Devojke iz Evrope i sveta žele dres Srbije, Aida Kardović i Kjara Savić donele reprezentaciji dodatni kvalitet

15.01.2017.

Ženske reprezentativne selekcije u poslednje vreme beleže zapažene rezultate i dobre nastupe, a u prilog tome i dva plasmana na Evropsko prvenstvo sa kadetskom i omladinskom reprezentacijom 2012. i 2016. godine. Istovremeno sa podizanjem rejtinga, Fudbalski savez i ljudi koji vode brigu o ženskom fudbalu mogu da se pohvale činjenicom da se sve veći broj igračica naših korena iz Evrope i Amerike, javlja sa samo jednom željom, da obuku dres Srbije.
Najbolji primer je Suzan Nilson, koja je branila za sve mlađe selekcije Švedske, a onda donela odluku da brani za „svoju“ Srbiju. Za kratko vreme osvojila je simpatije svih u selekciji, a na nekoliko utakmica je nosila i kapitensku traku. I Nataša Petrov iz Frankfurta je imala zapažene nastupe za omladinsku i kadetsku reprezentaciju Srbije, a Stefani Grba iz Amerike nastupala je u kadetskoj selekciji. Najsvežiji primer želje i ljubavi da se igra samo za Srbiju je sjajna Aida Kardović, koja je za kratko vreme pobrala sve simpatije u srpskim selekcijama. Skromno i nenametljivo, uvek je davala primer kako se bori za dres sa državnim grbom. Njen doprinos prvom plasmanu kadetkinja na EP u Belorusiji je bio ogroman. Rođena 21. februara 2000. godine u Esenu, prošla je kompletnu nemačku fudbalsku školu,a od pete godine ravnopravno je igrala sa dečacima u Hesenu i Mogeldorfu, kasnije u nemačkom velikanu Turbini iz Potsdama. Posle EP u Belorusiji postala je član Vajnberga 67. Za kratko vreme Aida je postala važna igračica kadetske i omladinske selekcije, a već je ubeležila i tri nastupa za A reprezentaciju
-Volela bih da se ponovo plasiramo na Evropsko prvenstvo i da u kontinuitetu podižemo nivo igre i rezultata. To bi bilo sjajno za reprezentaciju, ali i za svaku igračicu. Želja mi je da karijeru nastavim u većem klubu, gde bih imala uslove da više radim i napredujem. Imam velike ambicije. Majka Burhana mi je velika podrška, meni i bratu Dinu koji je velika nada Ninberga – kaže Aida Kardović.

Selektori Goran Sretenović, Lidija Stojkanović i Suzana Stanojević za Aidu imaju samo reči hvale. A poslednja u nizu igračica iz dijaspore je Kjara Savić, golman Hofenhajma. Kjara je na zimskom kampu pokazala da se na nju u budućnosti može ozbiljno računati.
-Fudbal treniram od treće godine, a volela bih da jednog dana zaigram za Mančester Siti ili neki klub u Francuskoj. Srpske reprezentativke su talentovane, ali se u Nemačkoj radi više i devojke su tamo fizički mnogo spremnije – ističe Kjara Savić.
Igračice poput Nilson, Petrov, Kardović i Savić donose reprezentaciji dodatni kvalitet, potreban za još bolje rezultate. Uz talentovane igračice iz srpske lige i naše igračice „na privremenom radu“ u Nemačkoj, Islandu, Mađarskoj, Sloveniji, Rumuniji možda je baš ovo formula za još bolje rezultate naših ženskih reprezentativnih selekcija.
Aida i Kjara su proteklih dana boravila na zimskom kampu FSS a na slici se nalaze u društvu Nikoslava Bjegovića, koordinatora za ženski fudbal FSS.