Вести

УЕФА | ЕУРО ЗА ЖЕНЕ У ЈУЛУ 2022.

23.04.2020.

Извршни одбор УЕФА је данас потврдио да ће одложени УЕФА ЕУРО за жене 2021. године бити одигран у Енглеској, у периоду од 6. до 31. јула 2022. Планирају се иста места одигравања која су и првобитно предложена као домаћини турнира.

Коментаришући нови термин, председник УЕФА, Александер Чеферин је рекао:
“Када смо морали да хитно донесемо одлуку о одлагању УЕФА ЕУРО 2020, на уму нам је стално био утицај који то може имати на УЕФА ЕУРО за жене 2021. Пажљиво смо размотрили све опције, уз стално размишљање о посвећености напретку женског фудбала. Померањем УЕФА ЕУРО за жене за наредну годину, обезбеђујемо да наше водеће такмичење за жене буде једини главни турнир тог лета, дајући му сву пажњу коју заслужује.

Одлука да се УЕФА ЕУРО за жене одложи донета је после објаве УЕФА од 17. марта да се УЕФА ЕУРО 2020 одложи за 2021. годину после глобалне пандемије ЦОВИД-19 и обавезе УЕФА да заштити здравље свих који су укључени у фудбал, док би се дозволило да се домаћа лигашка и европска такмичења приведу крају.

Интензивне дискусије које су довеле до овог одлагања чинили су и разговори са организаторима Комонвелт игара у Бирмингему 2022. године, са којима УЕФА и ФС ЕНглеске настављају сарадњу да би се обезбедило да 2022. година донесе лето за памћење у елитном спорту.

Шеф женског фудбала у УЕФА, Надин Кеслер, рекла је следеће: “Кључно питање које нас је водило, заједно са ФС Енглеске, је било – шта је најбоље за женски фудбал? Уз Олимпијаду која је потврђена за лето 2021. године, заиста верујемо да је померање такмичења за 2022. годину у најбољем интересу турнира, играчица, навијача, партнера женског фудбала и свих осталих укључених у све области и нивое ове игре. УЕФА ЕУРО за жене је највећи спортски догађај женског фудбала у Европи. Такође је једно и од највећих светских такмичења па, према томе, тражи и заслужује сопствену платформу.

“Ова одлука ставља нас у позицију да организујемо турнир који привлачи глобалну пажњу, медијску покривеност доводи до максимума и повећава број посетилаца на стадионима, и тиме нам помаже да испунимо наш главни циљ, а то је да на овај начин инспиришемо следећу генерацију играчица.

“Организација турнира у 2022. нам такође омогућава даљу промоцију и активирање партнера, што би било много теже у, сада прилично попуњеном, лету 2021. године. То је јасан знак обавезе према нашим посвећеним партнерима који су нам се прикључили када смо донели одлуку да одвојимо спонзоре за женски и мушки фудбал.”

Директор женског фудбала у ФС Енглеске, баронеса Сју Кембел, је рекла: “Као нација и национални савез, изузетно смо поносни на чињеницу да смо домаћини УЕФА ЕУРО за жене, и потпуно смо посвећени томе да организујемо светско искуство за играчице, особље и навијаче, јер најбоље од европског фудбала долази у Енглеску.”

“Међутим, спортски календар се мора прилагодити док се свет бори са нечим много већим од спорта. У ово, никад виђено време треба нагласити да је здравље наших заједница апсолутни приоритет за све нас.”

“Према томе, а после разговора са УЕФА, у потпуности подржавамо одлуку да се УЕФА ЕУРО за жене 2021. одложи. Слажемо се са тим да ће ова одлука на крају имати бенефиције по турнир, јер прави свој властити период у фудбалском календару. Такође, то ће нам свима омогућити више времена да, после овог периода пуног изазова, организујемо незабораван догађај достојан куће ЕУРО такмичења.”

“До сада је наш напредак у планирању турнира одличан, а посебно желим да се захвалим нашим градовима домаћинима и стадионима на њиховој континуираној посвећености и подршци. Такође смо захвални и Федерацији игара Комонвелта на сарадњи, јер смо тражили потврду ових нових датума, и радујемо се будућем заједничком раду и представљању оног најбољег што женски спорт може да прикаже на обе ове манифестације.”

“У наредним месецима ћемо наставити са разговорима са градовима, стадионима и партнерима, јер идемо на то да организујемо УЕФА ЕУРО за жене који ће оборити рекорд на домаћем тлу 2022. године. Сигурни смо да је то вредно чекања.”

Председник УЕФА, Александер Чеферин је додао: “Такође бих желео да се захвалим Фудбалском савезу Енглеске, локалном организационом комитету и нашим учлањеним савезима, који су, као и ми, сигурни у то да је померање турнира за 2022. годину од користи за женски фудбал у целини. Фудбалска породица је још једном показала јединство, и сада смо не само у позицији да се радујемо европском фудбалском лету 2021. године, него и у 2022. години. Захвални смо на сарадњи ФИФА и Федерације игара Комонвелта што су се сложили са овим датумима.”

Нови детаљи, укључујући и евентуалне амандмане на календар утакмица или име турнира, биће благовремено објављени.