Vesti

U17 EURO | KADETI NA KIPRU, KONFERENCIJA SELEKTORA JOVANA DAMJANOVIĆA I IZJAVA VIKTORA STOJANOVIĆA PRED MEČ SA UKRAJINOM

19.05.2024.

Kadetska reprezentacija Srbije (U-17) u subotu je stigla u Larnaku, gde će boraviti tokom Evropskog prvenstva 2024. Po dolasku na Kipar, izabranici selektora Jovana Damjanovića imali su “Media day”, nakon čega je odrađen i trening u sklopu priprema za start šampionata i prvu utakmicu protiv Ukrajine.


”Orlići” provode dane u sjajnom ambijentu i izvanrednim uslovima, motivisani za ono što im predstoji u narednim danima.


U ponedeljak od 18.00 (lokalno vreme) Srbija će odigrati svoj prvi meč protiv selekcije Ukrajine na stadionu ”Paralimni”, a selektor Jovan Damjanović izneo je svoja očekivanja zajedno sa selektorima preostale tri selekcije u grupi A za kiparske medije:

”Velika je privilegija sedeti ovde i biti gost Kipra na Evropskom prvenstvu. Želimo da pokažemo da igramo dobar fudbal, da prezentujemo svoj stil koji nas odlikuje, da svi vide talenat naših igrača. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, moramo svakog da poštujemo, neće biti lakog rivala. Utakmice u kvalifikacijama pokazale su da umemo da igramo dobar fudbal. Ovaj turnir može nam doneti velike stvari, ali sada je fokus na prvom meču.”

Selektor je podelio i prve impresije o organizatorima i samom takmičenju:

”Naše impresije su veoma dobre, organizacija je odlična. Vidim strast kod ljudi iz UEFA, kod domaćina. Vreme, uslovi, tereni, hotel… Sve je na vrhunskom nivou. Imali smo trening na jednom od terena, očigledno je da je bio doveden do perfekcije. Moja iskustva ovde dosad su pozitivna. Znam da moji igrači imaju kvalitet za velike stvari, ali moramo da poštujemo sve. Želimo da prođemo grupu, a nakon toga – sve je moguće za nas.”

Uoči otvaranja prvenstva, Kiprani su rasprodali stadion za uvodni meč protiv Češke. Biće to pravi spektakl pred više od 8.000 gledalaca. Očekuje se da tako bude na svakoj utakmici domaćina.

”To su čari fudbala, možemo da putujemo i upoznajemo druge kulture. Drago mi je što je Kipar dobio domaćinstvo na ovom takmičenju. Želimo da uživamo u ovim trenucima. Znamo za strast koju kiparski narod ima prema sportu, mogu reći da je slična onoj koju imaju srpski navijači. Sviđa mi se to, sviđa mi se njihova kultura. Biće to sjajno iskustvo za naše igrače i za naš stručni štab. Biće lepo igrati pred velikim brojem navijača, ali sigurno da neće biti lako.”

Viktor Stojanović izneo je svoja očekivanja pred uvodni meč sa Ukrajinom:

”Odlična je atmosfera među nama, radujemo se sutrašnjoj utakmici protiv Ukrajine i startu Evropskog prvenstva! Želimo da se nametnemo, igramo našu igru i nadam se da će biti sve kako treba. Naš cilj je, pre svega, da prođemo grupu.”

Nakon utakmice protiv Ukrajine, tri dana kasnije sledi duel sa domaćinom Kiprom (Larnaka, 19.30), a na zatvaranju grupne faze protiv Češke 26. maja (Larnaka, 19.30). Dve najbolje selekcije iz grupe obezbediće plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Foto: UEFA, FSS