Media

АКРЕДИТАЦИЈЕ МЕДИЈА ЗА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ФИФА КАТАР 2022

21.04.2022.

Поштовани,

За управљање процесом акредитација за медије за ФИФА СП Катар 2022, ФИФА ће користити онлајн платформу Медиа Хуб са циљем да се поједностави процес и побољша ефикасност за све актере.
Одељење за комуникације ФИФА за питања на ову тему можете контактирати преко следеће адресе: [email protected] .

ПРОЦЕС АКРЕДИТОВАЊА

Да би представници медија могли да приступе, и поднесу обрасце за акредитацију онлајн, мораће да испуне два услова:

Прво – одобрени ФИФА Медиа Хуб налог

Друго – јединствени електронски „контролни кључ“ акредитације

ФИФА МЕДИА ХУБ

ФИФА Медиа Хуб налог је апсолутно неопходан за приступ обрасцу за акредитацију медија и систему издавања улазница за медије. Приступ ФИФА Медиа Хуб-у је ограничен и може се добити само коришћењем индивидуалног корисничког ИД-а и лозинке. Представници медија који већ имају Медиа Хуб налог моћи ће да ажурирају свој профил по потреби и приступе обрасцу за акредитацију медија и систему за продају улазница за медије.

Представници медија који се још нису регистровали за приступ ФИФА Медиа Хуб-у могу то учинити тако што ће попунити онлајн формулар за регистрацију тако што ће посетити https://media.fifa.com , а затим кликнути на „Пријава“.

НАПОМЕНА: Електронски „Контролни кључ“ за приступ онлајн обрасцу за акредитацију за медије НИЈЕ исто што и индивидуални кориснички ИД потребан за приступ ФИФА Медиа Хуб-у.

АКРЕДИТОВАЊЕ ЈЕ ИСКЉУЧИВО ОН – ЛИНЕ

Акредитацијама за медије искључиво ће се управљати он-лине.

Савезима ће бити додељен одређени број акредитација за новинаре и фоторепортере. Ова квота ће бити заснована на искуству са претходних турнира. Системом за акредитовање руководи Официр за медије националног савеза.

ФИФА ће користити нови онлајн систем управљања квотама и процедуре су сличне онима које су коришћене 2018. године. Јединствени електронски „контролни кључеви“ биће неопходни сваком новинару или фоторепортеру који буде подносио захтев за акредитацију.

Представници медија ће моћи да приступе онлајн обрасцу за акредитацију само преко ФИФА Медиа Хуб-а и да га попуне користец́и јединствени „електронски контролни кључ“, који прослеђује официр за медије ФС Србије.

КАТЕГОРИЈЕ МЕДИЈА

За ФИФА Светско првенство у Катару 2022, представници медија ће бити подељени у различите категорије: писани и онлине медији, фоторепортери, тв и радио емитери који нису носиоци права, итд… ТВ и радио емитери који су власници права

преноса (коментатори и посебно техничко особље) биће акредитовани директно преко ФИФА.

Категорије и релевантне организације су:

а) Писана штампа

Представници штампе који пишу за новине, часописе и друге штампане публикације морају да поднесу захтев за акредитацију свом националном фудбалском савеза.

Дописници који раде за стране новине у Катару морају поднети захтев за акредитацију свом националном фудбалском савезу преко главне редакције у својој матичној земљи.

б) Фоторепортери

Фоторепортери морају да поднесу захтев за акредитацију свом националном савезу користећи исту процедуру као и представници писане штампе.

ц) Међународне новинске и фото агенције

ФИФА ће бити одговорна за акредитацију следећих међународних новинских и фото агенција: АФП, АП, Блоомберг, дпа, ЕФЕ, ЕПА, Геттy Имагес, Јији Пресс, Киодо Невс, Пресс Ассоциатион, Реутерс, СИД и Xинхуа. Поред тога, Катарском новинарском агенцијом ће такође директно управљати ФИФА.

Друге националне новинске и фото агенције морају се пријавити свом националном фудбалском савезу

д) Фрееланце (слободни) медији

Представници слободних медија морају поднети своје пријаве по истом поступку као и писана штампа, свом националном фудбалском савезу.

е) Интернет новинари и фотографи

Акредитација за новинаре који раде за онлајн издања новина или часописа спада у квоте које су додељене тим новинама или часописима за општу писану штампу. Новинари и фотогрепортери који раде за искључиво онлине медије такође морају поднети своје пријаве свом националном фудбалском савезу. Већи међународни сајтови са вестима треба да контактирају  u FIFA Media Operations & Services ([email protected] ) за информације о акредитацији медија.

ф) Радија и телевизије које нису носиоци права

Емитери који не поседују права су радио и телевизијске компаније без права на емитовање ФИФА Светског првенства у Катару 2022. Из уговорних разлога и због

ограниченог простора, ФИФА ће акредитовати само мали број организација.

Акредитација за емитере који не поседују права почеће касније ове године преко ФИФА Медиа Хуб-а. Пријаве ће бити одобрене ближе догађају. Даљи детаљи о акредитацији емитера који не поседују права биће саопштени путем саветника за медије ближе почетку процеса. За сва питања у вези са акредитацијом емитера који не поседују права, обратите се на [email protected] .

г) Носиоци лиценце за медијска права (носиоци права – радио, телевизија, мобилна и броадбанд)

ФИФА ТВ ц́е бити одговорна за Носиоце лиценци за медијска права (ТВ и радио станице које имају права). Тим ФИФА за сервисирање емитера је у редовном контакту са корисницима лиценци за медијска права и директно ц́е их информисати о процедури акредитације и другим питањима у вези са акредитацијом.

ПОПУЊАВАЊЕ ОБРАЗАЦА И РОКОВИ

Представници медија којима је одобрен „електронски контролни кључ“ моц́и ц́е да приступе обрасцу за акредитацију медија преко FIFA Media Hub-a (http://media.fifa.com ).

Да би приступили обрасцу за акредитацију морају имати одобрен Медиа Хуб налог.

Представницима медија који још увек нису отворили Медиа Хуб налог препоручује се да то учине што је пре могуц́е. Посетите https://media.fifa.com/en/home и кликните на „Пријава“ да бисте приступили обрасцу за регистрацију.

Крајњи рок за пријаве за акредитацију је 15. август 2022. године.

Све пријаве ће проћи обавезну безбедносну проверу од стране катарских власти.

Од краја јула 2022. ФИФА ће започети процес слања потврда о акредитацији, након чега ће у догледно време бити достављене додатне информације (представницима медија се препоручује да редовно посећују Медиа Хуб ради информација о медијским услугама).

Подношење захтева за улазнице за 48 утакмица по групама

Процес онлајн пријаве за улазнице за представнике медија (улазнице за 48 утакмица по групама) такође ће почети у исто време кад и систем за акредитовање.

Захтеви за улазнице биће обрађени искључиво преко ФИФА Медиа Хуб-а.

Само представници медија који су већ  предали формулар за акредитацију медија моћи ће и да затраже улазнице за максимално две утакмице дневно (које се не играју једна за другом) са списка од 48 утакмица по групама. Одобрења ће зависити од расположивости капацитета.

Визе

Детаљне информације о процесу издавања виза ће представницима медија бити достављене уз писмо одобрења акредитације.

Завршни датум за подношење пријава је 31. јул 2022.

Потврде ће се слати почев од краја јула 2022. године