Интервју

ПРВА ЖЕНА ПОТПРЕДСЕДНИЦА ФСС САНДРА СРЕМЧЕВИЋ | ЖЕНСКИ ФУДБАЛ ЈЕ ЉУБАВ, ЧИСТА ЕМОЦИЈА, ЖЕЛИМ ДА ОСТАВИМ ТРАГ, УЧИНИЋЕМО ДОБРЕ СТВАРИ, ИМАМ ВЕЛИКУ ПОДРШКУ ПРЕДСЕДНИКА ЏАЈИЋА И ПОТПРЕДСЕДНИКА НЕДИМОВИЋА

20.07.2023.

Прва дама на високој функцији у Фудбалском савезу Србије, једна од само четири жене у свету која се може похвалити овако високим достигнућем, потпредседница Сандра Сремчевић, супруга, мајка и сада већ истакнута спортска радница, својим деловањем, али пре свега непосредном и искреном комуникацијом, разбија све предрасуде о женама у фудбалу. Знањем и енергијом, делима вредним поштовања, заслужила је и поверење УЕФА која је потпредседницу ФСС уврстила у највише тело задужено за женски фудбал у Ниону. Признање за Сандру, признање за Савез, признање за српски фудбал.

–  Када говорим о женском фудбалу, велика је љубав у питању, велика емоција – не крије Сандра Сремчевић у разговору за ТВ Прва, потпредседница ФСС и прва жена у историји српског фудбала која је доделила један пехар намењен победнику мушког националног Купа.-Питали су ме, какав је осећај исписивати историју, и то у мушком окружењу? Рекла бих да је лепо, негде сте поносни на самог себе, а с друге стране је и велика одговорност шта ћете и колико у будућности урадити, али ја то видим као неку своју мисију. Надам се да ћу донети много тога доброг и да ћу успети у тим плановима везаним за женски фудбал у Србији. Узгред, УЕФА је озваничила неколико мојих колега у разне своје комисије, потпредседника Банета Недимовића, генералног секретара Јована Шурбатовића, директора женских и футсал селекција Србије Бојана Павићевића, председника ФСБ и члана ИО ФСС Марка Здравковића… Све то говори да смо дигли лествицу у УЕФА што се тиче Савеза.

Неко ко је на врху пирамиде, веома често ставља тимски рад испред себе…

-Ми смо сви део тима председника Драгана Џајића, фудбал је тимски спорт, тако да ако ми не фунционишемо као тим, у проблему смо. Овде није ствар у појединцу, само као тим можемо да урадимо много, а индивидуалне (само)промоције су као код играча, ако је себичан, може да прође неколико пута, али све то на крају не значи да ће донети и жељени резултат. Једноставно, долази до дисбаланса у тиму, а то није добро. И ја могу само да похвалим тим у коме се налазим на челу са председником Цајићем, потпредседником Недимовићем…

Почело је Светско првенство за жене, Србија је била никад ближе пласману у бараж за једно велико такмичење…

-Недостајао је један гол до подвига, пласмана у бараж. У квалификацијама је савладана и једна Немачка, против Португала у мечу одлуке, имали смо плус један, али…Сада се озбиљно спремамо за нове изазове, желимо пласман на Првенство Европе. Били смо недавно колега Бојан Павићевић и ја са најбољом селекцијом у Словенији, добро све то за сада изгледа, селектор Зечевић полако слаже коцкице. Верујем да ће до септембра када креће Лига нација, репрезентација бити спремна да нас све обрадује.

Није тајна, у фудбалу се окреће огроман новац, али женски фудбал је по том питању, да се тако изразимо, у дефициту…

-Има једна дивна ствар, а то је председник ФИФА господин Инфантино рекао. А ја верујем у његове речи, јер то је човек који чуда ствара. Наиме, премије за следеће мушко и женско Првенство света, биће изједначене! То је јако важна и велика ствар, типа да ће исти прилив новца једном савезу донети и мушка и женска селекција. Све то страховито утиче и на сам развој женског фудбала. То је озбиљно померање граница.Тим поводом рекла бих да код нас ситуација тренутно није добра, мислим на женски клупски фудбал. Немамо спонзоре за женски фудбал, немају их ни женски клубови. Људи још увек немају слуха, рекла бих да је то можда и до стања свести у друштву. Морамо постати видљиви, мора бити нормално да и девојчице желе да играју фудбал.

База женског фудбала у Србији није мала, али може и мора бити већа…

-Не мора бити фудбал,али верујем да је за сваку младу особу добро да се бави неким спортом. У моје време у одељењу од 30 ђака, 28 се бавило спортом, данас се бави само двоје, И то је аларм за све нас, да деца „забораве“ на тај виртуелни свет, да уђу у свет спорта, без обзира да ли се ради о фудбалу, одбојци, ритмичкој гимнастици…То је сјајно за социјализацију, успомене које остају за читав живот. Да не говоримо о здрављу. Знате ли шта све моје девојке у клубу могу да ураде, сјајне ствари за једну младу особу, њену будућност. Јако сам срећна и поносна што сам ту где јесам и што могу да покушам и сутра оставим неки траг иза себе.

Планови за будућност…

-Увек су велики и веома оптимистични. Тим у Фудбалском савезу на челу са председником Џајићем и потпредседником Недимовићем је велика подршка мојим и заједничким плановима. Идеја је да у перспективи професионализујемо лигу, подигнемо ниво фудбала у Супер и Првој лиги, да ојачамо репрезентацију, да се пласирамо на неко од највећих такмичења, најпре на Европско, а онда и Светско првенство. Да дигнемо базу, помогнемо  клубовима. Надам се да ћемо имати слуха од свих и да ћемо успети у том науму и плану.

 

Сви наведени планови иду на руку с обзиром на експанзију женског спорта, резултате наших девојака у кошарци, одбојци…

-Генерално мислим да је женски спорт некако увек на маргини, увек су ниже премије, мање надокнаде…На овим просторима женски спорт је дуго био на маргини, али мислим да се то сада мења. Свака част свим тим женама, сјајним девојкама у свим спортовима које се боре, велико хвала за све резултате које остварују, хвала за све ствари које раде за њих, али и за будуће генерације – рекла је Сандра Сремчевић, прва жена потпредседница ФСС.

 

 

 

 

 

Запратите ФСС
Вести из категорије