Вести

УЕФА ОТКАЗАЛА СВЕ ЈУНСКЕ МЕЧЕВЕ: БАРАЖ ДУЕЛ НОРВЕШКА - СРБИЈА У НЕКОМ НОВОМ ТЕРМИНУ

01.04.2020.

После данашње видео-конференције са генералним секретарима свих 55 националних савеза учлањених у УЕФА, и препорука које су навеле радне групе формиране 17. марта, Извршни одбор УЕФА је донео низ одлука, суочен наравно са пандемијом вируса COVID – 19 због којих је стао и фудбал и свет.
По питању такмичења:
• Утакмице свих репрезентација (жене и мушкарци) које су заказане за јун 2020 године се одлажу до даљег. Ово се односи и на утакмице баража за УЕФА ЕУРО 2020, дакле и меча Норвешка – Србија, као и квалификације за УЕФА ЕУРО 2021 за жене.
• Све остале такмичарске утакмице УЕФА, укључујући и централизоване међународне пријатељске утакмице су и даље одлажу до даљег.
• Такмичења омладинских репрезентација:
Финални турнир Европског првенства УЕФА до 17 година, заказан за мај 2020. године је отказан;  финални турнир Европског првенства УЕФА за жене до 19 година, заказан за јули 2020. године је отказан; финални турнир Европског првенства УЕФА за жене до 17 година, заказан за мај 2020. године се одлаже до даљег (пошто је то квалификационо такмичење за СП ФИФА за жене до 17 година); финални турнир Европског првенства УЕФА до 19 година, заказан за јули 2020. године се одлаже до даљег (пошто је то квалификационо такмичење за СП ФИФА до 20 година)
• Финала Лиге шампиона УЕФА у футсалу заказана за април 2020. се одлажу до даљег.
• Рокови у вези са свим клупским такмичењима УЕФА за сезону 2020/21 се одлажу до даљег, посебно по питању поступка пријема и регистрације играча. УЕФА ће благовремено одредити нове рокове.

По питању лиценцирања клубова и финансијског фер плеја: Извршни одбор је још једном нагласио апсолутну посвећеност лиценцирању клубова и финансијском фер плеју, и сложио се да тренутне ванредне околности захтевају посебан третман, да би се олакшао рад учлањених савеза и клубова.
Подржава предлог да се учлањеним савезима да више времена да заврше поступак лиценцирања клубова, док се не редефинише поступак пријема за следећу сезону клупских такмичења УЕФА. Због растуће несигурности која је настала као последица ових ванредних догађаја, Извршни одбор је одлучио и да суспендује одредбе лиценцирања клубова које се односе на припрему и процену будућих финансијских информација клубова. Ова одлука важи искључиво за учешће у клупским такмичењима УЕФА у сезони 2020/21.