Vesti

POČETAK KRAJA | ISPRAĆAJ JUGOSLAVIJE PRE 30 GODINA

03.06.2020.

Bio je to početak kraja jedne velike zemlje, u tom trenutku i velike reprezentacije koja je poslednji put učestvovala na jednom velikom takmičenju pod imenom SFR Jugoslavija. Na današnji dan, 3. juna 1990. na oproštaju od jugoslovenske javnosti pred odlazak na Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji, fudbalska reprezentacija Jugoslavije poražena je od Holandije 0:2 (0:0). Utakmica je odigrana na zagrebačkom Maksimiru pod velikim političkim nabojem i samo par nedelja nakon čuvenog neodigranog meča Dinamo – Crvena zvezda koji je obilovao teškim incidentima.

Selektor Ivica Osim suprotstavio je aktuelnim evropskim prvacima sledeći tim: Tomislav Ivković, Zoran Vulić, Mirsad Baljić, Predrag Spasić, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Safet Sušić (od 59. Robert Prosinečki), Srećko Katanec (od 59. Dragoljub Brnović), Dejan Savićević, Dragan Stojković, Zlatko Vujović (od 75. Darko Pančev).

Tokom izvođenja himne „Hej Sloveni“, publika na Maksimiru je okrenula leđa terenu uz zvižduke himni. Stadion je bio preplavljen „holandskim“ zastavama, a domaći navijači su tokom celog meča zviždali svojoj reprezentaciji. Reprezentativci Jugoslavije su tu utakmicu igrali samo za sebe budući da niko za njih nije navijao. Faruk Hadžibegić je pre meča prokomentarisao „znači nas 11 protiv 20 hiljada“. I Dragan Stojković Piksi je bio zapanjen dešavanjima na Maksimiru…

„Leo Benhaker je na konferenciji posle meča začuđeno konstatovao da nije imao pojma da Holandija ima toliki broj pristalica u ovom delu Evrope. Kasnije su mu objasnili da to nisu bili njihovi navijači, već naši ’nenavijači’. Politika je već uveliko uzela maha, ali među igračima nije bilo nikakvih problema. Funkcionisali smo kao tim i nismo doživeli ni najmanju neprijatnost tokom priprema u Hrvatskoj“.