Вести

САСТАНАК ХЕТ-ТРИК КОМИТЕТА УЕФА У СЦ ФСС | ПРЕДСЕДНИК ДРАГАН ЏАЈИЋ СЕ ЗАХВАЛИО НА УКАЗАНОМ ПОВЕРЕЊУ, ПОЖЕЛЕО УСПЕШАН РАД И ПРИЈАТАН БОРАВАК У СРБИЈИ

04.10.2023.

Рекли би част и привилегија, али пре свега поверење и узајамно поштовање, УЕФА и Фудбалски савез, партнери и пријатељи. Слика из Спортског центра ФСС у Старој Пазови где је одржан састанак ХЕТ-ТРИК комитета УЕФА, једног од најважнијих сектора у систему Европске фудбалске уније. На дочеку драгих гостију председник ФСС Дрган Џајић, наравно генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић и Зоран Гајић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије. У уводном делу, пред почетак састанка, речи добродошлице, онда и дарови који ће председника ХЕТ-ТРИК комитета УЕФА Карл Ерика Нилсона и сараднике, подсећати на боравак у Србији и Спортском центру ФСС у Старој Пазови.

„Поштовани председниче ХЕТ-ТРИК комитета, господине Нилсон, поштовани представници УЕФА и чланови ХЕТ-ТРИК комитета, поштовани министре спорта у Влади Републике Србије, част ми је да вас поздравим у име Фудбалског савеза Србије и да вам пожелим добродошлицу у нашем Спортском центру у Старој Пазови. Поверење које сте нам указали да будемо организатори и домаћини састанка комитета, који је уз комитет Националних асоцијација, свакако најважнији сектор у систему УЕФА, једно је од највећих признања које је кровна фудбалска организација указала нашем савезу. У исто време, то је и велика обавеза да будемо на висини задатка и да вам омогућимо успешан рад ова два дана у српској кући фудбала. Као председник Фудбалског савеза Србије, морам да будем поносан због чињенице да овај објекат спада у ред најмодернијих и најфункционалнијих спортских комплекса у Европи и да служи као пример другим савезима како се средства из ХЕТ-ТРИК фондова користе на адекватан начин. Захваљујући заједничкој инвестицији УЕФА, државе Србије и локалне самоуправе, релизован је један од најважнијих пројеката у историји српског фудбала, а генерацијама српских фудбалера омогућен максимално квалитетан рад и сви могући услови за припреме важних утакмица. Знам да сваки састанак овог комитета изазива велику пажњу националних асоцијација јер се на њему доносе одлуке од круцијалног значаја за даљи развој фудбала. Зато вам још једном желим успешан рад и пријатан боравак у нашој кући фудбала“ рекао је Драган Џајић, председник Фудбалског савеза Србије.

Јуче су гости из УЕФА у друштву Бранислава Недимовића, потпредседника ФСС, имали прилику да се упознају са спортским комплексом у Старој Пазови и нису крили одушевљење оним што су видели. Заједничким улагањима УЕФА, државе Србије и Општине Стара Пазова, на површини од 12 хектара, изграђен је велелепни тренинг-центар који је временом постајао све модернији и садржајнији. Довољно да чланове ХЕТ-ТРИК комитета УЕФА поздрави и Зоран Гајић, министар спорта у Влади Републике Србије.

„Поштовани пријатељи, поштовани представници УЕФА, чланови ХЕТ-ТРИК комитета на челу са господином  Карл Ерик Нилсоном потпредседником УЕФА, представници Фудбалског савеза Србије и драги гости, велика ми је част што су Република Србија и Фудбалски савез Србије изабрани од стане УЕФЕ да буду домаћини састанка ХЕТ-ТРИК комитета, који представља један од најважнијих сектора УЕФЕ јер поспешује развој фудбала на свим нивоима и унапређује квалитет инфраструктуре у свим земљама широм Европе.   Коришћењем средстава из фондова ХЕТ-ТРИК комитета и заједничким улагањима са државом и локалним самоуправама, стиже се до најмодерније инфраструктуре као подлоге и логистике за врхунски спортски резултат. Управо је зато веома важна добра спрега и сарадња како бисмо заједничким деловањем унапредили спортску инфраструктуру. Као један од таквих пројеката изграђен је и Спортски центар у Старој Пазови 2011. године у коме се тренутно налазимо, а који је један од од најмодернијих и најфункционалнијих фудбалских комплекса на Старом континенту. Сви смо сведоци да је у спорту потребно констанстно улагање у иновације, па је тако Фудбалски савез Србије препознао потребу за постављањем најмодерније хибридне подлоге на стадионима свих клубова Супер лиге Србије, по узору на терене који се користе у најјачим лигама у Европи. Што су терени квалитетнији, игра се бржи и атрактивнији фудбал, а самим тим расте интересовање за утакмице домаћег шампионата и наши клубови постају компетитивнији у међународним такмичењима. Овом приликом желим да истакнем да држава Србија константно ради на унапређењу спортске инфраструктуре, градњи и обнови хала и стадиона, па су тако у предходном периоду изграђена чак три нова стадиона у Зајечару, Лозници и Лесковцу. Круна једног циклуса биће велики светски сајам Еxpо 2027 под слоганом “Играј за човечанство – спорт и музика за све”, који ће бити одржан у Београду, а чији ће део комплекса бити нови велелепни национални стадион. У питaњу је изградња најмодернијег отвореног, транспарентног стадиона, прекривеног у зеленилу, који ће примати 52.000 гледалаца и биће место за будућа велика фудбалска такмичења. За почетак надамо се добрим резулататима фудбалске репрезентације Србије у предстојећим утакмицама квалификација за Европско првенство, као и да ће наша репрезентација успети да оствари пласман на Европско првенство које се одржава наредне године. Такође, надамо се да ће се Србија високо позиционирати на мапи сјајних организатора и да ћемо и у будуће бити домаћини оваквих сусрета. Свим присутнима желим успешан и плодоносан састанак и одлуке које ће донети добробит фудбалу и спорту уопште на простору целе Европе“ рекао је Зоран Гајић, министар спорта у Влади Републике Србије.