Vesti

VANREDNA IZBORNA SEDNICA SKUPŠTINE FSS | DRAGAN DŽAJIĆ, LEGENDARNI IGRAČ I FUNKCIONER, IZABRAN ZA NOVOG PREDSEDNIKA FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE

14.03.2023.

U Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, održana je vanredna izborna Skupština FSS koja će ostati upamćena po izboru novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije – Dragana Džajića. Legendarni as, zvanično najbolji srpski fudbaler 20. veka, zatim i uspešni funkcioner, dobio je poverenje delegata Skupštine FSS da u naredne četiri godine vodi fudbalsku Srbiju.

Na početku sednice prisutne je pozdravio predstavnik UEFA Nikola Luka…

-Želim da vam prenesem pozdrave iz UEFA. Drago mi je da prisustvujem današnjoj sednici. Očekujem da ćemo posle dvogodišnjeg procesa reformi imati demokratske izbore u fudbalskoj organizaciji. Usvajanje Statuta 2021. godine je bio dobar put, sada imamo snažan i čvrst okvir koji se zasnica na demokratiji.  Ove promene praćeme su i na regionalnom nivou, krenuli smo od najnižeg nivoa hijararhije. Mislim da je pošteno reći da je na tom putu bilo i prepreka, ali posle svega mogu da kažem da ste na dobrom putu. Čestitam Nenadu Bjekoviću i Jovanu Šurbatoviću koji su fudbalski brod Srbije vodili kroz ove dve veoma burne godine. Sadanaravno očekujemo nastavak modernizacije Saveza sa novim ljudima koji će danas stupiti na dužnost. Želim da čestitam Nemanji Vidiću na kampanji, a posebno Draganu Džajiću, gegendarnom igraču i funkcioneru, istovremeno mu poželim mnogo uspeha na mestu predsednika Fudbalskog saveza Srbije – rekao je Luka Nikola.

I Hajdi Beha koja je predstavljala FIFA zahvalila se na lepom prijemu i poželela svima mnogo uspeha…

-Želim da vam prenesem pozdrave predsednika FIFA Đanija Infantina, čestitam Srbiji na učešću na SP u Kataru, selektoru Draganu Stojkoviću i poželim da budu uspešni i na putu do SP 2026. koje se održava u SAD, Kanadi i Meksiku. Drago mi je da mogu da pohvalim i vaše aktivnosti kada se radi o žemskom fudbalu, vaša najbolja reprezentacija pobedila je Nemačku, zemlju iz koje dolazim. Bilo bi mi drago ukoliko uspete da se plasirate na sledeće Svetsko prvenstvo. Na kraju i čestitke Draganu Džajiću na izboru za predsednika fudbalske organizacije, želim mu mnogo uspeha u daljem radu – izjavila je Hajdi Beha.

Sednici Skupštine prisustvovalo je 79 od 85 delegata.  Prisutni su videli film o svemu ostvarenom u prethodnih nekoliko godina, a Jovan Šurbatović, generalni sekretar naše organizacije, u kratkim crtama sublimirao je ostvarene rezultate u prethodnom periodu.

Delegati su sa 78 glasova ZA i samo jednim glasom protiv usvojili Izveštaj o radu generalnog sekretara Jovana Šurbatovića. Posle kraće diskusije usvojen je i Finansijski izveštaj. Na kraju ili početku, pristupilo se izboru predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Sa 78 glasova ZA novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije je Dragan Džajić, veliko ime srpskog i jugoslovenskog fudbala. Legendarni as i funkcioner, vlasnik 36 klupskih trofeja.

BIOGRAFIJA

Legendarni igrač, zatim i funcioner. Zvanično najbolji srpski fudbaler 20. veka, osvajač brojnih titula i priznanja. Dragan Džajić je rođen u Ubu 30. maja 1946. godine. U Crvenu zvezdu je došao kao petnaestogodišnjak, posle maestralno odigranog juniorskog turnira u Valjevu. Trebalo mu je samo šest meseci da zasluži poziv u seniorski tim, debitovao je 8. juna 1963. godine protiv podgoričke Budućnosti.

Dragan Džajić je najtrofejnija ličnost u istoriji Crvene zvezde. Kao igrač, direktor i predsednik osvojio je 31 zvaničan trofej: 16 šampionskih titula, 12 kupova, Kup šampiona, Interkontinentalni kup i Srednjoevropski kup. Bio je igrač najvećeg svetskog kova. Prvu titulu u crveno-belom dresu osvojio je 1964. godine, a ostaće upamćen i kao predvodnik generacije koja je prva u istoriji zabeležila het-trik u tadašnjoj ligi Jugoslavije (1968, 1969, 1970). Petom titulom prvaka okitio se 1973, a četiri puta je podizao pehar namenjen osvajaču nacionalnog kupa.

Posle odlaska iz najtrofejnijeg srpskog kluba, upisao je i dve godine inostrane karijere u francuskom prvoligašu Bastiji, za koju je odigrao 80 mečeva. Usledio je povratak među crveno-bele za koje je igrao sve do oproštajne utakmice 28. maja 1978. godine u Mostaru. Statistika kaže da je zabeležio rekordnih 590 mečeva u Zvezdinom dresu i postigao 287 golova. Postavio je niz klupskih rekorda koji će teško biti nadmašeni.

Dres Jugoslavije Džajić je oblačio 85 puta uz 23 gola, držao je od 11. oktobra 1972. rekord po broju utakmica za Plave sve do oktobra 2004. godine. Debitovao je 17. juna 1964. protiv Rumunije, a oprostio se od nacionalne selekcije 16. septembra 1979. u meču sa Argentinom.

Igrao je na Evropskim prvenstvima 1968. u Italiji kad je stigao do finala i u Jugoslaviji 1976. godine. Bio je učesnik Mondijala 1974. u Nemačkoj. Četiri puta je igrao za selekciju Evrope (Lisabon 1970, Moskva 1972, Hamburg i Bazel 1973)  dva puta za tim sveta (Rio 1968. i Pariz 1969).

UEFA je za proslavu 50 godina postojanja birala idealni tim 20. veka i u konkurenciji 50 fudbalera bio je i Dragan Džajić.

Posle izuzetne igračke karijere Džajić je 1979. godine postao tehnički direktor Crvene zvezde. Formirao je tim koji je 1991. postao prvak Evrope i sveta, tako je ispisana najlepša stranica u istoriji Crvene zvezde. Osim mesta tehničkog direktora, Džajić je od 1998. godine, obavljao u dva mandata (1998-2004, 2012-2014) i funkciju predsednika kluba. Kao direktor i predsednik Crvene zvezde osvojio je 11 prvenstava, osam kupova, Kup šampiona i Interkontinentalni kup.

U decembru 2014. godine, odlukom Skupštine Crvene zvezde, Džajić je izabran za počasnog predsednika Crvene zvezde. Od 14. marta 2023. godine nalazi se na funkciji predsednika Fudbalskog saveza Srbije.