Vesti

U17 EURO | PORTUGAL SLAVIO POSLE PREOKRETA U NADOKNADI I OSTAVIO ”ORLIĆE” BEZ ISTORIJSKOG FINALA

02.06.2024.
Kadetska reprezentacija Srbije nije uspela da izbori plasman u finale Evropskog prvenstva na Kipru, pošto je u polufinalu Portugal uspeo da savlada izabranike Jovana Damjanovića nakon preokreta – 3:2 (0:2). Imala je Srbija dva gola prednosti, sjajnu igru, još jedno borbeno i organizovano izdanje, ali je u neverovatnoj završnici nominalni gost na ovom meču uspeo da preokrene rezultat i ostavi naše momke bez finala. Uprkos svemu, Srbija je ostvarila sjajan rezultat, prikazala sjajnu igru i pokazala da je budućnost našeg fudbala svetla.
STRELCI: 1:0 Cvetković 23, 2:0 Felicisimo (ag) 36, 2:1 G. Silva 60, 2:2 Mora 89, 2:3 Travisko 90+5. Stadion: ”AEK Arena”, Larnaka. Sudija: D. Fuksman (Izrael)
SRBIJA: Jovanović, Milosavljević, Stojanović, Bubanja, Vasilić, Cvetković, Maksimović (od 73’ Kostić), Ranković (od 74’ Ćirić), Simić (od 56’ Roganović), Kostov, Makević (od 56’ Damjanović). Selektor Jovan Damjanović
PORTUGAL: D. Fereira, Soareš, R. Silva (od 60’ Mota), Kunja, Felicisimo, Kvenda (od 86’ Trovisko), G. Silva (od 60’ Patrao), Simoeš (od 66’ T. Fereira), Varela (od 46’ Fernandeš), Souza, Mora. Selektor Žoao Santoš
”Orlići” su otvorili meč pokušajem pred golom Portugala već u prvom minutu igre, ali je Vasilićev šut iz desnog ugla zaustavio golman Fereira. Pokušao je ubrzo zatim i Ranković, a onda su nominalni gosti na ovom meču prvi put zapretili nakon kontranapada, ali je Kostov fenomenalno intervenisao u odbrani. Igralo se otvoreno na obe strane, obe ekipe su prikazale kvalitetan fudbal od samog starta, a nove dve šanse pred golom Portugalaca imao je naš tim, oba puta preko Maksimovića, čije je šuteve zaustavljao golman gostiju.
Propustili su najbolju priliku u dotadašnjem toku meča Portugalci, kada je sam ispred gola Jovanovića izbio Varela, ali je šutirao pored leve stative. A onda je u 23. minutu viđena najlepša akcija na meču, kada je Mihajlo Cvetković razmenio dupli pas sa Vasilićem u kaznenom prostoru Portugalaca i iz prve šutirao u drugi ugao – 1:0. Velika šansa ponovo je viđena pred golom Portugalaca, a loptu je pored gola poslao veoma agilni Andrija Maksimović. Gosti su imali novu odličnu priliku u 28. minutu, ali je praktično na gol liniji intervenisao Veljko Milosavljević.
Hrabra igra Srbije krunisana je novim golom! U 36. minutu, nakon sjajnog pasa Cvetkovića i šuta Rankovića, lopta je nakon odbitka pogodila defanzivca Souzu i uz dosta sreće završila u golu Portugalaca. Veliku priliku za naš tim propustio je Vasilić u 44. minutu igre, kada je nakon greške defanzivca Portugala izbio praktično sam pred Fereiru, ali je pogodio stativu.
Igrao se 52. minut kada je veliku šansu propustio Đorđe Ranković. Prebacio je Cvetković odbranu Portugala, Ranković je poslao golmana na zemlju, ali je njegov šut završio na prečki. Uzvratio je vrlo brzo Portugal, ali je Kvand poslao nešto jači pas ispred prazne mreže našeg gola, pa saigrač nije uspeo pravovremeno da reaguje. Smanjio je Portugal u 60. minutu, nakon dobro izvedenog prekida Kvanda loptu je u mrežu sproveo napadač Silva.
Nastavili su gosti da igraju vrlo ofanzivno, dok je Srbija bila orijentisana na defanzivu. Gosti su imali pregršt šansi pred golom Srbije, ali je naš tim hrabrom odbranom odolevao. A onda mogao da vrati dva gola prednosti, ali je veliku priliku propustio Vasilić! Igrao se 78. minut igre…Uspeo je potom Portugal da dođe do izjednačenja u 90. minutu, kada je nakon centaršuta Troviska loptu u gol poslao Mora. Isti igrač mogao je da dovede domaćina do potpunog preokreta samo minut kasnije, ali je lopta završila pored desne stative našeg gola. Na kraju, uspeli su Portugalci da dođu do potpunog preokreta i to preko Traviska u 5. minutu sudijske nadoknade.
Bila je Srbija na pragu istorijskog finala za igrače do 17 godina, ali posle svega prikazanog na Kipru, čestitke momcima i selektoru Jovanu Damjanoviću.
„Prvo poluvreme je pokazalo kako možemo da igramo fudbal, mislim da smo mogli da postignemo još neki gol. Naravno, bila je otvorena utakmica, Portugal je dobra ekipa, a mi smo u drugom poluvremenu mogli da damo gol kojim bio praktično zatvorili utakmicu. Pogodili smo prečku, imali još dve stopostotne šanse. Imali smo i dve prinudne izmene, povredio se centralni bek, morali smo da menjamo, nismo mogli da nastavimo sa igrom iz prvog poluvremena, da igramo do noge…Mogli smo da jednim golom iz već viđenih situacija da privedemo sve kraju, ali momci zaslužuju sve čestitke za ono što su pokazali na turniru. Igrali smo jedan ozbiljan fudbal, mislim da smo zaslužili i taj korak ka finalu. Postići dva gola protiv Portugala, stvoriti toliko prilika, istina bili smo primorani i da se branimo, ali ostaje žal što nismo izborili finale, jer smo bili bliži pobedi, pogotovo posle igre u prvom poluvremenu. Momci su se, moram to da istaknem, ponašali vrhunski, imali smo i dosta pehova, možda su nas povrede onemogućile da napravimo taj poslednji korak. Čestitke momcima još jednom za sve prikazano na terenu i van njega“ rekao je selektor Jovan Damjanović.