SKUPŠTINA FSS | IZVEŠTAJ O RADU 2019-2020 (BROŠURA I VIDEO)

01.07.2020.

 

Brošuru Izveštaja o radu FSS možete preuzeti ovde.

Izveštaj o radu 2019-2020

U istoriji domaćeg fudbala to se nije dogodilo, sve do leta 2019. godine kada je FSS učinio ogroman napor da superligašku scenu podigne na jedan viši nivo. Zajedno sa klubovima i Zajednicom Super lige, pokrenut je sveobuhvatni projekat rekonstrukcije terena, negde i popravku tribina, renoviranje svlačionica, nove reflektore. Uloženo je oko 11 miliona evra, a praktično nove terene dobili su Vojvodina i Proleter, Partizan, Mladost iz Lučana, Javor, Voždovac, Napredak, Radnik, Radnički iz Niša, Mačva.
FSS i Zajednica klubova Super i Prve lige parafirali su vredan ugovor sa novim sponzorom – kineskim Linglong Tire.
U želji da se eliminišu sve nedoumice oko spornih detalja na superligaškim terenima i na taj način postigne maksimalna regularnost takmičenja, formirana je radna grupa za implementaciju video-tehnologije i već u toku naredne sezone naša liga će stati uz rame najkvalitetnijim i najbogatijim šampionatima u Evropi u kojima se koristi VAR sistem.
Srce fudbalske Srbije nisu samo najveći gradovi naše zemlje, već i mesta koja čine fudbalsku bazu, male sredine velikog nadahnuća. Oni koji pomoć ne traže, ali pomoć zaslužuju.
Svaki grad, svako selo, muški i žanski klubovi, futsal klubovi i škole fudbala… niko nije izostavljen sa spiska koji sada broji skoro 2.500 klubova koji su dobili kompletnu sportsku opremu od FSS.
Jačanjem medijske službe, unapredili smo komunikacijske sposobnosti naše organizacije. U funkciji je nova, daleko preglednija i sadržajnija Internet stranica, a jedna smo od retkih fudbalskih organizacija na svetu koja poseduje zvaničnu mobilnu aplikaciju.
U cilju razvoja administrativnog sektora i unapređenja operativnog rada u klubovima profesionalnog ranga, organizovali smo seminare u Staroj Pazovi koji su okupili veliki broj fudbalskih radnika iz cele Srbije, kao i seminare na temu održavanja terena, u cilju razmene iskustava i dodatne edukacije kadrova.
Naš najbolji državni tim nastavlja put do završnice Evropskog prvenstva, a želja svih je da posle dve decenije i plasmana na Mundijal u Rusiji, povežemo dva najveća takmičenja. Pred nama je baraž u Ligi nacija i utakmica godine protiv Norveške u Oslu, a nadamo se i finalni susret 12. novembra u Beogradu protiv boljeg iz meča Škotska – Izrael.
Izvršni odbor FSS zahvalio se Mladenu Krstajiću, a na mesto selektora A tima imenovao iskusnog stručnjaka Ljubišu Tumbakovića.
Nedugo zatim, na funkciju sportskog direktora postavljen je provereni fudbalski radnik Vladimir Matijašević, koji je odmah preduzeo konkretne korake i znatno osvežio stručni kadar u svim selekcijama FSS.
Tako je ulogu koordinatora za fizičku pripremu i rehabilitaciju fudbalera svih naših selekcija preuzeo jedan od najpriznatijih specijalista na svetu u ovoj oblasti, Andreja Milutinović.
Tokom 2019. godine, mnogi naši igrači zaslužili su individualna priznanja i ostvarili transfere koji su privukli pažnju svetske fudbalske javnosti.
Vedeta srpske reprezentacije Dušan Tadić, našao se u najužem izboru za Zlatnu loptu Frans fudbala, Aleksandar Mitrović neumoljivo trese mreže u engleskom Čempionšipu, Sergej Milinković-Savić je proglašen za najboljeg vezistu, a Aleksandar Kolarov najboljeg levog beka Serije A, Predrag Rajković se u svojoj debitantskoj sezoni u Francuskoj našao u idealnom timu šampionata, a Srbija je u Luki Joviću dobila svog predstavnika u najpopularnijem i najmoćnijem klubu na svetu – Realu iz Madrida.
U želji da Orlove još više približimo narodu i tako ojačamo kult reprezentacije, pokrenuli smo akciju Navijaj za Srbiju, a poseta naših asova osnovnim i srednjim školama, izazvala je fantastičan ođek u javnosti i oduševila decu koja su dobila priliku da upoznaju svoje idole.
Mlada reprezentacija je upisala još jedno učešće na Evropskom prvenstvu, a u novom ciklusu i sa novim selektorom Ilijom Stolicom, Orliće očekuju presudne bitke protiv Letonije i Bugarske u septembarskom terminu.
Naš perspektivni sudija Srđan Jovanović, zajedno sa svojim pomoćnicima Urošem Stojkovićem i Milanom Mihajlovićem dobio je čast da sudi finalnu utakmicu U-21 Prvenstva Evrope u Italiji između Španije i Nemačke, i povereni zadatak je obavio bez greške.
Prvi put u istoriji srpskog fudbala, dva naša čoveka Jovan Šurbatović i Nebojša Ivković zaslužili su poverenje UEFA i dobili ulogu delegata na dve najvažnije utakmice iste runde Lige šampiona, Atletiko – Liverpul i Real – Mančester siti.
Srbija je sila u futsalu, a ima li bolje potvrde od najnovije rang liste UEFA, na kojoj puleni Gorana Ivančića zauzimaju četvrto mesto, iza Španije, Portugala i Rusije.
FSS uživa veliki ugled u institucijama UEFA i FIFA, a tome u prilog i jedno veliko priznanje. Prvi čovek našeg fudbala Slaviša Kokeza, izabran je za potpredsednika Komisije nacionalnih saveza koja se bavi projektima i raspodelom sredstava.
Na glamuroznoj svečanosti u Narodnom pozorištu, obeležili smo zlatni jubilej, 100 godina od osnivanja FSS. U prisustvu najviših zvanica iz državnog vrha, kao i predsednika UEFA Aleksandra Čeferina, uručili smo najprestižnije priznanje, Zlatnu loptu Srbije, najboljim pojedincima u 2019. godini, Dušanu Tadiću, Siniši Mihajloviću i Violeti Slović.
U cilju promocije i popularizacije domaćeg takmičenja, nastavili smo lepu tradiciju dodele ručnog sata strelcu najlepšeg gola u Super i Prvoj ligi Srbije.
I na kraju, suočeni sa pandemijom virusa COVID-19, pošasti koja je Srbiju i celu svetsku populaciju dovela u stanje opšte mobilizacije i brige za svaki ljudski život, FS je kao društveno-odgovorna organizacija pokrenuo akciju prikupljanja finansijske pomoći zdravstvenom sistemu, državi i građanima Srbije.

 

 

Zapratite FSS