Вести

ПОДРШКА СЛАВНИХ ИМЕНА | ФИФА - СЗО И ПЕТ КОРАКА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА (ВИДЕО)

30.03.2020.

Светска  фудбалска федерација  (ФИФА) наставља подржавати Светску здравствену организацију током пандемије вируса COVID -19 кроз кампању подизања свести у којој суделују и позната фудбалска имена.

ФИФА кампања, у складу с основним препорукама Светске здравствене организације (WHO) укључује пет корака, а односи се на целокупну светску популацију јер исправним поступањем свако може дати допринос у ограничавању ширења вируса.

Први је корак учестало прање руку, уколико је могуће с одговарајућим средством које укључује алкохол, док други подразумева прекривање носа и уста руком у случају киjања или кашљања, те бацање марамице или пешкира у отпад без одлагања.

Даље, треба избегавати додиривање властитих очију, носа и уста, како би се вирусу онемогућио улаз у тело, а управо се на рукама могу брзо прикупити вируси.

Нeophodno је и одржавање најмање једног метра дистанце у случајевима друштвених контаката као и останак код куће у случају појаве било каквих симптома, док је у појединим земљама препоручено да код куће остану и здраве особе. Треба се придржавати свих упутстава локалних здравствених установа, односно јавити им се у случају повишене температуре, кашља и потешкоћа с дисањем.

Ових пет корака подржавају и прослављени тренери  Жосе Мурињо, Арсен Венгер,  Маурисио Покетино, Кејси Стон,  Џил Елис и Алиоа Сисе.

„Будите информисани и следите ове препоруке у сваком тренутку, подржавајући Светску здравствену организацију у напорима борбе против коронавируса. Заједно ћемо победити у овој тешкој утакмици“, нагласио је председник ФИФА Ђани Инфантино.