Вести

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СУДИЈСКЕ КОМИСИЈЕ ФСС

19.09.2023.

На седници Судијске комисије ФСС одржаној 18.09.2023. ванредно су анализиране спорне ситуације које су се десиле на утакмицама 7. кола Моцарт бет Супер лиге Србије. Током досадашњег мандата СК ФСС (од јуна 2021) до данас ово је било коло са највећим бројем грешака како судија на терену тако и у коришћењу ВАР система. Судијска комисија не жели да се у јавности стекне утисак да судије не трпе последице када лоше суде.

Судије које су начиниле значајне грешке и којима се оне понављају биће кажњене адекватно тежини учињених грешака и неће бити делегиранe у дужем временском периоду.

 После детаљне анализе суђења на наведеним утакмицама донети су следећи закључци:

 

  1. Помоћни судија Светозар Живин и ВАР судија Јелена Цветковић начинили су евидентну грешку на утакмици ФК Вождовац – ФК Младост Лучани. Судијски тим пропустио је да у 45+1 минуту досуди казнени ударац због кажњивог играња лопте руком одбрамбеног играча ФК Вождовац, одручена рука у неприродном положају. Одговорност сносе помоћни судија на тој страни који је имао јасан преглед ситуације и посебно ВАР који је морао да реагује и позове судију да прегледа снимак јер се ради о очигледном прекршају.

Други погодак екипе ФК Вождовац у 48 минуту постигнут је после офсајда. Овде је опет највећа одговорност на ВАР судији који је морао да интервенише и да јави главном судији да се ради о офсајду.

  1. Главни судија Милош Милановић и ВАР судија Момчило Марковић на утакмици ФК Чукарички – ФК Црвена звезда. Главни судија је у 47 минуту погрешно досудио казнени ударац за гостујућу екипу. У 57 минуту је погрешио што није досудио казнени ударац у корист ФК Црвена звезда због саплитања играча гостујуће екипе од стране играча ФК Чукарички. ВАР је требало да реагује и позове судију да прегледа снимак.
  2. Главни судија Дејан Трифковић и ВАР судија Павле Томић начинили су грешку на утакмици ФК Партизан – ФК Радник. Главни судија је погрешио када је у 41 минуту после непотребног и погрешног позива из ВАР собе променио исправну одлуку донету на терену да призна погодак ФК Партизан јер није било прекршаја.

Главни судија је погрешио у 90+6 минуту када је досудио казнени ударац за домаћу екипу јер је гурању домаћег играча од стране гостујућег претходио прекршај другог домаћег играча. ВАР још једном погрешио,  морао је да позове судију да погледа снимак.

 

  1. Главни судија Новак Симовић направио је две важне и очигледне грешке на утакмици ФК Раднички – ФК ИМТ. Прво када је досудио казнени ударац за домаћу екипу након што је лопта погодила у руку одбрамбеног играча у природном положају. ВАР га је исправно позвао да погледа снимак, али је судија остао при порешној одлуци чиме тежина грешке добија на значају.

Укупан број грешака до овог кола био је минималан, судије су својим одлукама допринеле да гледамо неке веома квалитетне утакмице и да првенство буде веома занимљиво.

Од када је Судијска комисија добила подршку ФСС у јуну 2021 инсистира се да сви клубови имају подједнак третман. На свим семинарима, укључујући и последњи одржан 12.09.2023 са наше стране је потенцирано је да се неће толерисати неуједначеност критеријума у корист појединих клубова.  И поред евидентног помака и наслеђа које траје деценијама, још увек нисмо дошли до зацртаног циља. Ипак, чврсто верујемо да ћемо даљим преданим радом и уз подршку ФСС успети у томе.

Судијска комисија се неће обазирати на саопштења, увреде, омаловажавања и наставиће да се бори за равноправан третман свих клубова у два највише ранга такмичења. Као што ће настојати да у избору судија бира оне који имају довољно знања и способности да се изборе са свим притисцима које носе утакмице два највиша степена такмичења.

Уверени смо да ће у наставку првенства број грешака бити далеко мањи, да ће предстојећи вечити дерби протећи без спорних ситуација и да ћемо сви заједно допринети побољшању укупног амбијента и спортске културе у српском фудбалу.

 

У Београду 18.09.2023                                                                                  Судијска комисија ФСС

Саопштење за јавност СК ФСС