Vesti

ODRŽANA SEDNICA KOMISIJE ZA LICENCIRANJE KLUBOVA

23.04.2024.

Komisija za licenciranje klubova Fudbalskog saveza Srbije, odnosno prvostepeni organ u postupku licenciranja, na sednici koja je održana 19.04.2024. razmatrala je dokaze o ispunjenosti kriterujuma za klubove koji su se prijavili za postupak licenciranja za takmičenja u organizaciji UEFA, za takmičenje u Super ligi i za takmičenje u Prvoj ligi, za takmičarsku sezonu 2024/2025.

Razmatrani su dokazi vezani za sve kriterijume: sportske, infrastrukturne, personalno-administrativne, pravne kao i finansijske. Dokazi su razmatrani na osnovu izveštaja eksperata za svaki od napred pomenutih kriterijuma. Komisija je konstatovala da je pristiglo trinaest prijava kao i dokumentacija vezana za ispunjenje kriterijume od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenja u organizaciji UEFA, odnosno dvadeset i četiri prijave kao i dokumentacija vezana za ispunjenje kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenje u Super ligi i osamnaest prijava kao i dokumentacija vezana za ispunjenje kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenje u Prvoj ligi.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, Komisija je jednoglasno odlučila da se, a na osnovu dokaza o ispunjenost kriterijuma, izda licenca za takmičenja u organizaciji UEFA FK Crvena zvezda, FK Partizan, FK T.S.C., FK Čukarički d.o.o., FK Vojvodina, FK Voždovac, FK Mladost i FK Napredak koji su u potpunosti ispunili svih pet kriterijuma predviđenih odredbama Pravilnika o licenciranju. Ova licenca podrazumeva da napred navedeni klubovi imaju pravo da nastupaju kako u takmičenjima u organizaciji UEFA, tako i u Super ligi u takmičarskoj sezoni 2024/2025, a u zavisnosti od ostvarenog sportskog rezultata.

Takođe je sproveden i postupak liceciranja ženskih klubova za takmičenja u organizaciji UEFA, odnosno Ligu šampiona za žene. Komisija je odlučila da se izda licenca ŽFK Crvena zvezda i ŽFK Spartak.

Licencu za takmičenje u Super ligi za takmičarsku sezonu 2024/2025 dobili su FK Radnički 1923 d.o.o., FK Javor Matis, FK I.M.T., FK Železničar, FK Radnik, OFK Beograd, FK Smederevo 1924 i FK Jedinstvo.

Licencu za takmičenje u Prvoj ligi za takmičarsku sezonu 2024/2025 dobili su FK Tekstilac, FK Mačva, OFK Vršac, RFK Grafičar, FK Metalac, GFK Sloboda, FK Mladost G.A.T., FK Borac 1926, FK Loznica i FK Trajal.

Ostali klubovi, koji nisu uspeli da dokažu da su ispunili kriterijume, imaju mogućnost da u žalbenom postupku to dokažu i da na taj način dobiju licencu za takmičarsku sezonu 2024/2025.