Vesti

LEGENDARNI IGRAČ, TRENER I SELEKTOR, ILIJA PETKOVIĆ O POVRATKU FUDBALA I NAJAVI ŽREBA 1/2 FINALNIH PAROVA KUPA SRBIJE

04.06.2020.

Nekad veliki igrač, onda trener i selektor koji nam je podario plasman na Prvenstvo sveta, Ilija Petković, u petak 5.juna, biće glavni akter žreba polufinalnih parova Kupa Srbije, a u najavi uzbuđenja koje sledi, aktuelni predsednik FS Beograda, ne krije da se raduje danima fudbala…

„Jedva sam čekao da se lopta ponovo zakotrlja. Iako smo skloni da potcenjujemo kvalitet fudbala koji se igra u našoj ligi, tek smo za vreme pandemije videli koliko nam nedostaju utakmice i borba za bodove na terenima širom Srbije. Veoma mi je drago što su klubovi spremno dočekali nastavak fudbalskog šampionata“, rekao je Petković za sajt FSS i dodao:

„Mislim da je 25 dana bio sasvim dovoljan period da se forma igrača podigne na optimalan nivo. To su sve mladi momci koji se sigurno nisu previše opuštali u vreme karantina. Nije to kao u naše vreme, pre 50 godina. Sada postoji mnogo veća doza samodiscipline, igrači su vrhunski profesionalci i znaju da vode računa o sebi. Siguran sam da je svako od njih našao načina tokom ove pauze da individualnim treningom ostane u ritmu i da će se vrlo lako prilagoditi zahtevima punog trenažnog procesa“, istakao je Petković.
U nedostatku pravih poslastica na televiziji tokom vanrednog stanja, pasionirani ljubitelji fudbala su uživali u arhivskim materijalima i majstorijama bivših asova. Tako je na društvenim mrežama osvanuo snimak sa golovima Ilije Petkovića koji, bez ikakvog preterivanja, podsećaju na bravure Lionela Mesija.
„Ni dok sam igrao aktivno fudbal, nisam voleo da gledam svoje golove na televiziji. Uvek sam više uživao posmatrajući druge velemajstore sa loptom. Nisam video taj snimak o kome govorite, ali mi je svakako drago. Nisam bio klasičan golgeter, iako je većina golova koje sam postigao tokom karijere stekla status antologijskih“, smatra Petković.
Poput ona dva na debitantskoj utakmici sa Francuskom, 24. aprila 1968. godine.
„U to vreme, morao si propisno da se namučiš dok ne stigneš do dresa državnog tima, jer je konkurencija bila ogromna. A zamislite kakav je osećaj debitovati sa dva gola u tako važnoj utakmici. Nas je ta pobeda protiv Francuza od 5:1 odvela na završni turnir Evropskog prvenstva u Italiji, na kome smo osvojili srebrnu medalju. Cela Jugoslavija je brujala o mojoj igri i nema sumnje da mi je to najdraža utakmica u karijeri“, prisetio se Petković.

U petak 5.juna u 13,00 Ilija Petković izvlači parove polufinala Kupa Srbije, a rivala čekaju Partizan, Crvena zvezda, Čukarički i Vojvodina.