Vesti

DVA DATUMA KOJA SE PAMTE I GOLOVI KOJI NE BLEDE

05.06.2020.

https://www.instagram.com/p/CBENUqPg-XJ/?igshid=1h8ft0tvabygb

Dva velika događaji pamti naš reprezentativni fudbal na današnji dan. Beograd je 5. juna 1974. bio domaćin prijateljskog meča Jugoslavija – Engleska, stadion Crvene zvezde je bio tesan da primi sve ljubitelje fudbala, a oni koji su bili videli su fantastičnan meč i fenomenalne golove, pre svega Ilije Petkovića i pogotovo Branka Oblaka koji je postigao možda i jedan od najefektnijih golova u istoriji reprezentacije Jugoslavije. Rezultat je bio na kraju 2:2…

A 5. juna 1968. fudbalska reprezentacija Jugoslavije je u polufinalu Evropskog prvenstva 1968. savladala selekciju Engleske 1:0 (0:0), tada aktuelne svetske prvake. Selektor Rajko Mitić i trener Branko Stanković izveli su tim u sastavu: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Milan Damjanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković, Dobrivoje Trivić, Vahidin Musemić, Ivan Osim, Dragan Džajić.

Interesantno je da se tada Ivica Osim povredio na samom početku utakmice i statirao je na desnom krilu, jer pravila nisu dozvoljavala zamenu igrača! Englezi su igrali sa većinom igrača koji su dve godine ranije postali prvaci sveta na svom „Vembliju“: Benks, Bobi Mur, Vilson, Bobi Čarlton, Piters, Hant, Bol…Naši igrači su se hrabro borili a kada su već u izgledu bili produžeci, Dragan Džajić je u 87. minutu dao velemajstorski gol, najvažniji i jedan od najlepših u njegovoj blistavoj karijeri. Jednu dugačku loptu koja je preletela Bobija Mura primio je na grudi i svojom čarobnom levicom doneo veliku pobedu našoj reprezentaciji.