Архива

ДЕЈАН СТАНКОВИЋ САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА УЕФА

07.03.2017.

Дејан Станковић, српски рекордер по броју наступа за репрезентацију (103), отвара ново поглавље фудбалске каријере. После сјајних играчких дана и 28 година стажа на терену, Станковић се преселио у фудбалску дипломатију… Дејан је званично промовисан у саветника Александера Чеферина, председника УЕФА и то у сектору за развој фудбала и талената, узраста 14 и 15 година. Како су саопштили званичници из Ниона, посао се односи на важан део образовања младих играча на путу до врхунске каријере.
– Сад је време да отворим ново поглавље. Част ми је да радим у УЕФА и вратим фудбалу за све што ми је дао. Цео живот сам био део неког тима, сада и највећег од 55 чланица УЕФА. Мој посао је да помогнем у развоју Академије и стасавања младих фудбалера – најавио је Дејан Станковић.
Српски ас каријеру је почео у млађим категоријама земунског Телеоптика, а потом наставио у фудбалској школи Црвене звезде. За први тим одиграо је 85 утакмица, у три сезоне, и постигао 30 голова. После Светског првенства у Француској 1998, и запажене улоге у репрезентативном тиму СР Југославије, Дејан се преселио у Рим и удресу Лација одиграо 137 утакмица (22 гола). Од 2004. године, био је важна карика у победничком ланцу Интера, са којим је освојио и титулу првака Европе 2010. године. За тим из Милана одиграо је 231 меч и постигао 29 голова.

Дејан Станковић је уписан златним словима и у историју југословенског и српског фудбала. Актуелни рекордер, дебитовао је за државни тим у пријатељској и ватрометној утакмици против Јужне Кореје, 22. априла 1998. у Београду. Деби из снова обележио је са два гола, за победу СР Југославије од 3:1! Опроштајни меч, 103. у репрезентативном дресу, био је свечарски дан: 11. октобар 2013. у Новом Саду, када су завршетак каријере чувеног капитена увеличали селекција Јапана и победа Србије од 2:0.