Вести

IN MEMORIAM | ДРАГИША КОМАДИНИЋ

30.06.2022.

У Београду је у 73. години преминуо некадашњи фудбалски судија Драгиша Комадинић. Он је од 1970. па у наредне две деценије био један од најпознатијих арбитара ових простора. Почетком деведесетих година прошлог века, после престанка активног суђења Драгиша Комадинић се посветио својој судијској организацији не само као инструктор, већ и као функционер у Фудбалском савезу Југославије.

Почео је буквално у бригадирској униформи јер је на обуку за фудбалског судију дошао директно са омладинске радне акције са изградње ауто пута кроз наш главни град И одмах су уочили његову озбиљност, посвећеност, одговорност И опредељење да са пиштаљком на фудбалским теренима буде важан чинилац у примени правила игре. Рођен је 1949. године у Лиси код Ивањице и када се са навршеном 21 годином живота одлучио да се бави суђењем у фудбалу од почетка је исказао велики таленат који му је касније определио све животне амбиције, а у томе је Драгиша Комадинић био изузетно успешан.

Почео је да суди на утакмицама млађих категорија, а након своје прве године у овој области стиже и до звања подручног судије. Онда почиње успон који му је омогућио брзо препознати таленат да би већ 1974. године стекао звање републичког судије. Драгиша Комадинић је од 1977. године постао судија на теренима Друге савезне лиге, а елиту достиже 1979. године. Ту се брзо показао као неко у кога сви имају велико поверење и многи су били задовољни када би им Комадинић судио. Његова каријера ту није стала. Он је пет година касније, од 1984. године судио и међународне утакмице. Шест година касније, тачно када је заокружио две деценије свог успешног судијског стажа он се опростио од суђења утакмица. Међутим, наставио је да даје свој допринос фудбалском спорту, посебно важном сегменту који се односи на судијску струку. Да је био и остао човек од поверења Драгиша Комадинић је показао и када је 1993. године постао комесар за суђење тадашњег Фудбалског савеза Југославије, а био је и члан Извршног одбора Фудбалског савеза Југославије.

Београдска судијска организација била је и остала поносна на свог дугогодишњег члана Драгишу Комадинића који је на овим просторима стекао углед синонима за фудбалског судију И судијску организацију. Поштовање му је било исказано у монографији аутора Небојша Вуковића посвећеној стогодишњици Организације фудбалских судија Београда “Амбасадори правде” у којој је Драгиша Комадинић добио издвојени простор.

Фудбалски савез Србије овом приликом породици Драгише Комадинића изражава искрено саучешће.

Драгиша Комадинић биће сахрањен 2. јула на Новом бежанијском гробљу у 12.00, опело ће бити одржано у 11.30.