Вести

УЕФА УНАПРЕД ИСПЛАЋУЈЕ НАКНАДЕ ЗА УСТУПАЊЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦА

23.04.2020.

Извршни одбор УЕФА на данашњој седници, одржаној путем видео конференције, одлучио је да одмах исплати  накнаде клубовима везане за УЕФА репрезентативна такмичења , узимајући у обзир кризу и финансијске потешкоће које бројни клубови имају због глобалне пандемије новог коронавируса.

Накнаде су, према почетном плану, требале бити исплаћене након завршетка доигравања Европских квалификација, но узимајући у обзир потешкоће с којима се клубови суочавају током пандемије, а која је узроковала престанак свих фудбалских активности, Извршни одбор УЕФА одлучио је одмах реаговати према следећем плану:

1) 50 милиона евра биће исплаћено клубовима који су уступали играче у 39 репрезентација које не суделују у доигравању Европских квалификација

2) 17.7 милиона евра биће исплаћено клубовима који су уступали играче у 16 репрезентација које суделују у доигравању (што не укључује накнаде за утакмице доигравања, које ће бити уплаћене након одржаних утакмица)

3) Остатак од 2.7 милиона евра – везан за играче који ће наступити у доигравању – биће дистрибуиран након завршетка квалификација ове јесени

За циклус ЕУРО 2020 одређено је минимално 200 милиона евра за накнаду клубовима, према Меморандуму о сарадњи између Уефе и ЕЦА-е који је обновљен 2019. године.

Према механизму дистрибуције који је одредио Извршни одбор УЕФА, 70 милиона евра намењено је за клубове чији су играчи партиципирали у Европским квалификацијама и Лиги нација, док ће преосталих 130 милиона евра бити дистрибуирано клубовима чији ће играчи играти на ЕУРУ 2020., који ће бити одржан идућега лета.

Укупно 676 клубова из 55 земаља чланица добиће накнаде између 3.200 и 630.000 еура за наступање својих играча у Европским квалификацијама и Лиги нација у актуелном циклусу.

„Европски клубови интегрални су део успеха наших репрезентативних такмичења. Последично, део прихода од тих такмичења је дистрибуиран клубовима који пуштају играче на репрезентативна окупљања. У овим тешким временима када се пуно клубова суочава с финансијским потешкоћама, посебно с неликвидношћу, наша је обвеза да осигурамо да клубови добију средства што је пре могуће“, изјавио је председник УЕФА Александер Чеферин.

Потпуна листа свих клубова с износом накнада које ће им бити исплаћене биће објављена након што буде окончан завршни турнир.