Вести

ДВА ДАТУМА КОЈА СЕ ПАМТЕ И ГОЛОВИ КОЈИ НЕ БЛЕДЕ

05.06.2020.

Два велика догађаји памти наш репрезентативни фудбал на данашњи дан. Београд је 5. јуна 1974. био домаћин пријатељског меча Југославија – Енглеска, стадион Црвене звезде је био тесан да прими све љубитеље фудбала, а они који су били видели су фантастичнан меч и феноменалне голове, пре свега Илије Петковића и поготово Бранка Облака који је постигао можда и један од најефектнијих голова у историји репрезентације Југославије. Резултат је био на крају 2:2…

А 5. јуна 1968. фудбалска репрезентација Југославије је у полуфиналу Европског првенства 1968. савладала селекцију Енглеске 1:0 (0:0), тада актуелне светске прваке. Селектор Рајко Митић и тренер Бранко Станковић извели су тим у саставу: Илија Пантелић, Мирсад Фазлагић, Милан Дамјановић, Мирослав Павловић, Благоје Пауновић, Драган Холцер, Илија Петковић, Добривоје Тривић, Вахидин Мусемић, Иван Осим, Драган Џајић.

Интересантно је да се тада Ивица Осим повредио на самом почетку утакмице и статирао је на десном крилу, јер правила нису дозвољавала замену играча! Енглези су играли са већином играча који су две године раније постали прваци света на свом „Вемблију“: Бенкс, Боби Мур, Вилсон, Боби Чарлтон, Питерс, Хант, Бол…Наши играчи су се храбро борили а када су већ у изгледу били продужеци, Драган Џајић је у 87. минуту дао велемајсторски гол, најважнији и један од најлепших у његовој блиставој каријери. Једну дугачку лопту која је прелетела Бобија Мура примио је на груди и својом чаробном левицом донео велику победу нашој репрезентацији.