A selekcija

BUNJEVČEVIĆ I MUSLIN POSLE USPELE AMERIČKE PRIČE

01.02.2017.

Savez afirmiše domaće igrače i podiže nivo srpskog fudbala

Posle uspele američke priče, dobrog rezultata i kompletno veoma pozitivnog utiska sa puta u SAD, sportski direktor FSS Goran Bunjevčević i selektor Slavoljub Muslin, govorili su za medije o značaju ovakvih mečeva kojima Savez posvećuje veliku pažnju.

-Benefiti su stvarno veliki sa ove turneje, zaista smo zadovoljni i nadamo se da će sličnih mečeva biti još u budućnosti – rekao je Goran Bunjevčević-
I selektor Slavoljub Muslin vidi veliku korist za srpski fudbal od mečeva kao što je bio ovaj u San Dijegu…
-Utakmicom protiv SAD nastavili smo da podižemo nivo domaćeg fudbala i momaka koji nastupaju u našem šampionatu. Igrači su se pokazali dobro, ne samo zbog rezultata, koji je mogao da bude i drugačiji, nego zbog ponašanja I kompletnog utiska koji su ostavili na terenu i van njega. Momci su videli šta znači visok nivo i posle svega ja imam samo reči hvale za njih. Najvažnije je da su stekli iskustvo igranja na internacionalnom nivou, što ne mogu igrajući za naše klubove koji brzo završavaju svoje učešće u evropskim takmičenjima – istakao je Slavoljub Muslin.

Selektor ne krije da u našem šampionatu ima kvaliteta, ali da on dolazi definitivno do izražaja po odlasku igrača u inostrane klubove…

-Potrebna su nam ovakva okupljanja, jer mnogo znače za igrače. Potencijal postoji, samo je pitanje kada će ovi momci moći da konkurišu za A tim. Znate kako, igrač može da napreduje samo dobrim treningom i kvalitetnim utakmicama koje igra svake nedelje,a nažalost naša liga nije jaka i igračima je teško da napreduju, jer ne igraju kvalitetne utakmice svake nedelje. To, naravno, nije novost, a znamo dobro da su svi sadašnji A reprezentativci to postali tek po odlasku u inostranstvo. Trudimo se, dakle, da od ovih momaka iz naše lige izvučemo maksimum i zato organizujemo ovakve turneje i okupljanja – jasan je selektor.

Posle Katara i SAD, najavljeno je da bi naredni rival reprezentaciji Srbije koju čine igrači iz domaće lige, mogla da bude Češka ili ponovo Katar…

-Postoje ponude, razmatramo ih, ali svakako ćemo nastaviti sa ovakvim okupljanjima. Nije nemoguće da se neka od tih utakmica igra u Srbiji, u Beogradu ili nekom drugom gradu, ali postoje i finansijski detalji na koje FSS mora da obraća pažnju. Novac od ovih utakmica ide klubovima, za opremu ili ulažemo u infrastrukturu – iskren je Bunjevčević.
Govorio je sportski direktor i o saradnji dva saveza i dodao da se sa američkim kolegama razgovaralo pre svega o edukaciji i stvarima vezanim za struku, na čemu će se uglavnom i bazirati dalja saradnja dva saveza.

JEDAN ČOVEK NE BIRA SELEKTORA
Fudbalski savez Srbije uskoro treba da promoviše nekoliko selektora mlađih kategorija, posle odlazaka Ilije Stolice u Voždovac i Nenada Lalatovića u Čukarički, odnosno sporazumnog raskida ugovora Tomislava Sivića koji je otišao u Mađarsku.

-Pregovaramo sa potencijalnim kandidatima i u naredna dva dana saopštićemo njihova imena. Pre svega za mlađi uzrast, a uskoro će biti i poznato ime stručnjaka koji će da predvodi mladu selekciju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Radi se o veoma odgovornom mestu i funkciji koju ne bira i ne postavlja samo jedan čovek. Nama je važno je da selektor mlade reprezentacije bude u dobrim odnosima sa selektorom A tima, kao što je to bio Tomislav Sivić, jer znamo svi koliko je Muslin imao razumevanja za mladu selekciju. I nije laka odluka, teško je odlučiti, da li da to bude iskusan ili mlad stručnjak. Budući selektor mora da radi u skladu sa vizijom sportskog sektora Saveza. A kada su u pitanju kandidati, znate kako je to u Srbiji, mnogo je poziva, svi imaju svoje kandidate – rekao je uz osmeh Goran Bunjevčević.