Инструктори

Стиже нови талас,Ђукановић и сарадници пронашли будуће асове српског фудбала

19.01.2017.

После две недеље рада, близу 20 тренинга и неколико утакмица, завршена је зимска школа фудбала ФСС кроз коју је продефиловало више од 100 играча и међу којима је стручна служба ФСС тражила будуће асове српског фудбала. Да, од ове прве селекције под капом Фудбалског савеза Србије зависи да ли ће српски фудбал после пет, шест или седам година имати новог Видића, Станковића, Матића, Тадића или Костића. Инструкторска служба ФСС на челу са Иваном Ђукановићем и спортским директором ФСС Гораном Буњевчевићем, скенирала је млађе пионире (генерација 2002/03) и петлиће (генерација 2004/05), одрадила огроман посао и без обзира на отежавајуће околности, веома лоше временске услове, мраз и снег, спровела зацртани програм.


-Захвалио бих се, пре свега, свим сарадницима који су заједно са дечацима, дали свој максимум, створили једну хемију која је резултирала сјајном атмосфером и веома успешним радом. Поред Горана Буњевчевића који је, за разлику од његових претходника, све време био активан у процесу рада, присутан на терену и у сали,посебно бих се захвалио Радмилу Иванчевићу, главном инструктору западног региона, човеку огромног искуства, лепе играчке и тренерске каријере, као и Горану Љубинковићу, носиоцу програма за генерацију 2003. и 2005,кога смо вратили из иностранства, свесни његове велике посвећености и знања у раду са најмлађим категоријама. Задовољство је радити са таквим људима и стручњацима – истиче Иван Ђукановић.
Велики део јавности не зна од коликог значаја за будућност српског фудбала представљају школе овог типа…


-Ако кажем да смо радили по програму, наравно мало модификованом, кроз који су прошле генерације које су биле европски и светски прваци, онда ће људима неке ствари бити јасније. Прва генерација која је прошла кроз овај „третман“ била је 94. и као резултат таквог рада, уз онај у клубовима, била је титула правка Европе у Литванији. Кроз исти програм прошла је генерација 1995/96. која је уз неколико играча годишта 97. најпре играла полуфинале Европског првенства,а затим освојила Првенство света на Новом Зеланду. Дакле, четири генерације оствариле су велике резултате на три узастопна велика такмичења, признаћете да то не може бити случајност.
Свака генерација се разликује по квалитету, таленту, индивидуланом умећу…
-Ова инструкторска служба је конституисана практично средином новембра прошле године, тако да смо генерацију 2002/03 практично наследили а годиште 2004/05 смо имали прилике да боље упознамо. И када већ говоримо о генерацији 2002/03 морам да истакнем да се ради о талентованој деци, али биће неопходна и допунска селекција. А генерација 2004. је нешто заиста посебно. Уз добар, квалитетан рад мислим да ће време показати да сам био у праву. Иначе, мора да се зна да је комплетан процес до потпуног сазревања доста комплексан. Знате како, треба у играчу који има 10 или 11 година видети будућег аса и то како ће се психички и физички развијати, проћи кроз многе фазе, пубертет…


Многи сматрају да је брзина проблем са којим се суочава наш клупски фудбал.Једноставно, немамо много брзих играча…
-Нисмо „брза нација“, зато моји сарадници и ја гледамо да неког брзог играча, када га видимо, чувамо као мало воде на длану. Играч који има слабе моторичке способности нема велике шансе да успе. Сећам се Лазара Марковића…Он је био бржи са лоптом „кроз чуњеве“, него сви остали са лоптом.
Две недеље у Спортском центру ФСС као залог за будућност српског фудбала, а за многа имена тек ће да се чује…


-Да би вам објаснили како радимо моји сарадници и ја, на примеру годишта 2004, онда желим да вам кажем да ћемо за две године, када постају кадети, селектору дати 33 играча, по тројицу на свакој позицији! И може да бира, а без обзира да ли је неко повређен или одсутан, најбољи тим то не мора да осети. А када су у питању имена, наравно, у свакој генерацији има оних који су огроман потенцијал. И да, видели смо и „новог Видића“, али и играче који ће бити и сјајни креативци, задњи или офанзивни везни, па нападачи…Долазе из Војводине, Партизана, Борца, Црвене звезде, нишког Реала, Пролетера, ОФК Београда, Новог Пазара… Дефинитивно Фудбалска Србија не мора да брине за своју будућност – закључио је Иван Ђукановић, шеф инструкторске службе ФСС.


Ивану Ђукановићу у раду су помагали,од 3. до 10. јануара, регионални инструктори Радмило Иванчевић, Горан Љубинковић, Дејан Бранковић, подручни инструктори Александар Стевановић, Жељко Димитрић, окружни инструктори Бобан Лазић, Дарко Милисављевић, Рашо Бабић, тренер голмана Драган Бајић, тренер аналитичар Душан Шарановић, тренер гост Михаило Јурасовић, Игор Савић и физиотерапеут Предраг Бајић, а у раду са генерацијом 2004/05 од 10. до 17. јануара у тиму Ивана Ђукановића били су регионални инструктори Горан Радевић, Радмило Иванчевић, Милан Куљић, Велибор Ђурић, Алит Куртовић, Горан Љубинковић, окружни инструктори Слободан Филиповић, Милан Тошић, Предраг Гроздановић, подручни инструктори Данило Бјелица, Жељко Димитрић, Јовица Лакић, тренери гости Дејан Мирић и Игор Савић, тренер голмана Драган Бајић, тренер аналитичар Душан Шарановић, физиотерапеут Немања Божић и доктор Марина Миљковић.