Вести

ЕДУКАТИВНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ ВОЛОНТЕРИЗМА У СПОРТУ

20.12.2022.

Фудбалски савез Србије одржао је едукативни догађај у оквиру програма Волонтери ФСС. Преко 100 младих људи слушало је уживо експерте Олимпијског комитета Србије, успешне спортисте и спортске раднике који су говорили о култури волонтеризма у Србији, о значају за развој младих људи кроз добровољан рад у спорту, као доприносу који директно имају на спортске резултате.

Конференцију испред Фудбалског савеза Србије отвориле су Александра Ћуповић, директорка општих послова и ФСР менаџер ФСС и Ружа Илић, менаџер за базични фудбал.

Наташа Јанковић, менаџер олимпијских вредности Олимпијског комитета Србије, одржала је предавање на тему утицаја спортских догађаја на културу волонтирања у Србији.

”Заоставштина Унверзијаде Београд одржане 2009. године огледа се у томе што је култура волонтирања код младих људи на све већем нивоу и потребни су програми попут овог како би окупљање ентуизјаста око спорта било одрживо”, рекла је Јанковићева о самом догађају.

Чињеница да су се на позив фудбалског савеза Србије одазвали фудбалски савези Мађарске, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине говори о регионалном значају програма Волонтери ФСС, док је долазак УЕФА ментора за базични фудбал, госпође Хелен Крофт потврдио подршку европске куће фудбала развојним пројектима ФСС.

”Јако је важно освестити људе о волонтеризму и волонтерском покрету у фудбалу. То је веома битно за УЕФА, као и чињеница да се на овом догађају налазе и фудбалски савези из региона с обзиром да кроз овакве прилике можемо да учимо једни од других”, закључила је Хелен Крофт.

Панел дискусија на тему доприноса волонтера спортским резултатима окупила је репрезентативку Србије, фудбалерку ЦСКА Москва, Невену Дамјановић, спортског директора Српског атлетског савеза, Михаила Дудаша и Сретена Рашковића, коментатора ТВ Арена спорт.