Вести

ПОНОС ФУДБАЛСКЕ СРБИЈЕ | ЗЛАТНА ЛОПТА 2021. ЈЕЛЕНИ ЧАНКОВИЋ, ДУШАНУ ТАДИЋУ И ДРАГАНУ СТОЈКОВИЋУ (ВИДЕО)

23.12.2021.

Дан који се памти, дан који остаје записан за сва времена и признања онима који су својим радом и резултатима обележили 2021. годину. У години када је Србија остварила пласман на Првенство света величанственом победом против директног ривала, селекције Португала у Лисабону, када су наши најбољи клубови изборили пласман у нокаут фазу европских купова, када смо били сведоци многих добрих издања разних репрезентативних селекција, изабрали смо најбоље. Традиционално признање Златна лопта ФСС отишла је у руке селектора Драгана Стојковића, капитена Орлова Душана Тадића и сјајне играчице нашег најбољег женског репрезентативног тима, Јелене Чанковић. У присуству фудбалског и спортског крема Србије, многих јавних личности, обележена је година која се памти…

„Хвала Савезу на признању, хвала мојим саиграчицама и стручном штабу, хвала мојим родитељима који су ме подржавали свих ових година. Драго ми је да сам остварила своје снове као девојчица, да сам стала раме уз раме са најбољим фудбалерима. Много ми је драго због признања и чињенице да је Фудбалски савез у претходном периоду много радио на афирмацији женског фудбала“ изјавила је Јелена Чанковић.

Дуг аплауз и Златна лопта коју је уручио Ненад Бјековић, заменик председника ФСС. Наравно, претходно су се гости у великој сали хотела „Хајат“, путем видеа, упознали са магијом Јелене Чанковић, потезима који никога не остављају равнодушним. Уследила је филм о најбољем играчу, капитену брода који је Орлове одвео у Катар 2022.

„Стварно лепа година за мене на клупском и репрезентативном плану. Титула са Ајаксом, играње у Лиги шампиона и оно што је за нас најбитније, пласман на Светско првенство. Највеће заслуге за то иду селектору Стојковићу, који је показао шта се деси када креативни и паметни људи узму ствари у своје руке. Наравно, хвала и мојим саиграчима без којих ничег од овога не би било. Показали смо слогу и заједништво и да када год је тако, нико нам не може ништа, увек ћемо остварити резултат. Хвала мојим саиграчима у клубу и репрезентацији, свим тренерима, „Мистеру“ Стојковићу и његовом стручном штабу, мом персоналном тренеру и мојој породици“ рекао је Душан Тадић, трећу пут добитник Златне лопте ФСС, фудбалски мађионичар, капитен Ајакса и националног тима.

Трофеј Златна Лопта, капитену Орлова уручио је доректор А тима, Стеван Стојановић. Уследио је нови видео приказ достигнућа, овога пута Александра Митровића, стрелца многи голова у квалификацијама, али и оног највреднијег у Лисабону, после асистенције управо Душана Тадића. Аплаузи и као најава новог признања, сада за најбољег тренера. А то је Мистер Драган Стојковић који је други пут добио вредно признање ФСС.

„“Заиста је велика привилегија стајати на овом месту, то искрено кажем. Видим да је констатација целе нације да је ова година била успешна за фудбал, како репрезентативни тако и клупски. То је оно што враћа веру у фудбал и у шта ми морамо да верујемо, да наставимо тако. Надам се да ћемо наставити да радујемо нацију. Увек сам играчима говорио да играју за народ и за своје породице, за оне људе који дрхте поред телевизора. Ово није ништа шта ћемо урадити, само не смем да причам…Хвала играчима, хвала мојим сарадницима, хвала медицинском тиму, хвала медијима, хавала мојој породици из које црпим снагу и креативност“ рекао је Драган Стојковић.

СВИ ДОСАДАШЊИ ОСВАЈАЧИ ЗЛАТНЕ ЛОПТЕ ФСС

Играчи

2005: Немања Видић (Спартак Москва)

2006: Дејан Станковић (Интер)

2007: Никола Жигић (Расинг/Валенсија)

2008: Немања Видић (Манчестер јунајтед)

2009: Милош Красић (ЦСКА Москва)

2010: Дејан Станковић (Интер)

2011: Александар Коларов (Манчестер сити)

2012: Бранислав Ивановић (Челси)

2013: Бранислав Ивановић (Челси)

2014. Немања Матић (Бенфика/Челси)

2015: Немања Матић (Челси)

2016: Душан Тадић (Саутемптон)

2017: Владимир Стојковић (Партизан)

2018: Александар Митровић (Фулам)

2019: Душан Тадић (Ајакс)

2020: –

2021: Душан Тадић (Ајакс)

Тренери

2005: Илија Петковић (Србија и Црна Гора)

2006: Љубиша Тумбаковић (Шандонг)

2007: Мирослав Ђукић (Партизан/Србија)

2008: Славиша Јокановић (Партизан)

2009: Радомир Антић (Србија)

2010: Милован Рајевац (Ал Ахли/Гана)

2011: Иван Јовановић (Апоел)

2012: Драгомир Окука (Ђангсу)

2013: Љубинко Друловић (Србија У19)

2014: Радован Ћурчић (Србија У21/Србија)

2015: Вељко Пауновић (Србија У20)

2016: Драган Стојковић (Гуангџоу)

2017: Владан Милојевић (Црвена звезда)

2018: Владан Милојевић (Црвена звезда)

2019: Синиша Михајловић (Болоња)

2020: –

2021: Драган Стојковић (Србија)