1.000 девојчица. Институт је основала Марина Маљковић, кошаркашки тренер и селекторка женске кошаркашке репрезентације. Сваком спорту потребно је више девојчица#igrajsanama . Више информацијаFacebook и Instagram @institutzaženskisport i www.institutzazenskisport.rs

За додатне информације [email protected]