Вести

СЕМИНАР У СЦ ФСС | ПОШТОВАЊЕ ЈЕ ЦИЉ, ГОВОР МРЖЊЕ УГРОЖАВА ИНТЕГРИТЕТ У СПОРТУ

02.07.2022.

Проблем говора мржње у спорту и начин како се томе супротставити, био је главна тема семинара који је одржан у Кући фудбала у Старој Пазови. Семинар је одржан у организацији Удружења навијача „Џентлмени“ из Београда, а сарадници у пројекту су били Фудбалски савез Србије и Фудбалски клуб Чукарички.
Пројектни скуп је организован у оквиру Erasmus+ пројекта „RIGHTS“, чији акроним значи „Respect is the goal, hate speech threatens sport integrity“, или у преводу „Поштовање је циљ, говор мржње угрожава интегритет у спорту“.

Пројекат спроводи седам међународних организација, а осим „Џентлмена“ учешће су узела два Универзитета и четири невладине организације из Италије, Португала, Бугарске, Грчке и Турске.
На семинару су спортски тренери изводили радионице са младим фудбалерима Чукаричког, где је циљ био да се спортистима приближе теме и појаве разних облика говора мржње у спорту, као и начин како се томе супротставити. Када кажемо радионица, мисли се на едукативне игре или игрице кроз које су млади спортисти, уз координацију тренера, могли да схвате и разумеју појмове као што су дискриминација, једнакост, правичност, расизам, узнемиравање, вређање на разним основама, говор мржње, респект, фер плеј и слично.


Овај пројекат служи да се пробуди спортско и јавно мњење што се тиче проблематике говора мржње на спортским теренима и да се почне са интензивнијим деловањем у смеру превенције. У том смислу учешће су узели и представници релевантних институција које се баве спортом и које би у будућности требало да буду носиоци оваквих активности.
Испред Министарства омладине и спорта помоћник министра Урош Прибићевић дао је снажну подршку пројектима попут овог.

-Овакви семинари и вебинари где се говори младима шта су навијачи, а шта су хулигани су јако важни. Ми у оквиру министарства питање навијача препознајемо као веома важну тему. Држава Србија се озбиљно бави том темом. Ми имамо међуресорни савет за Сузбијање насиља на спортским приредбама, где се у сарадњи министра спорта и министра унутрашњих послова ради на превенцији ових проблема. Ово је сјајан пројекат који ће обликовати будуће генерације навијача и спортиста. Веома је битна едукација у развоју вредности – уз јасну поруку да Министарство подржава овакве пројекте.

Присутнима се обратила и Александра Ћуповић, директор сектора општих послова у Фудбалском савезу Србије.

-Савез свесрдно подржава овакву врсту пројекта. У некима је чак и активан учесник. Ми у Савезу промовишемо спорт са правим вредностима. Јако је битно да се разговара о овим темама, поготово у години када се одржава Светско првенство у Катару.
Приликом рада на пројекту, учесници пројекта из Италије, Португала, Грчке,Турске, Бугарске и Србије спровели с детаљне анализе начина едукације спортских тренера и дошли до закључка да такорећи нигде не постоји формална едукација спортских тренера у домену интеркултуралне комуникације као и на тему борбе против говора мржње у спорту, што је врло важан сегмент у данашње време и намера је и Европске комисије, а такође и организације УЕФА, да се ради на развоју оваквих едукативних програма.

Реализација овакве врсте радионица је пионирски подухват јер се на тлу Европе до сада није спроводила оваква врста едукације.

Организатор скупа – Удружење навијача Џентлмени постоји од 2007. године. Активно подржава фудбалску репрезентацију Србија на свим утакмицама, а у последњих неколико година активно се бави пројектима чији је циљ спечавања насиља, хулиганизма, говора мржње и свих осталих негативних појава у спорту, на стадионима и око стадиона. Промовишу праве вредности, сарадњу, толеранцију и пристојно понашање на трибинама.