Вести

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

05.09.2020.
Поштујући велико име и све оно што је ФК Партизан кроз своју богату историју подарио југословенском и српском фудбалу, а опет свесни тренутка у којем се тај клуб налази и сада већ разочаравајуће алиби приче да је стално неко други крив за њихове проблеме и неуспехе, желимо због истине да истакнемо важне чињенице.
Напади и оптужбе на најбољег српског арбитра Срђана Јовановића показују потпуно одсуство здравог разума и реалности, јер су све анализе, са само за руководство Партизана спорне утакмице са Војводином показале да је Јовановић у готово свим ситуацијама доказао зашто је арбитар од имена, угледа и великог поверења у УЕФА, наравно и ФСС. Подсетићемо јавност да Срђан Јовановић припада елит-групи најбољих европских судија, да је тако кренуо стопама Милорада Мажића, знањем и ауторитетом заслужио да буде главни судија финала Првенства Европе U21 и U19, актер мечева у Лиги Европе и Лиги шампиона, а само пар дана после утакмице на „Карађорђу“ добио је поверење УЕФА да суди меч Лиге нација између Исланда и Енглеске. То не може неко ко, како наводе у ФК Партизан, вређа и омаловажава било кога од фудбалских актера.
Захтев да Судијска комисија јавно објави оцене свих судија и евентуалне санкције, представља елементарно непознавање фудбала, прописа и начина функционисања судијских органа, стриктно дефинисаног УЕФА судијском конвенцијом. Судијска комисија ФСС ради у складу са поменутом конвенцијом, што значи да је њен рад под директним надзором УЕФА. Јавно објављивање оцена судија је најстроже забрањено у свим земљама потписницама УЕФА конвенције.
И уместо претњи и инсинуација, напада на све и сваког, било би добро када би челници ФК Партизан објаснили својим навијачима, зашто немају подршку већине бивших челника свог клуба и великих асова, као и других клубова широм Србије и како су успели да уруше све оно што су други стварали деценијама. Сада већ бесмисленим саопштењима у којима преовладава само алиби за нерад, незнање и немоћ, сеју мржњу међу својим присталицама и на тај начин угрожавају безбедност људи из Судијске комисије.
Уместо објашњења за преокрете и поразе у Новом Пазару и у Новом Саду, сада иду корак даље и упиру прстом у Савез који им је силним новчаним позајмицама помогао и омогућио да функционишу, али и да не остану без европске лиценце. Подсећамо још једном да ФК Партизан већ неколико година уназад функционише на систему сталних позајмица од стране Фудбалског савеза Србије, које у  овом тренутку износе око милион евра.
Овом приликом апелујемо и на првог човека Супер лиге Србије Драгомира Лазовића да сазове хитну седницу Скупштине Заједнице суперлигаша и да се клубови јасно одреде по овим питањима и претњама које стижу из ФК Партизан. Због саопштења која од старта сезоне загађују фудбалску јавност, нико не обраћа пажњу на много голова, лепих потеза и квалитетних утакмица на теренима широм Србије.
За челнике ФК Партизан сви су криви што не раде успешно свој посао, а после свега виђеног, пре свега учесталих алиби напада, дефинитивно су они ти који нису дорасли имена и угледа једног тако великог клуба. ФК Партизан је много више од онога што га сада чини и представља у лику и делу људи који су у ових неколико година учинили немогуће и клуб тако велике традиције свели на кафанска саопштења.
Фудбалски савез Србије остаје посвећен свим здравим постулатима фудбалске игре, а одговорне у ФК Партизан позивамо да све нечасне или спорне радње које нарушавају интегритет такмичења, моментално пријаве надлежним органима ФСС, полицији и тужилаштву. Савез никад неће дозволити да буде алиби за нечији нерад, незнање и неуспех.
И на крају, поводом срамног видео снимка који се појавио на званичном Твитер налогу ФК Партизан у коме је низ увредљивих порука на адресу ФСС и судија, морамо са жаљењем да констатујемо да је пређена граница и учињен опасан преседан који може да изазове несагледиве последице и угрози безбедност људи из Судијске комисије. ФСС позива руководство Партизана које је у прошлости и само било изложено сличним непријатностима да смире страсти и окрену се фудбалу.