Вести

ПРЕПОРУКЕ УЕФА ЗА ЗАВРШЕТАК НАЦИОНАЛНИХ ЛИГА

23.04.2020.

Извршни одбор УЕФА примио је на знање новости из две радне групе које су основане у сарадњи с ЕЦА-ом, Европским лигама и организацијом ФИФПро Европе. Радна група задужена за календар такмичења припремила је два сценарија – у оба сценарија, домаћи клупски фудбал почиње пре УЕФА клупских такмичења, при чему се у првом сценарију такмичења одвијају паралелно, док се у другом прво завршавају домаћа такмичења, а потом се у августу настављају УЕФА такмичења.

ИО је такође саслушао презентацију нове Здравствене групе, коју води професор Тим Мајер, а која има задатак да сагледа све здравствене аспекте повратка фудбалу. Група ради заједно с ЕЦА-ом и Европским лигама како би повезала све што су лиге и клубови већ учинили, као и да би издала упутства с најбољим могућим здравственим протоколима. ИО је истакао важност јединства које показује европски фудбал и поновно је стављен нагласак да је здравље приоритет када се говори о повратку фудбала.

Имајући у виду одлуке фудбалских савеза у Белгији и Шкотској, ИО је препознао проблематику па је одобрио Упутства о принципима приступања УЕФА клупским такмичењима у такмичарској години 2020./21. Упутства следе принцип како је приступ УЕФА такмичењима увек базиран на спортским критеријумима.

Зато, УЕФА тражи од националних савеза и лига да истраже све опције како би своја домаћа првенства довели до природног завршетка. Међутим, УЕФА наглашава да здравље играча, навијача и свих укључених у фудбал, као и целокупне јавности, мора остати приоритет у овом тренутку.

Ако идеални сценарио, у којем се лига успешно заврши у предвиђеном формату, није могућ због пандемије и календара, препорука УЕФА је да се прекинута првенства наставе и окончају у неком другачијем формату, који би и даље омогућио клубовима да се квалификују за УЕФА такмичења по спортском критеријуму.

Уз најбољу вољу, могуће је да национални савези или лиге имају легитимне разлоге због којих морају прекинути своја првенства пре краја, посебно из следећа два разлога:

1. Одлука надлежних тела да су спортски догађаји забрањени до датума када не би било могуће завршити актуелну такмичарску годину пре почетка следеће.

2. Непремостиви економски проблеми због којих је немогуће окончати сезону јер би довела у ризик дугорочну стабилност такмичења и/или клубова.

Ако је домаће првенство окончано пре времена због горе наведених разлога, УЕФА ће тражити од националних савеза да одабере клубове за европска такмичења на темељу спортских критеријума. Притом се наглашава важност да процедура за одабир клубова буде утемељена на објективним, транспарентним и недискриминирајућим основама.

УЕФА ће притом задржати право да одбије или сама процени право на приступ УЕФА такмичењима било којем клубу које предложи национални савез у којем је пре времена окончано домаће такмичење.

УЕФА ЕУРО 2020

После одложеног УЕФА Еура 2020 на лето 2021. године, УЕФА је спровела интерну анализу и разговарала с бројним партнерима на тему имена турнира. На крају, Извршни одбор је одлучио да ће се такмичење и даље звати ЕУРО 2020.

Том одлуком УЕФА остаје верна оригиналној визији турнира којим се слави 60 година од првог Европског првенства, а један од фактора у одлуци је била и заштита околине. Наиме, већ је произведено пуно материјала с ознаком ЕУРО 2020 тако да би промена имена турнира значила уништавање и поновну производњу тих материјала.

У-21 Европско првенство

Извршни одбор саслушао је опције за промену формата или одлагања У-21 Европског првенства. Опције ће анализирати Комисија за репрезентативни фудбал 11. маја, а завршну одлуку донеће Извршни одбор УЕФА на следећој седници која ће бити одржана 27. маја.