• Председник Фудбалског савеза Србије, Славиша Кокеза, гостовао је на Јавном сервису РТС и том приликом говорио о повратку фудбала после пандемије вируса COVID – 19, проширењу лига, значају успеха наших клубова на међународној сцени, улагању у инфраструктуру, помоћи Савеза клубовима, предстојећим мечевима најбољег националног тима…
  Пандемија коронавируса зауставила је лопту широм света, колико је било тешко све поново организовати како би се на неки начин све превазишло и онда наставило са активностима?
  „Била је то пре свега доста необична ситуација, јер фудбалски свет се још није био суочио са нечим сличним. Било је потешкоћа у самој организацији али захваљујући људима из Фудбалског савеза Србије и Заједници клубова Супер и Прве лиге који су били у сталној комуникацији са Министарством спорта и наравно свим клубовима, мислим да смо све активности организовали на један добар и квалитетан начин, колико је то било могуће у овим условима. После свега, могу да закључим да је све било успешно организовано – рекао је председник Славиша Кокеза на почетку интервјуа.
  Следеће сезоће српска елитна лига имаће исти број клубова као и Примера, Серија А или Премијер лига, колико ће то утицати на сам квалитет такмичења?
  „Пошто смо се нашли у специфичној ситуацији због пандемије коронавируса, упутили смо допис свим клубовима Супер и Прве лиге да се изјасне да ли мисле да треба да имамо лигу са 16, 18 или 20 клубова. И већина клубова се изјаснила да елитна лига треба да се прошири, а Фудбалски савез Србије само је испоштовао њихову жељу и донео одлуку да наредне сезоне имамо Супер лигу са 20 клубова, односно Прву лигу са 18. Мислим да је та одлука поштена и фер према свим клубовима, јер као што знамо, првенство се није наставило са плеј-офом и плеј-аутом, одиграна су само четири кола и да не би сада улазили у то да ли је неки клуб оштећен тим чином, донели смо одлуку за коју мислим да је најправеднија и најпоштенија за све клубове Супер и Прве лиге“.
  Многи клубови су доста тога изгубили због пандемије, да ли им је Фудбалски савез на неки начин помогао?
  „Фудбалски савез је у овој ванредној ситуацији помагао многе клубове, од нижих рангова такмичења до Прве и Супер лиге. И то ћемо наставити да радимо и убудуће. А за тренутак бих се вратио на претходно питање и истакао једну важну ставр, а то је да ће од наредне сезоне сви клубови Супер лиге имати обавезу да у стартној постави имају двојицу играча који су млађи од 21 године што је јако значајно за подизање квалитета и развој младих фудбалера. Самим тим, већи квалитет појавиће се и у млађим селекцијама свих репрезентативних селекција. Ради се о одлуци која ће дефинитивно много утицати на развој наших младих играча“.
  Није тајна да је велики број клубова у претходном периоду добио опрему од ФСС…
  „Да, сада смо већ пребацили бројку од 2.000 клубова који су добили опрему.  Морам да искажем своје велико задовољство због обиласка свих тих градова и мањих места по Србији, наших сусрета са људима из света фудбала, дружења са децом… Oгромна већина тих клубова до сада никад ништа није добила од националног савеза. Моји сарадници, генерални секретар Шурбатовић, потпредседници Бјековић и Пантелић, преносили су ми утиске са терена и изјаве домаћина да све до сада нико и није долазио из Фудбалског савеза да чује њихов глас и потребе које имају. И због тога желим да најавим да ће Фудбалски савез Србије до краја ове, односно наредне године, „покрити“ све клубове у Србији. Неће постојати клуб који није добио опрему, лопте или неке реквизите, оно што је најнеопходније у том тренутку, од Савеза“.
  Због коронавируса УЕФА је променила систем и термине такмичења, тако ће клубови играти само по један квалификациони меч на путу до Европе…
  „Биће то мач са две оштрице. Када се игра само једна утакмица и то зависи на чијем терену, то практично значи да клубови са слабијим рејтингом имају већу шансу за пролаз у наредну рунду него да се играју две утакмице. Тешко је рећи да ли је то плус или минус за наше клубове, зависи много од жреба и квалитета противника“.
  Претходних сезона Црвена звезда и Партизан су имали добре наступе на међународној сцени, колико је све то добро за наш фудбал?
  „Ти резултати су јако значајни за наш фудбал, из више разлога. Прво, самим пласманом у групну фазу Лиге шампиона и Лиге Европе, Црвена звезда и Партизан су добили значајна средства од УЕФА, као и Фудбалски савез из Фонда солидарности УЕФА. И тај новац смо искористили да извршимо реконструкцију терена на великом броју стадиона у Србији. На преко 20 терена су замењене травнате подлоге, на неким су постављене подлоге са вештачком травом. Реновиран је велики број свлачионица, имали смо улагања и на неким трибинама, негде су постављени рефлектори… Много смо уложили у инфраструктуру и наставићемо да радимо и улажемо. А наравно, огроман бенефит имала је и држава, народ је могао да гледа велике, највеће фудбалске звезде данашњице захваљујући пласману наших клубова у групну фазу Лиге шампиона и Лиге Европе“.
  У фокусу ће ускоро бити и утакмице репрезентације…
  „У септембру нас очекују мечеви у Лиги нација са Русијом и Турском, биће то прилика за селектора Љубишу Тумбаковића да још једном провери све кандидате за најбољи национални тим пред дуел са Норвешком у Ослу, 8. октобра. Наравно, желимо и добре резултате у новом циклусу Лиге нација, али то ће нам пре свега бити добра припрема за најважнију утакмицу на путу до Првенства Европе и надам се да ће селектор и играчи учинити све да се из Осла Србија врати као победник“.
  На крају морамо да се подсетимо да сте били међу онима који су се суочили са коронавирусом, а сведоци смо да и сада има оболелих…
  -Говорио сам раније о томе, прва три, четири дана се нисам осећао добро, имао сам проблема са дисањем и плућима, а како температура почне да пада онда је и осећај бољи, опорављате се полако. Сада се добро осећам а искористио бих прилику да се још једном захвалим свим члановима медицинског особља, докторима, сестрама на великој посвећености и исказаном професионализму. Они су наши јунаци и заслужују једно велико хвала од Србије“. – рекао је председник Фудбалског савеза Србије, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.