Vesti

SPEKTAKULARNA DODELA PRIZNANJA FSS | "ZLATNA LOPTA" DRAGANU STOJKOVIĆU, ALEKSANDRU MITROVIĆU I VIOLETI SLOVIĆ (VIDEO)

29.12.2023.

U godini koja zaslužuje prefiks istorijska, spektakularna dodela priznanja najboljim pojedincima. Pred fudbalskom elitom Srbije u jednoj od kristalnih odaja hotela „Hajat“, brojnim uvaženim gostima iz sveta  kulture i sporta, čelnih ljudi Ministarstva za sport i Olimpijskog komiteta Srbije, Fudbalski savez Srbije podelio je priznanja najboljim pojedincima u godini na izmaku, treneru, fudbaleru i fudbalerki. U uvodnom delu prisutne je pozdravio prvi čovek srpskog fudbala, predsednik Dragan Džajić.

„Poštovani gosti, poštovani prijatelji fudbala, drago mi je da u ovom divnom ambijentu mogu sve da vas pozdravim i da vam poželim srećne Novogodišnje i Božićne praznike. Za nama je godina na koju smo čekali više od dve decenije, godina u kojoj smo ostvarili ono što je označeno kao prioritet u danu kada sam postao predsednik Fudbalskog saveza. Srbija se posle 24 godine vraća na mapu najboljih selekcija Evrope i zbog toga želim najpre da se zahvalim igračima i stručnom štabu reprezentacije na ostvarenom plasmanu i da im poželim mnogo uspeha na završnom turniru Evropskog prvenstva iduće godine u Nemačkoj. Naravno, apsolutni respekt svim rivalima u grupi, jasno je da samo maksimalnim pristupom i ozbiljnom pripremom možemo do željenog rezultata. Znam da ova sjajna grupa momaka na čelu sa selektorom Stojkovićem poseduje kvalitet i da su najbolji kada je najteže i najvažnije.

Poštovani prijatelji, nije tajna da su uspeh i rezultati A tima od krucijalnog značaja za razvoj i prosperitet fudbala u našoj zemlji. Činjenica da smo posle dve decenije vezali dva najveća takmičenja, a u međuvremenu ostvarili plasman u A diviziju Lige nacija, za sve nas u fudbalu mora da bude poziv za još veću mobilizaciju. Zašto ovo naglašavam? Srbija može i mora biti stalni učesnik Evropskog i Svetskog šampionata. Ne smemo stati i sebi reći da smo zadovoljni ostvarenim. U fudbalu ne postoji juče, samo danas i sutra. Zbog toga je pred nama mnogo izazova na koje moramo odgovoriti na pravi način. Rekao sam na početku manadata da smo kao fudbalska Vlada sebi postavili visoke ciljeve. Jedan od njih jeste – INFRASTRUKTURA. I sada sa ovog mesta mogu da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost ostvarenim u ovoj godini.

Verujem da niko ne pamti da je Srbija u jednoj godini dobila tri nova, velelepna stadiona. Hvala državi na pomoći, hvala na razumevanju, pogotovo što je ovo tek početak infrastrukturne revolucije koja će da obuhvati mnogo gradova u Srbiji. Posle Leskovca, Loznice i Zaječara, na red dolaze Niš, Novi Sad, Kragujevac, kao i Beograd sa Nacionalnim stadionom. Sasvim je sigurno da ćemo imati čime da se ponosimo.

Po dolasku na mesto predsednika Saveza naglasio sam i da jedan problem zahteva urgentnu reakciju, problem koji je dugo prisutan i definitivno zahteva da ga stavimo ‘ad akta’. Reforma i održavanje terena moraju biti po uzoru na najkvalitetnije lige Evrope i to je takođe jedan od prioriteta u narednoj godini. U saradnji sa UEFA sa kojom imamo izvanredne odnose, možemo na ovom planu mnogo da učinimo. Pored ostalih strateških ciljeva, naglasio bih još jednom da posebna pažnja mora da se pokloni pojačanom radu sa mlađim kategorijama od čega zavisi budućnost srpskog reprezentativnog fudbala.

Mnogo je dakle, želja, ideja, planova, obaveza. Gledamo prošlost, a vidimo budućnost. I da zaključim, ovu godinu pamtićemo definitivno po lepim stvarima, pre svega po uspehu u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope, ali svesni da nas veoma brzo očekuju novi, važni ispiti, kako na terenu tako i van njega. Uz čestitke našim laureatima na priznanjima koja su apsolutno zaslužili, poželeo bih svima vama i vašim porodicama, mnogo zdravlja i uspeha“ rekao je Dragan Džajić.

Usledila su priznanja, najpre je Violeta Slović dobila „Zlatnu loptu“ iz ruku Miroslava Tanjge, direktora sportskog sektora FSS. Usledio je zatim film o dostignućima najboljeg fudbalera Aleksandra Mitrovića, koji se putem video linka zahvalio na priznanju. Nagradu za najboljeg fudbalera uručena je u odsustvu Aleksandra Mitrovića, ocu Ivici, a „Zlatnu loptu“ predao je Stevan Stojanović, direktor A seklekcije. I na kraju nagrada za najboljeg trenera, selektoru Draganu Stojkoviću. Iz ruku Stanislava Karasija, predsednika Stručnog odbora FSS.