Vesti

U17 EURO | PORAZ OD ČEŠKE KOJI NE BOLI, PROTIV AUSTRIJE ZA PLASMAN U POLUFINALE

26.05.2024.
”Orlići”  su porazom protiv Češke – 3:4 (2:1) zatvorili grupnu fazu Evropskog prvenstva na Kipru. S obzirom da su i Srbija i Češka već ranije obezbedile prolaz u četvrtfinale Evropskog prvenstva, međusobni meč timova odlučivao je samo o prvoj poziciji na tabeli, koja je pripala Česima. Selektor Jovan Damjanović iskoristio je priliku i da pruži šansu fudbalerima sa nešto manjom minutažom u prethodna dva meča grupne faze.
”Orliće” su na poslednjem meču grupne faze u Larnaci podržali direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga, direktor mlađih selekcija Nikola Lazetić i član Izvršnog odbora Vladimir Petrović.
STRELCI: 0:1 Kostov 7, 1:1 Kolarik 8, 2:1 Kostić 21 , 2:2 Belžik 64, 3:2 Cvetković 72, 3:3 Belžik 89, 3:4 Kolisek 90+3. Stadion: ”Amokostos”, Larnaka. Sudija: Migel Noguira (Portugal).
ČEŠKA: Šilhavi, Beran (60’ Kolišek), Rehaček, Sjegl, Naskos (46. Panoš), Krpalek (60’ Slončik), Sosna (68’ Penksna), Čižek, Nečvatal (82’ Kvaček), Belžik, Kolarik. Selektor Jiri Žilak
SRBIJA: Čarapić, Premović, Roganović, Đorđević (60’ Đorđević), Ranković (46’ Ćirić), Simić (68’ Stojanović), Damjanović (64’ Cvetković), Mladenović, Kostić, Kostov (46’ Vasilić), Makević. Selektor Jovan Damjanović
Srbija je fenomenalno otvorila meč, nakon sjajno razmenjenih pasova na desnoj strani i centaršuta Mladenovića, loptu je ”iz prve” zahvatio Vasilije Kostov i poslao u mrežu u 7. minutu igre, ali su Česi uzvratili posle svega minut igre golom Kolarika, pa je već u 8. minutu na semaforu stajalo 1-1. Nastavili su izabranici selektora Jovana Damjanovića sa sjajnom igrom, pa je novo vođstvo stiglo u 21. minutu, kada je nakon centaršuta Premovića sjajno reagovao Bogdan Kostić i postigao vrlo atraktivan gol. Pretila je Srbija dva puta u 31. minutu igre. Najpre je pokušao Kostov oštrim šutom sa oko 20 metara, a potom i Damjanović nakon odbitka, ali je golman Češke bio na visini zadatka.
Drugi deo igre počeo je novim pokušajem Kostića, koji je završio malo pored leve stative češkog gola. Potom je Češka mogla do novog poravnanja rezultata u 54. minutu, ali je odličnu priliku propustio napadač domaćina. Česi su izjednačili nakon precizno izvedenog udarca sa bele tačke u 64. minutu, a strelac je bio Karel Belžik.
A onda je Srbija još jednom uzvratila! Igrao se 72. minut, sjajno je iz prekida loptu ubacio Ćirić, na drugu stativu je prebacio Viktor Stojanović, a u mrežu sproveo Mihajlo Cvetković za novo vođstvo naših momaka. Šansu da sve reši imao je ponovo Mihajlo Cvetković u 83. minutu, nakon sjajne akcije izabranika Jovana Damjanovića. Na kraju, Češka je stigla do novog izjednačenja u 89. minutu igre preko Belžika, a potom i do potpunog preokreta u 3. minutu nadoknade – 4:3. Strelac je bio Jakub Kolisek.

”Bili smo jako dobri u prvom poluvremenu, radili stvari koje smo se dogovorili da radimo. Lepši je osećaj kad se pobedi, ali to ne menja činjenicu da smo odigrali verovatno najbolju utakmicu dosad. Imali smo prilike da ranije rešimo utakmicu, sve bi to izgledalo rezultatski drugačije… Neke igrače smo uspeli da sačuvamo, neki su dobili svoje minute. Dosta toga smo uradili, mislim da smo bolji nego što smo bili. Trebaće nam vremena da se celokupna slika slegne, ali zadovoljan sam odnosom, zalaganjem, stavom. Čestitam svojim igračima na svemu tome! Siguran sam da možemo još bolje da igramo, iako sam zadovoljan onim što su moji igrači pokazali. Imamo zajedništvo koje nas krasi i siguran sam da ćemo to pokazati na sledećoj utakmici, u četvrtfinalu”, izjavio je selektor Jovan Damjanović nakon utakmice.

”Orlići” će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv selekcije Austrije, a taj meč na programu je 29. maja.