Vesti

SEĆANJE RADOSLAVA BEČEJCA | NORVEŠKA UVEK BILA OPASAN RIVAL

01.06.2020.

Bivši reprezentativac Radoslav Bečejac u razgovoru za sajt FSS prisetio se utakmice koju je njegova generacija odigrala protiv Norveške u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1966. godine:
„Norveška je i u moje vreme bila opasan rival, iako su tada bili na amaterskom nivou. Tada smo otišli u Oslo kao apsolutni favoriti, a vratili se poniženi i osramoćeni. Novinari su pisali da smo izgubili od kelnera. Sećam se naslova u jednom listu ’Crna noć u belom danu’. Meni je to bila tek druga utakmica za državni tim i zaista smo odigrali očajno. Nadam se da će ova generacija srpskih igrača ozbiljno shvatiti Norvežane i da neće ponoviti našu grešku“.

Duel u Oslu je bio jedan od 12 nastupa Radoslava Bečejca u dresu sa najdražim grbom:
„Debitovao sam protiv Engleza na stadionu Crvene zvezde, godinu dana pre nego što će oni osvojiti titulu svetskog šampiona. Poslednji nastup je bio 1970. godine. Rajko Mitić me je pozvao za prijateljsku utakmicu u Sarajevu protiv Austrije. Ne pitajte me za detalje, slabo pamtim. Čini mi se da je Duško Bajević dao gol za Jugoslaviju. Sećam se da sam bio bolestan, ali sam stisnuo zube i odigrao utakmicu“.

Bečejac danas živi u Sloveniji, ali ne može bez svojih prijatelja iz Beograda i bar tri puta godišnje poseti prestonicu Srbije:
„Fudbalski savez Slovenije zajedno sa kolegama iz Beograda organizuje tradicionalni turnir mlađih kategorija na Adi Ciganliji i ja sam uvek deo tog događaja. Družim se sa klincima, pratim utakmice, ali uvek bude vremena i za kaficu sa prijateljima. Obavezno skoknem do Nenada Bjekovića sa kojim redovno održavam kontakt. Mi smo i zemljaci, Proleter je obojici bio odskočna daska za Partizan. Znam da je sada na važnoj funkciji u Fudbalskom savezu i želim mu da zajedno sa svojim kolegama, igračima Srbije i svim navijačima proslavi plasman na Evropsko prvenstvo. Čujem se i sa Lalom, bivšim ekonomom jugoslovenske reprezentacije. Mi smo ’ratni drugovi’, još od mlađih reprezentativnih selekcija “ – apostrofira legendarni Radoslav Zaza Bečejac.