Архива

САМИТ У КАМБОЏИ: ФИФА ПОДРЖАЛА РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ ФС СРБИЈЕ

10.02.2018.

Поред велике подршке УЕФА и угледа који у европској “кући фудбала” имају ФСС и председник Славиша Кокеза, потврда добре сарадње и помоћи, долази и од ФИФА. У престоници Камбоџе, Пном Пену, одржан је ФИФА самит за извршне руководиоце националних савеза, којем су испред ФСС присуствовали генерални секретар Јован Шурбатовић и заменик генералног секретара Урош Зековић.

На самиту се разговарало о будућности ФИФА такмичења, новом формату СП, променама у постојећим такмичењима, као и увођењу нових, а донето је неколико важних закључака.
Наиме, у циљу популаризације женског фудбала, ФИФА планира да оформи нову Светску лигу за жене, која би се играла сваке друге године. Што се тиче светских првенстава за млађе узрасне категорије, разматра се могућност и врше анализе да ли је боље да СП буде за У-19 или У-18 и да ли у постојећем или проширеном формату. Закључено је да би оно могло бити сваке уместо сваке друге године због додатне популаризације фудбала и промоције нових фудбалских звезда.
Посебно је било речи о подршци ФИФА развојним пројектима националних савеза, па су тако у склопу новог програма ФИФА форњард финансијски подржани пројекти изградње новог административног центра ФСС, као и увођење најсавременијег Информационог система у српски фудбал, што ће допринети већој ефикасности и смањењу трошкова рада савеза.

Такође, било је речи и о новим великим пројектима који су у плану нашег савеза. Иначе, захваљујући све већој популаризацији и комерцијализацији фудбала, ФИФА ће увећати фондове за подршку националним савезима. Такође, разматрани су начини како да се усагласе календари такмичења којих је све више, као и намера ФИФА да уведе бољу регулацију по питању трансфера играча у смислу веће транспарентности, већих накнада за клубове по основу тренинг компензације, смањења одлива новца из фудбала и боље регулисање улоге посредника у трансферима. ФИФА је тражила посебну подршку савеза за решавање ових питања.


Очекује се да нове мере буду имплементиране од нове сезоне, а после редовног 68. ФИФА Конгреса који ће се одржати 12-13 јуна у Москви, непосредно пред почетак СП. Оно што је посебно занимљиво, покренута је иницијатива од стране неколико националних савеза и директора за националне асоцијације и развој господина Верона Мосенге-Омба да се тренери из неколико афричких савеза образују у СЦ Стара Пазова где би им предавачи Центра за едукацију тренера ФСС држали предавања и курсеве и преносили знања и искуства. Пројекат би финансирала ФИФА, а он представља велико признање за тренерску струку и наш савез обзиром на углед који имамо у свету као светски и европски прваци у млађим узрасним категоријама.