Instruktori

Stiže novi talas,Đukanović i saradnici pronašli buduće asove srpskog fudbala

19.01.2017.

Posle dve nedelje rada, blizu 20 treninga i nekoliko utakmica, završena je zimska škola fudbala FSS kroz koju je prodefilovalo više od 100 igrača i među kojima je stručna služba FSS tražila buduće asove srpskog fudbala. Da, od ove prve selekcije pod kapom Fudbalskog saveza Srbije zavisi da li će srpski fudbal posle pet, šest ili sedam godina imati novog Vidića, Stankovića, Matića, Tadića ili Kostića. Instruktorska služba FSS na čelu sa Ivanom Đukanovićem i sportskim direktorom FSS Goranom Bunjevčevićem, skenirala je mlađe pionire (generacija 2002/03) i petliće (generacija 2004/05), odradila ogroman posao i bez obzira na otežavajuće okolnosti, veoma loše vremenske uslove, mraz i sneg, sprovela zacrtani program.


-Zahvalio bih se, pre svega, svim saradnicima koji su zajedno sa dečacima, dali svoj maksimum, stvorili jednu hemiju koja je rezultirala sjajnom atmosferom i veoma uspešnim radom. Pored Gorana Bunjevčevića koji je, za razliku od njegovih prethodnika, sve vreme bio aktivan u procesu rada, prisutan na terenu i u sali,posebno bih se zahvalio Radmilu Ivančeviću, glavnom instruktoru zapadnog regiona, čoveku ogromnog iskustva, lepe igračke i trenerske karijere, kao i Goranu Ljubinkoviću, nosiocu programa za generaciju 2003. i 2005,koga smo vratili iz inostranstva, svesni njegove velike posvećenosti i znanja u radu sa najmlađim kategorijama. Zadovoljstvo je raditi sa takvim ljudima i stručnjacima – ističe Ivan Đukanović.
Veliki deo javnosti ne zna od kolikog značaja za budućnost srpskog fudbala predstavljaju škole ovog tipa…


-Ako kažem da smo radili po programu, naravno malo modifikovanom, kroz koji su prošle generacije koje su bile evropski i svetski prvaci, onda će ljudima neke stvari biti jasnije. Prva generacija koja je prošla kroz ovaj „tretman“ bila je 94. i kao rezultat takvog rada, uz onaj u klubovima, bila je titula pravka Evrope u Litvaniji. Kroz isti program prošla je generacija 1995/96. koja je uz nekoliko igrača godišta 97. najpre igrala polufinale Evropskog prvenstva,a zatim osvojila Prvenstvo sveta na Novom Zelandu. Dakle, četiri generacije ostvarile su velike rezultate na tri uzastopna velika takmičenja, priznaćete da to ne može biti slučajnost.
Svaka generacija se razlikuje po kvalitetu, talentu, individulanom umeću…
-Ova instruktorska služba je konstituisana praktično sredinom novembra prošle godine, tako da smo generaciju 2002/03 praktično nasledili a godište 2004/05 smo imali prilike da bolje upoznamo. I kada već govorimo o generaciji 2002/03 moram da istaknem da se radi o talentovanoj deci, ali biće neophodna i dopunska selekcija. A generacija 2004. je nešto zaista posebno. Uz dobar, kvalitetan rad mislim da će vreme pokazati da sam bio u pravu. Inače, mora da se zna da je kompletan proces do potpunog sazrevanja dosta kompleksan. Znate kako, treba u igraču koji ima 10 ili 11 godina videti budućeg asa i to kako će se psihički i fizički razvijati, proći kroz mnoge faze, pubertet…


Mnogi smatraju da je brzina problem sa kojim se suočava naš klupski fudbal.Jednostavno, nemamo mnogo brzih igrača…
-Nismo „brza nacija“, zato moji saradnici i ja gledamo da nekog brzog igrača, kada ga vidimo, čuvamo kao malo vode na dlanu. Igrač koji ima slabe motoričke sposobnosti nema velike šanse da uspe. Sećam se Lazara Markovića…On je bio brži sa loptom „kroz čunjeve“, nego svi ostali sa loptom.
Dve nedelje u Sportskom centru FSS kao zalog za budućnost srpskog fudbala, a za mnoga imena tek će da se čuje…


-Da bi vam objasnili kako radimo moji saradnici i ja, na primeru godišta 2004, onda želim da vam kažem da ćemo za dve godine, kada postaju kadeti, selektoru dati 33 igrača, po trojicu na svakoj poziciji! I može da bira, a bez obzira da li je neko povređen ili odsutan, najbolji tim to ne mora da oseti. A kada su u pitanju imena, naravno, u svakoj generaciji ima onih koji su ogroman potencijal. I da, videli smo i „novog Vidića“, ali i igrače koji će biti i sjajni kreativci, zadnji ili ofanzivni vezni, pa napadači…Dolaze iz Vojvodine, Partizana, Borca, Crvene zvezde, niškog Reala, Proletera, OFK Beograda, Novog Pazara… Definitivno Fudbalska Srbija ne mora da brine za svoju budućnost – zaključio je Ivan Đukanović, šef instruktorske službe FSS.


Ivanu Đukanoviću u radu su pomagali,od 3. do 10. januara, regionalni instruktori Radmilo Ivančević, Goran Ljubinković, Dejan Branković, područni instruktori Aleksandar Stevanović, Željko Dimitrić, okružni instruktori Boban Lazić, Darko Milisavljević, Rašo Babić, trener golmana Dragan Bajić, trener analitičar Dušan Šaranović, trener gost Mihailo Jurasović, Igor Savić i fizioterapeut Predrag Bajić, a u radu sa generacijom 2004/05 od 10. do 17. januara u timu Ivana Đukanovića bili su regionalni instruktori Goran Radević, Radmilo Ivančević, Milan Kuljić, Velibor Đurić, Alit Kurtović, Goran Ljubinković, okružni instruktori Slobodan Filipović, Milan Tošić, Predrag Grozdanović, područni instruktori Danilo Bjelica, Željko Dimitrić, Jovica Lakić, treneri gosti Dejan Mirić i Igor Savić, trener golmana Dragan Bajić, trener analitičar Dušan Šaranović, fizioterapeut Nemanja Božić i doktor Marina Miljković.