Podsetnik - Pravila igre (video materijal) 1 - Obećavajući napad - očigledna prilika za postizanje pogotka

27.03.2020.

 

Narednih dana na zvaničnom sajtu FSS biće objavljen video materijal uz prateći tekst, koji će sudijama i posmatračima suđenja služiti kao podsetnik u vezi s određenim kategorijama iz Pravila igre.

Radi lakšeg praćenja uz svaki klip prikazana je i adekvatna disciplinska mera ili je direktno dat odgovor na pitanje da li je u pitanju prekršaj. Prateći tekst uz video materijal se nalazi u nastavku.

 

https://we.tl/t-JoxWAvCBMZ

 

 

Obećavajući napad  – Očigledna prilika za postizanje pogotka

Zaustavljanje obećavajućeg napada i očigledne prilike za postizanje pogotka su prekršaji prilikom kojih nije presudna brzina i snaga koje su korišćene prilikom starta, nego se u obzir uzima deo terena na kome je prekršaj načinjen, broj i raspored  igrača obe ekipe, slobodan prostor koji igrač u posedu lopte ima ispred sebe.

Ukoliko ekipa može u narednih nekoliko sekundi da razvije obećavajući napad, iz koga eventualno može nastati dobra pozicija da se ugrozi gol protivnika, a pritom igrač nad kojim je načinjen prekršaj ispred sebe ima otvoren prostor, slobodan deo terena ili ima mogućnost da odigra loptu svom saigraču koji bi mogao nastaviti obećavajuću akciju, takav prekršaj biće sankcionisan žutim kartonom, bez obzira na snagu, brzinu i intenzitet kojim je prekršaj načinjen.

Prilikom procene da li se igrač nalazi u obećavajućem napadu ili očiglednoj prilici za postizanje pogotka u obzir se uzimaju sledeći elementi:

  • udaljenost između mesta prekršaja i protivničkih vrata
  • pravac igre, kretanja igrača sa loptom
  • zadržavanja kontrole nad loptom
  • pozicija i broj odbrambenih igrača

Ukoliko su ispunjena sva četiri kriterijuma biće dosuđen prekršaj zbog zaustavljanja očigledne prilike za postizanje pogotka a igraču koji načini prekršaj biće pokazan crveni karton, bez obzira na korišćenu snagu, brzinu i intenzitet.

Kada igrač nad protivnikom napravi prekršaj kojim spreči očiglednu priliku za postizanje pogotka i sudija dosudi kazneni udarac, igraču koji je napravio prekršaj biće pokazan  žuti karton ako je prekršaj bio u pokušaju igranja loptom; u svim ostalim slučajevima (npr: držanje, povlačenje, guranje,nemogućnost igranja loptom itd.) prekršiocu će biti  pokazan crveni karton.

____________________________________________________________________

APEL

U vezi sa kampanjom Fudbalskog saveza Srbije za prikupljanje finansijske pomoći zdravstvenom sistemu, državi i građanima, Sudijska komisija FSS poziva sve sudije i posmatrače suđenja Super i Prve lige Srbija da se, u skladu sa svojim mogućnostima, pridruže ovoj kampanji kako bi se pokazalo jedinstvo i solidarnost, s ciljem da se izbori konačna pobeda nad globalnom pretnjom – virusom COVID – 19.

Sredstva mogu biti  uplaćena na namenski dinarski humanitarni račun Fudbalskog saveza Srbije:

160 – 406494-78