Интервју

ПРОМОЦИЈА | НИКОЛА ЛАЗЕТИЋ, ДИРЕКТОР МЛАЂИХ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СЕЛЕКЦИЈА ФСС

08.12.2020.

Бивши истакнути државни репрезентативац, Никола Лазетић, именован је за директора млађих репрезентативних селекција ФСС. Тим поводом и разговор са некадашњим играчем који је остварио лепу каријеру у многим великим клубовима Србије, Турске, Италије…

Данас сте званично потписали уговор са ФСС, шта ће бити Ваша конкретна задужења и који су то аспекти Савеза на којима највише можете да допринесете својим знањем и искуством?

„Да, тачно је. Данас сам званично постао део Фудбалског савеза Србије и много ми је драго због тога. Ја сам један од оних играча који је прошао апсолутно све репрезентативне селекције, од пионира до А тима. Надам се да ћу својим искуством да помогнем да млађе категорије напредују и да буду на месту које им припада“

Имате феноменалну каријеру иза себе, сарађивали сте са врхунским стручњацима на свим пољима, од кога сте највише научили када је реч о послу фудбалског функционера?

„Хвала на комплиментима, имао сам стварно добру каријеру. Много сам задовољан свиме што сам постигао и како се развијало од тренутка када сам почео да се бавим професионалним фудбалом па до повлачења са терена. Сада је дошао тренутак да своје богато искуство и нека своја фудбалска убеђења ставим у службу Савеза и да многе ствари које сам научио у играчкој каријери имплементирам на новом радном месту и допринесем даљем развоју српског фудбала. Не бих никога посебно истицао, радио сам заиста са великим и признатим стручњацима, имао сам много добрих тренера, спортских директора и осталих фудбалских радника од којих сам имао шта да научим“.

 

Какву сарадњу очекујете са руководством Савеза, председником Кокезом и да ли сте већ изнели неке идеје за које мислите да ће унапредити рад наше фудбалске организације?

„Сама чињеница да сам потписао уговор говори о томе да очекујем одличну сарадњу. Сигурно је да ћемо неке ствари променити. Желимо да ФСС напредује и да се млади фудбалери едукују на свим пољима, не само фудбалским. Нормално је да имам неке своје идеје и сигурно ћу их предочити људима који су изнад мене по функцији, надам се да ћемо заједничким снагама напредовати у сваком смислу те речи“.

Прокоментаришите жреб за Светско првенство, како Вам се чини група у којој су поред европског шампиона Португала, још и репрезентације Републике Ирске, Луксембурга и Азербејџана?

„Задовољан сам исходом жреба. Могао је да буде и много тежи, али исто тако је из неког шешира могао да се извуче и лакши противник. У сваком случају, лепо је да знамо да на папиру имамо реалне шансе за пласман на Светско првенство. Битно јед а у квалификације уђемо веома амбициозно и да се надамо најбољем могућем исходу. Велики сам оптимиста по питању новог квалификационог циклуса“.

Ваша генерација се опекла у тој утакмици са Азербејџаном, хоћете ли скренути пажњу свима у репрезентацији колико мечеви са аутсјдером могу да буду незгодни и компликовани ако се не схвате на прави начин?

„То је најбољи доказ да папир не игра неку важну улогу у савременом фудбалу. Фаворити морају на терену да оправдају тај епитет и не смеју ниједног тренутка да се опусте или потцене противника. Утакмице се добијају уз много жеље и хтења и нико не сме себе унапред да прогласи победником. Ми смо имали јако непријатно искуство у утакмици са Азербејџаном у Подгорици. Дао сам гол, водили смо 2:0 и нисмо успели да победимо. Скупо смо платили тај и то искуство јер смо нерешеним резултатом изгубили кључне бодове у борби за пласман на Европско првенство. Надам са да ћу и ја и већина играча који су прошли кроз ту ситуацију имати прилику да актуелним репрезентативцима скренемо пажњу на замке које их очекују у дуелима против Азербејџана. Сигуран сам да ће они то искористити на најбољи начин“

Сарађиваћете са замеником председника Марком Пантелићем и спортским директором Савеза на пољу млађих репрезентативних селекција… ту је урађено много позитивних ствари у протеклом периоду (велики број наше деце из иностранства евидентирано и регрутовано у репрезентацију Србије)… има ли ту простора за још неке помаке и шта планирате да предузмете?

„Слажем се да је урађено доста тога доброг по питању комуникације са децом из дијаспоре и њиховог укључивања у рад са нашим селекцијама. Са Пантелићем и Матијашевићем сам дуго играо фудбал, одрасли смо заједно, делили добре и лоше ствари… Разумемо се одлично и надам се да ћемо урадити још пуно тога да се неке ствари унапреде и да сви заједно растемо и као Савез, али и ми лично као спортски радници и пријатељи“.

Запратите ФСС
Вести из категорије