Вести

ЖЕНСКА „А“ СЕЛЕКЦИЈА | ПРЕДРАГ ГРОЗДАНОВИЋ САОПШТИО СПИСАК ИГРАЧИЦА ЗА ДУЕЛЕ ПРОТИВ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ (ВИДЕО)

14.02.2020.

Најбоља женска репрезентација Србије наставља квалификације за пласман на Првенство Европе, а пред изабраницама селектора Предрага Гроздановића налази се дуел са Северном Македонијом, 6. марта у Лазаревцу од 18,00. Четири дана касније наше девојке имаће и пријатељску проверу у Анталији против Белорусије.

На списку селектора налазе се 23 играчице: голмани Милица Костић (Спартак), Сара Цетиња (Црвена звезда), Љиљана Гардијан (Слога, Земун), одбрана Виолета Словић (Спартак), Оршоја Вајда (Спартак), Тијана Матић (Спартак), Дејана Стефановић (Валеренга, Норвешка), Марија Илић (Блик Казигурт, Казахстан), Јована Стојановић (Црвена звезда), средњи ред Дина Благојевић (Санд, Немачка), Ивана Трбојевић (Атромитос, Грчка), Јелена Чанковић (Росенгард, Шведска), Тијана Филиповић (Спартак), Андријана Тришић (Црвена звезда), Милица Мијатовић (Мелбурн Сити, Аустралија), Јелена Чубрило (Гинтра, Литванија), Сара Павловић (Спартак), напад Марија Вуковић (Рјазан, Русија), Алегра Пољак (Гранадиља Тенерифе, Шпанија), Биљана Брадић (ДВТК, Мађарска), Милица Станковић (Машинац, Ниш), Марија Радојичић (Филкир, Исланд).

Селектор Предраг Гроздановић говорио је за сајт ФСС о предстојећим мечевима, очекивањима и плановима, али и будућности женског фудбала у Србији…

-Оно што нам је важно јесте да нисмо имали кадровских проблема приликом састављања списка – истиче селектор Предраг Грозданић.- Надамо се да ће све девојке бити здраве како би поново обрадовали нацију и поновили резултат из првог меча са Северном Македонијом када смо победили у Скопљу.

На списку се налази 23 имена…

-Ослонили смо се на проверене снаге, играчице које су већ биле на списку, уз две нове, млађе девојке, све са жељом да освежимо селекцију и пружимо прилику новим играчицама. Оптимиста сам што се тиче меча са Северном Македонијом, девојке су старије, искусније за годину дана и надам се да ће поновити добру партију из првог дуела.

Да ли може да се очекује већа посета на трибинама?

-Искрено верујем да ће тако бити, јер наше девојке то свакако заслужују.

Фудбалски савез Србије увео је награду за најбољу фудбалерку Србије и заиста је било лепо видети Виолету Словић у друштву осталих лауреата, Синише Михјловића и Душана Тадића. Да ли и тај сегмент може да утиче на већу популарност женског фудбала у Србији?

-То је велика ствар за женски фудбал. „Златна лопта“ представља велики подстрек и за све остале девојке да се истакну, како би нека друга идући пут била на Виолетином месту. Драго ми је наравно због Виолете, она је веома важан играч за репрезентацију, заслужила је вредно признање и ја бих се захвалио људима који су дошли на идеју да се установи и једна оваква награда за женски фудбал.

Говорили сте о млађим играчицама на списку, шта можемо да очекујемо?

-Имамо стандардне фудбалерке које играју у иностраним клубовима, а ако бих морао да неког издвојим, нека то буде Алегра Пољак која је после две утакмице у Старој Пазови добила позив и сада игра у Шпанији. И остале играчице наступају углавном у иностраним клубовима, играју стандардно и на високом нивоу. Сада смо позвали, примера ради, Ивану Трбојевић која игра у Грчкој, па Андријану Тришић из Црвене звезде, желимо све да видимо и проверимо…Увек ћемо позивати једну или две нове девојхке, како би имали увид у један шири списак и форму свих потенцијалних репрезентативки.

Пред репрезентацијом је много изазова, у марту два меча, у априлу опет нова два сусрета?

-Да, прво реванш са Казахстаном у оквиру квалификација, а затим провера против Републике Ирске која ће практично бити генерална проба за одлучујући меч у квалификацијама против Аустрије. Оптимиста сам, покушаћемо да направимо изненађење и успемо у намери да се први пут пласирамо на Првенство Европе које су девојке свих ових година заслужиле. Желимо и да обрадујемо људе из Савеза на челу са директором женских селекција Бојаном Павићевићем.

Доказали смо да смо квалитетнији у односу на Северну Македонију, Казахстан…Где се, међутим,  налазимо у односу на оне најбоље селекције у Европи?

-Да, доминирали смо против Северне Македоније и Казахстана, а онда је дошао меч са Аустријом где смо били бољи у појединим тренуцима, углавном били равноправан ривал, али нисмо искористили неке прилике. Француска је већ други ниво, имамо сви заједно задатак да напорно радимо и покушамо да се приближимо селекцији која је реално тренутно далеко испред нас. Ми смо репрезентација у успону и за неколико година сигурно ћемо моћи да им парирамо.

Да ли мислите да за разлику од фудбалски развијених земаља, САД или Француске, у Србији још увек постоје предрасуде када се ради о женском фудбалу? Како привући девојчице да заволе фудбал и почну да тренирају?

-У праву сте, постоје предрасуде, али морам да кажем да затечено стање у женском фудбалу, некад и сад, није исто. Женски фудбал у Србији иде узлазном путањом и све то даје подстрек девојкама да се баве фудбалом. Невероватно је колико је нових, младих девојчица стасало и почело да се бави фудбалом. Србија сигурно има лепу будућност и са девојкама које су сада у репрезентацији, имамо леп просек година и перспективу која обећава – закључио је Предраг Гроздановић, селектор најбоље женске „А“ репрезентације Србије.