Архива

„Светски дан срца“ на српским теренима

29.09.2017.

 

Данас ће широм наше планете бити обележен 29.септембар, ’’Светски дан срца’’, посвећен промоцији здравог начина живота и превенцији кардиоваскуларних болести. Организатор обележавања овог дана је „World heart federation“, а овогодишњи слоган је ’’Поделите снагу’’.
Ову акцију снажно је подржала и УЕФА, а позив да се прикључе добиле су националне фудбалске асоцојације и клубови. Акцији су се прикључили и Фудбалски савез Србије и Супер лига Србије, а своју апсолутну подршку показаћемо већ у првом мечу 12.кола Супер лиге Србије између Војводине и Младости која се игра данас на стадиону ’’Карађорђе’’ у Новом Саду са почетком у 17:00 часова.


Циљ ове акције је да се кроз сарадњу са спортским организацијама и спортистима, као најбољим амбасадорима здравог начина живота, на најбољи начин промовише важност превенције у спречавању кардиоваскуларних болести које узимају све већи број живота у свету. Наиме, болести срца и крвних судова сваке године однесу преко 17 милиона живота, а процењује се да ће до 2030.године тај број нарасти на 23 милиона.


Препорука ове организације је редовно бављење спортом, најмање 30 минута дневно, а оптимално је да се физичке активности упражњавају пет пута недељно. Једна од могућности је рекреативно играње фудбала. Такође, веома важан сегмент превенције је и здрава исхрана, која у великој мери утиче на спречавање настанка кардиоваскуларних болести. Посебан акценат стављен је на борбу против пушења у јавним просторијама, нарочито на спортским манифестацијама и стадионима.
МАЛЕ ПРОМЕНЕ МОГУ НАПРАВИТИ ВЕЛИКУ РАЗЛИКУ! #worldheartday