Вести

U17 EURO | ПОРАЗ ОД ЧЕШКЕ КОЈИ НЕ БОЛИ, ПРОТИВ АУСТРИЈЕ ЗА ПЛАСМАН У ПОЛУФИНАЛЕ

26.05.2024.
”Орлићи”  су поразом против Чешке – 3:4 (2:1) затворили групну фазу Европског првенства на Кипру. С обзиром да су и Србија и Чешка већ раније обезбедиле пролаз у четвртфинале Европског првенства, међусобни меч тимова одлучивао је само о првој позицији на табели, која је припала Чесима. Селектор Јован Дамјановић искористио је прилику и да пружи шансу фудбалерима са нешто мањом минутажом у претходна два меча групне фазе.
”Орлиће” су на последњем мечу групне фазе у Ларнаци подржали директор спортског сектора Мирослав Тањга, директор млађих селекција Никола Лазетић и члан Извршног одбора Владимир Петровић.
СТРЕЛЦИ: 0:1 Костов 7, 1:1 Коларик 8, 2:1 Костић 21 , 2:2 Белжик 64, 3:2 Цветковић 72, 3:3 Белжик 89, 3:4 Колисек 90+3. Стадион: ”Амокостос”, Ларнака. Судија: Мигел Ногуира (Португал).
ЧЕШКА: Шилхави, Беран (60’ Колишек), Рехачек, Сјегл, Наскос (46. Панош), Крпалек (60’ Слончик), Сосна (68’ Пенксна), Чижек, Нечватал (82’ Квачек), Белжик, Коларик. Селектор Јири Жилак
СРБИЈА: Чарапић, Премовић, Рогановић, Ђорђевић (60’ Ђорђевић), Ранковић (46’ Ћирић), Симић (68’ Стојановић), Дамјановић (64’ Цветковић), Младеновић, Костић, Костов (46’ Василић), Макевић. Селектор Јован Дамјановић
Србија је феноменално отворила меч, након сјајно размењених пасова на десној страни и центаршута Младеновића, лопту је ”из прве” захватио Василије Костов и послао у мрежу у 7. минуту игре, али су Чеси узвратили после свега минут игре голом Коларика, па је већ у 8. минуту на семафору стајало 1-1. Наставили су изабраници селектора Јована Дамјановића са сјајном игром, па је ново вођство стигло у 21. минуту, када је након центаршута Премовића сјајно реаговао Богдан Костић и постигао врло атрактиван гол. Претила је Србија два пута у 31. минуту игре. Најпре је покушао Костов оштрим шутом са око 20 метара, а потом и Дамјановић након одбитка, али је голман Чешке био на висини задатка.
Други део игре почео је новим покушајем Костића, који је завршио мало поред леве стативе чешког гола. Потом је Чешка могла до новог поравнања резултата у 54. минуту, али је одличну прилику пропустио нападач домаћина. Чеси су изједначили након прецизно изведеног ударца са беле тачке у 64. минуту, а стрелац је био Карел Белжик.
А онда је Србија још једном узвратила! Играо се 72. минут, сјајно је из прекида лопту убацио Ћирић, на другу стативу је пребацио Виктор Стојановић, а у мрежу спровео Михајло Цветковић за ново вођство наших момака. Шансу да све реши имао је поново Михајло Цветковић у 83. минуту, након сјајне акције изабраника Јована Дамјановића. На крају, Чешка је стигла до новог изједначења у 89. минуту игре преко Белжика, а потом и до потпуног преокрета у 3. минуту надокнаде – 4:3. Стрелац је био Јакуб Колисек.

”Били смо јако добри у првом полувремену, радили ствари које смо се договорили да радимо. Лепши је осећај кад се победи, али то не мења чињеницу да смо одиграли вероватно најбољу утакмицу досад. Имали смо прилике да раније решимо утакмицу, све би то изгледало резултатски другачије… Неке играче смо успели да сачувамо, неки су добили своје минуте. Доста тога смо урадили, мислим да смо бољи него што смо били. Требаће нам времена да се целокупна слика слегне, али задовољан сам односом, залагањем, ставом. Честитам својим играчима на свему томе! Сигуран сам да можемо још боље да играмо, иако сам задовољан оним што су моји играчи показали. Имамо заједништво које нас краси и сигуран сам да ћемо то показати на следећој утакмици, у четвртфиналу”, изјавио је селектор Јован Дамјановић након утакмице.

”Орлићи” ће у четвртфиналу Европског првенства играти против селекције Аустрије, а тај меч на програму је 29. маја.