Vesti

PIKSI, ZA SVE VREMENA | SRBIJA SE POKLONILA LEGENDI, PROMOCIJA FANTASTIČNE KNJIGE KOJA GOVORI O NEPROCENJIVOJ FUDBALSKOJ ZAOSTAVŠTINI DRAGANA STOJKOVIĆA

18.05.2022.

 

Srbija se ponovo poklonila čoveku koji je za mnoge ljubitelje fudbala, naravno i navijače Crvene zvezde, pogotovo one koji su imali sreće da uživaju u Piksijevim čarolijama, najbolji srpski igrač svih vremena. U Beogradu je promovisana knjiga, autora Nebojše Petrovića, jednog od najboljih sportskih novinara na ovim prostorima, knjiga koja govori o petoj Zvezdinoj zvezdi, igraču koji je obeležio čitavo jedno vreme svojim magičnim potezima, igrama koje će prepričavati generacije.

Mnogo emocija je bilo danas u MTS Dvorani koja je bila mala da primi sve one koji su došli da prisustvuju promociji jednog fantastičnog štiva. Knjiga „Piksi – Sve za deset“ okupila je mnoga poznata igračka imena, velike legende srpskog i jugoslovenskog fudbala. Možda i najveće ovacije, pored junaka same knjige, dobio je Dejan Savićević, legendarni as, Genije zbog koga su navijači Crvene zvezde i Milana padali u trans. Bili su tu mnogi Piksijevi prijatelji, poznate ličnosti iz javnog života, politike, sporta i kulture, nekadašnji saigrači, brojni poštovaci njegovog lika i dela. Fudbalska zaostavština Dragana Stojkovića je neprocenjiva, potezi i golovi koji su obeležili njegovu karijeru, ali i brojne anegdote sjajno opisane od strane autora Nebojše Petrovića, izazvaće sasvim sigurno veliko interesovanje čitalačke publike iz Srbije i regiona.  Uz fantastične kadrove filma čiji je autor Đorđe Filipović, publika i gosti su mogli da se vrate u jedno vreme koje je sportu i fudbalu da(va)lo neku drugu dimenziju, fudbalu autentičnu „desetku“, broj koji je bio privilegija najboljih igrača. Brazil je imao Pelea, Argentina Maradonu, Nemačka Mateusa…Jugoslavija (i Srbija) Dragana Stojkovića!

 

OD NIŠA DO KAŠKAIŠA

Od dana kada je sa drugarima iz ulice jurio za loptom po prašnjavim terenima Pasi Poljane, do veličanstvene noći u Lisabonu kada je pobedom protiv Portugala ispunio obećanje dato naciji na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. Napisana perom autora koji je više od 30 godina neposredni svedok Stojkovićevih podviga u igračkoj, funkcionerskoj i trenerskoj ulozi, knjiga obiluje autentičnim anegdotama, memoarima i interesantnim detaljima iz života i karijere niškog umetnika u kopačkama. To nije samo priča o Piksiju Stojkoviću, već i saga o vremenu koje u svima nama budi određenu dozu nostalgije. Uspomena na fudbal koji je imao dušu, na ljude kojima su ljubav i ideali bili važniji od slave i novca. Čitaćete o Piksijevim vojničkim danima u Prištini s Alenom Slavicom, snimanju spotova za „Top listu nadrealista“ sa Neletom Karajlićem, druženju sa Dikom, Borom, Milojem, Dejom, odnosima sa trenerima Vasovićem, Stankovićem, Šekularcem i Gutalsom, selektorima Veselinovićem, Osimom, Santračem, Boškovom. Jedna vrsta romansirane biografije fudbalskog virtuoza iz Niša, ujedno je i omaž celoj generaciji fudbalskih romantika koja je odrastala na pravim vrednostima i u nekim lepšim okolnostima – rekao je u uvodu poznati novinar i sportski komentator Aleksandar Stojanović, koji je kao i uvek sjajno vodio program.

O štivu su govorili Manojlo Vukotić, vlasnik izdavačke kuće koja je objavila knjigu, Grada Branković novinar i publicista…

A u jednom poglavlju knjige piše ovako: Pariz, Verona, Marsej, Nagoja, Beograd. Svi oni plene šarmom i ostavljaju bez daha. Ali, jedan je Niš. Tu se rodio i prohodao. Tu je pikao fudbal s Mićom, Gacom, Baćom i Mušom, drugarima iz ulice. Tu je svakog dana pešačio do Osnovne škole „Moša Pijade“ i nazad. Po tri kilometra u oba smera. Nije bilo gradskog prevoza, a trebalo je preći preko Bubanjskog brda i stići na početak prvog časa. Upravo tu, u školskoj klupi, stekao je i prva prijateljstva sa Zoranom, Šćepom, Draganom. Niš je nešto specijalno, Niš ima dušu. Niš je emocija.

„U gradu gde se ovako dobro i kvalitetno jede, gde su ljudi tako veseli i druželjubivi, jednog dana je morao da se rodi vanserijski fudbalski talenat kao što je Dragan Stojković Piksi“ – rekao je jednom prilikom čuveni košarkaški stručnjak Petar Skansi.

Posle zanimljive najave, u ime generacije niškog Radničkog u kojoj je junak knjige stasao i privukao pažnju jugoslovenske sportske javnosti, govorio je Miloš Drizić.

A svaka utakmica protiv Partizana za Dragana Stojkovića je bila specijalna inspiracija. U knjizi, nastavio je Aleksandar Stojanović, piše „Derbi je poseban užitak. Sudar dva tabora, dva mišljenja, dve vojske, dva stila. Tada je to bilo pravo rivalstvo. Zdravo, šmekersko, plemenito. Rivalstvo prožeto ogromnom dozom respekta prema ljutom protivniku. Viteštvo, pa tek onda rezultat“.

Da, Piksijevu promociju knjige uveličao je i nekadašnji ljubimac navijača Partizana i njegov saigrač iz reprezentacije Jugoslavije, Savo Milošević, koji je takođe gorio o knjizi i Draganu Stojkoviću.

Našao sam još jedan predivan pasus u knjizi, rekao je u najavi još jednog specijalnog gosta, Aleksandar Stojanović.

„Nekako je prirodno da baš njih dvojica budu cimeri u sobi. Similis simili gaudet, kažu Latini. I zaista je tako, genijalni umovi lakše funkcionišu okruženi sebi sličnima. Zato je Piksiju bilo lepše uz Deju. A i Deji uz Piksija“.

Specijalno zbog promocije i za velikog prijatelja, u Beograd je došao fudbalski virtuoz iz Podgorice, fudbalski Genije, Dejan Savićević.

I ređali su se aplauzi, priče, anegdote. Za čoveka koji je zlatnim slovima ispisao stranice svoje karijere, ali i srpskog, jugoslovenskog fudbala. Sve zbog Piksija i za Piksija. Sve za deset!