У 21

Драго ми је када стручни људи из УЕФА хвалe игру Србије

22.06.2017.

Селектор Ненад Лалатовић био саговорник УЕФА у припреми материјала за едукацију младих тренера

После два меча, приступа који је вредан и достојан репрезентативног дреса, али и много пропуштених шанси, односно несрећно примљених голова, Орлићи сутра играју против Шпаније у оквиру 3.кола Групе Б на Првенству Европе у Пољској. Шансе за пролаз у нокаут фазу практично не постоје, али атмосфера и мотив пред дуел са „фуријом“ су на високом нивоу. Селектор Ненад Лалатовић је пред овај меч имао занимљив разговор са стручним кадром УЕФА који у циљу припреме материјала за потребе едукације младих тренера, разговара са свим селекторима националних репрезентација које се налазе на самиту најбољих младих селекција Европе…
-Био је то веома добар, искрен разговор и морам да кажем да ми је драго оно што сам чуо када се ради о игри наше репрезентације. Добили смо похвале, рекли су нам: „Како сте играли у најмању руку заслужили сте четири бода“. И мени је јако битно да људи који су стручни виде како је Србија играла. Криво ми је, јер смо од пет шутева примили четири гола. Први из грешке, други пред крај меча, трећи из пенала, четврти аутогол… а с друге стране направили смо најмање седам или осам стопостотних прилика. Против Македоније смо могли у првих 15 минута да постигнемо два или три гола и решимо меч, против Португала имали зицер код 0:0…Не могу момцима ништа да земерим, хтели су најбоље – каже Ненад Лалатовић.
И неочекиване повреде су биле пех…
-Против Македоније је на ситуацију на терену утицало и то што се Гајић рано повредио, а Грујић добио жути картон. После старта у 44. минуту висило му је искључење и морао сам да га заменим.У мечу са Португалом рано смо остали без Чаврића…

Сплет необичних околности које су можда карактеристичне за овак напоран тип такмичења утицао је на каснији епилог…

-На оваквим такмичењима веома је важно да те и срећа мало погледа,а нама су Чаврић и Гајић испали из поставе после првог оштрог старта. На Новом Зеланду смо били прваци, против Америке и Бразила, имали смо среће, та срећа, знам, мора да се заслужи, али ови момци су је и сада заслужили…Сетимо се само стативе Живковића, када смо могли за два минута да дођемо до потпуног преокрета, а то не може селекција која нема менталну снагу…Није их, ипак, срећа погледала. И понављам, момцима не могу ништа да замерим.
Пред нама је Шпанија, последњи пут смо им остали у ружном сећању…
-Ова репрезентација Шпаније није отишла на прошло Европско првенство, али сви су остали. Исти играчи, исти селектор, наставили су да раде и сада играју најбољи фудбал. Зашто? Зато што су са једним човеком дуго времена провели заједно. Зашто све ово говорим? Селектор, данас сам ја, сутра ће бити можда неко други, али тај човек мора да добије континуитет у раду. Јер без континуитета нема резултата. Опет, ја кажем, нама је припао мало врућ кромпир, ми смо дошли да одрадимо ове три утакмице и јако је тешко било сада да се нешто мења. То не можеш да урадиш из више разлога, због атмосфере…Било би, шта овај мисли да је дошао овде и сада…Не. За оно што ја хоћу, треба време. Има ту неких ствари и ситуација које би променио, али кажем, потребно је време. Тако је било где год да сам радио. Сећам се у Војводини, после неког времана и упознавања, играли смо најлепши фудбал у Србији. Једноставно, све је процес – не оставља дилему Ненад Лалатовић.
Млада репрезентација Србије вечeрас има последњи тренинг пред сутрашњи дуел са Шпанијом, а селектор Ненад Лалатовић неће моћи сигурно да рачуна на четворицу играча, Грујића и Панкова због картона, као и повређене Чаврића и Гајића, док је под упитником и Јовановић.