Vesti

DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE | SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ SA SARADNICIMA U POSETI AKADEMIJI FK TSC U BAČKOJ TOPOLI (VIDEO)

23.08.2021.

Dobar glas daleko se čuje. O uslovima u kojima funkcioniše FK TSC iz Bačke Topole čuje se i piše i van granica Srbije, a u ponedeljak pre podne u to se lično uverio i selektor našeg A tima Dragan Stojković.
U društvu direktora Stevana Stojanovića i člana stručnog štaba reprezentacije Gorana Đorovića, strateg Orlova posetio je Akademiju u Bačkoj Topoli, družio se sa najmlađim polaznicima fudbalske škole i izrazio svoje oduševljenje kompleksom kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći i trofejniji klubovi u Evropi:
„Prijatno sam iznenađen posle svega što sam video ovde u Bačkoj Topoli. Sama ideja, infrastruktura, kompletan koncept, sve je na najvišem mogućem nivou. Rekao bih da je to evropski standard. Čestitam svima koji su učestvovali u projektu. Svi žitelji ovog mesta, ali i svi u Srbiji moraju da budu ponosni na Akademiju koju je stvorio TSC“ – rekao je Stojković i dodao:
„U fudbalu pravila ne postoje. Niko ne može da tvrdi da će neko od ovih klinaca postati fudbalska vedeta, ali je bitno da imaju sjajnu polaznu tačku. Veoma me raduje što vidim da u sklopu sportskog centra postoje i školske učionice, jer svi treba da znaju da obrazovanje i fudbal mogu i moraju zajedno. To se pokazalo i u praksi, čak i u mom slučaju. Ova deca imaju sve uslove da se edukuju i pravilno razvijaju, pa jednog dana možda i zakucaju na vrata prvog tima. Ukoliko ne postanu fudbaleri, sigurno je da će postati dobri ljudi. A to i jeste suština“.


Selektor je apostrofirao značaj infrastrukture za razvoj kompletnog fudbalskog pokreta u Srbiji.
„Ako ovako nešto postoji u Bačkoj Topoli, zašto ne bi postojalo i u ostalim mestima širom zemlje. Ovo su primeri koje treba slediti i pratiti. Verujem da su ljudi u Srbiji upoznati sa fenomenalnim uslovima TSC-a, ukoliko nisu treba ih pod hitno informisati. Šteta što nisam malo mlađi, pa da mogu i ja da treniram i učim u ovim okolnostima. Ali šta da se radi, godine ne možemo da vratimo unazad“.

Pored dece o kojoj brinu perspektivni treneri u Akademiji, prvi tim TSC-a je takođe u sigurnim rukama čoveka koji je već stekao poprilično trenersko iskustvo i imao priliku da vodi reprezentaciju svoje zemlje na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine:
„Ma Krle je kao igrač bio… onako… ništa specijalno…“ – našalio se Stojković, a onda nastavio u ozbiljnijem tonu – „Bio je zaista fantastičan defanzivni fudbaler. Mislim da mu i u trenerskom poslu ide veoma dobro. Raduje me kad vidim svoje bivše saigrače i generalno, velika imena srpskog fudbala da su krenuli trenerskim putem i da to svoje bogato igračko iskustvo sada prenose na mlađe. Mladen je igrao u ozbiljnim evropskim ligama, veoma je važno da na kormilu kluba imate trenera od kredibiliteta, čoveka sa zavidnom fudbalskom karijerom. Rukovodstvo kluba je napravilo odličan potez što ga je angažovali za šefa struke. Vidim da je atmosfera odlična, dobro sarađuju, dopunjuju se i rezultati TSC-a govore da su na pravom putu“.


U ulozi domaćina uvaženim gostima iz Beograda našao se predsednik TSC-a i član IO FSS Janoš Žemberi, koji je selektoru Stojkoviću i direktoru Stojanoviću pokazao i maketu predivnog stadiona koji je kapaciteta 4.700 mesta i koji će zvanično biti otvoren 3. septembra na utakmici protiv Ferencvaroša:
„Sve što smo hteli, to smo i ostvarili. Veoma sam zadovoljan, iako je zaključak da nam fali još terena u sklopu fudbalske Akademije. Zato će naredni zadatak da bude da dodamo bar još jedan teren. Sve ostali je na svom mestu i u savršenom redu, što je i selektor Stojković mogao da se uveri priliko posete Bačkoj Topoli. Nama kao klubu imponuje činjenica da u A reprezentaciji Srbije imamo igrača TSC-a, tu je i Dušan Tadić koji nije ponikao u našoj školi, ali je iz Bačke Topole, ranije smo imali i Nikolu Žigića… Takođe, imamo svoje reprezente i u mlađim selekcijama. Nastavićemo da se razvijamo i trudićemo se da svakoj reprezentativnoj akciji doprinese i učinak nekog našeg fudbalera“ – rekao je Žemberi.


Posle zajedničke fotografije za uspomenu, sa decom u gro planu i Akademijom u pozadini, na poseti selektoru i njegovim saradnicima, zahvalio se i trener TSC-a Mladen Krstajić:
„Ja sam igrom slučaja, takođe vođen dobrim glasom, pre osam meseci došao na poziv Janoša Žemberija i prihvatio ulogu šefa stručnog štaba TSC-a. I nisam se pokajao. Kada sam video uslove u Bačkoj Topoli, nisam uopšte vodio računa o finansijskom aspektu priče. Verujte mi da mi je zadovoljstvo da boravim ovde u Akademiji i da zajedno sa klubom rastem i trenerski se nadograđujem. Kao bivši selektor, došao sam na ideju da pozovem svog prijatelja Piksija Stojkovića da dođe ovde i da se lično uveri u kakvim uslovima radimo i kako funkcionišemo. Svi koji smo u bilo kom trenutku bili na mestu selektora reprezentacije, uvek moramo da stanemo iza aktuelnog selektora i da ga podržimo u nastojanju da našu reprezentaciju odvede tamo gde joj je i mesto. Apsolutno verujem u Piksija i njegovu ekipu i siguran sam da ćemo Srbiju gledati u Kataru 2022. godine“ – rekao je Krstajić.