Вести

НИКОЛА ЛАЗЕТИЋ, ДИРЕКТОР МЛАЂИХ СЕЛЕКЦИЈА ФСС ОТВОРЕНО О ФАНТАСТИЧНИМ РЕЗУЛТАТИМА U17 И U19 СРБИЈЕ, СЕЛЕКТОРИМА, ГЕНЕРАЦИЈАМА КОЈЕ СУ БУДУЋНОСТ НАШЕГ ФУДБАЛА, НЕОПХОДНИМ ПРОМЕНАМА, УТИЦАЈУ СТОЈКОВИЋА НА РАД СВИХ СЕЛЕКЦИЈА

15.06.2022.

Србија је претходних месец дана сведок фантастичних резултата млађих селекција Фудбалског савеза, а после феноменалног учешћа кадетске репрезентације (U17) на Првенству Европе у Израелу и освојеног 3. места (најбољи резултат у овом узрасту у последњих 30 година) и пласмана омладинске селекције (U19) на Европско првенство у Словачкој (18. јун – 1.јул), директор млађих селекција ФСС Никола Лазетић у ексклузивном разговору за Арена спорт, изнео је веома интересантне детаље који на прави начин показују да су добра стратегија и напоран рад најбољи пут до успеха.

Много тога лепог се догодило у минулом периоду када говоримо о репрезентативним селекцијама, А тиму, али и о млађим селекцијама које праве велике успехе…Кадети су блистали у Израелу, омладинци доминирали у Холандији и из практично најтеже квалификационе групе изборили пласман међу осам најбољих репрезентација у Европи.

-Драго ми је да смо стварно успели да скренемо пажњу, да су наши момци остварили одличне резултате, да је читава спортска јавност то препознала и видели да Србија има лепу будућност кад је фудбал у питању – рекао је Никола Лазетић у ексклузивном разговору за Арена спорт.- Србија је увек била извор талената, сви су нас гледали као европске Бразилце, тако су нас називали, и овај резултат који су омладинци направили у Холандији, само је потврда да се озбиљно на њих рачуна. Многи клубови из иностранства су то знали па су куповали нашу најталентованију децу. Сад, ево у овој селекцији U19 која одлази на Европско првенство, имамо већ двојицу играча која су потписали уговоре са у свету престижним клубовима, Гордић са Ситијем, Лазетић са Миланом, а надам се да ће у будућности још много играча из ове генерације да направи искорак у својим каријерама и остваре леп развојни пут у највећим клубовима.

МНОГИ СУ БИЛИ СКЕПТИЦИ, А ОСТВАРИЛИ СМО РЕЗУЛТАТЕ ЗА РЕСПЕКТ

Србија практично пости од 2015. године када смо са U20 остварили ванвременски успех и били прваци света…
-До сада остварени резултати кадета и омладинаца, а ја сам у Савезу годину и по дана, стварно су за респект. Видели сте и сами да од 2015. ми буквално ни један бод нисмо освојили, нисмо прошли групну фазу на шампионатима U17 или U19 или се нисмо ни квалификовали. Било је доста проблема када сам долазио, чекао ме је велики терет и многи су били скептици, сумњали да можемо бити успешни.  Морам да кажем да сам веровао и баш зато сам желео да се нешто направи, да се покаже да увек може јер ми стварно имамо веома талентовану децу, само је питање како се са њима ради и како желимо да организујемо одређене ствари.
А прва ствар коју смо Игор Матић и ја, кад смо преузели бригу о млађим категоријама, хтели да урадимо јесте да подигниме квалитет Омладинске и Кадетске лиге Србије. Променили смо јако пуно правила и јавност вероватно то не зна, али то су биле ствари које су директно утицале да првенство буде регуларно, да буде занимљиво и да буде практично до последњег кола неизвесно. Када сам дошао, приметио сам да су у протоколима мечева ангажоване судије из града у којима се играју утакмице кадетске и омладинске лиге, све због тога како се не би плаћали трошкови њиховог путовања. Дешавало се примера ради да Радничком из Ниша суди арбитар из Ниша, клубу из Новог Сада, судија из тог града и тако даље.  За мене је то био сукоб интереса и сматрао сам да нема потребе да деци суде арбитри из њиховог града, јер можда међу том децом судије имају и неке рођаке, пријатеље, наравно без намере да упиремо прстом у било кога. Донели смо зато одлуку да Фудбалски савез плаћа трошкове судијама, да ослободимо клубове  тих обавеза, али да учинимо да судија сад може да путује и по триста километара и дели правду на честит, исправан и поштен начин. Такође,  никада раније утакмице ових лига нису биле снимане и ми смо, као Фудбалски савез, ангажовали једну фирму која има своје камермане да снимају сваку утакмицу од првог до последњег минута. Желимо једноставно све да имамо у архиви, али и да свима пружимо могућност жалбе или примедбе ако се догоди неки спорни детаљ. Са ова два сегмента утицали смо да квалитет буде присутан, да квалитет играча изађе на површину, да основ свега буде један здрав разум  и да нико више не размишља о томе да ли је судија овај или онај, да ли је неко нешто (не)спорно урадио а да нема документовано кроз видео запис… Тако да су то били први кораци да се подигне ниво лига млађих категорија.

ПРОМЕНИЛИ СМО НЕКА ПРАВИЛА ЗА БОЉЕ СУТРА НАШЕ ДЕЦЕ

Испало је да до тих промена деца највише трпе, да не могу да се развијају на прави начин, да можда до дреса репрезентације не могу да дођу сви они који то заслужују…

-Апсолутно је тако и сви смо сведоци да ови резултати нису дошли тек тако, стварно се урадило доста тога и има још много ствари који желимо да урадимо. Ми смо сада покренули на Омладинској комисији ФСС, у којој сам директно ја одговоран, ствар да ограничимо број лиценцираних играча у омладинцима и кадетима. Зашто? Па сада клуб који има доста пара, он  покупује сву талентовану децу  у Србији и онда негде „зароби“ 25, 30, 40 талентованих дечака. Једанаест може да игра, остали су негде на чекању а самим тим се ослабе и друге екипе. Ми сматрамо да је најбоље да буде лиценцирано 22 – 23 играча и тада ће се видети способност спортскох тренера и директора у млађим категоријама да одаберу 22 играча, а остали „прекобројни“ ће тражити друге клубове  како би се афирмисали. Па сада у клубовима који имају највише играча, најмање је можда оних који су управо из тих средина. Играју, примера ради, у Звезди или Партизану, а долазе са истока или запада Србије. Мало, заиста мало, има играча који су се формирали у платежно моћним клубовима од првог дана. Тако да на списку имамо играча из Звезде или Партизана, али његово место рођења је Војводина или тамо негде југ Србије. Тако се и догађа да на турниру региона Београд најчешће осваја прво место са децом која су шест месеци пре тога дошли са истока или запада…Родитељи једноставно воде дете у бољи клуб, Звезду, Партизан, Чукарички или Војводину, чим се укаже прилика.

Причамо о осетљивим годиштима, када се играчи развијају, а вечито питање гласи, када је право време да неко дете покуца на врата првог тима…

-Када се кроз утакмице у омладинском узрасту наметне за поверење, тренер је тај који треба да процени да ли он може да одговори обавезама у сениорском фудбалу. Некад све може бити превелик залогај за играча који је доминантан у омладинској селекцији, али физички није још довољно сазрео да се одмах гурне у ватру сениорског фудбала. Нека деца која касније физички надођу, а ми углавном проценимо и сматрамо да ће већу каријеру да оствари оно дете које физички у млађем узрасту заостаје, али поседује ненормално висок степен фудбалске интелигенције, брзо размишља, доноси одлуке на прави начин. Знамо да кад физички ојача, да ће бити прави играч. Некада је било што је јачи то боље, али погледајте данас играче, изгледају као струне. Данас је све тотално другачије у односу на моје време. Па некада су бекоби били класични, ја кажем до кофе која је некада стајала на средини терена, а од кофе су била крила. Тога више нема. Данашњи бекови су у ствари крилни играчи, видели сте на пример како је Драган Стојковић у Португалу маестрално поставио игру, игру у којој практично немамо десног бека, а он је ставио Живковића коме је дао одређене захтеве још на контра нози. И ми смо ту утакмицу добили на спектакуларан начин. Све се променило, деца су се променила, сада су мало више размажена и ми морамо да имамо другачији приступ са њима. Некад кад ти нешто каже тренер или спортски директор, као мени некад Војкан Мелић,Тома Милићевић или Пижон Петровић, то је била катастрофа да легенде имају замерке на твоје понашање или игру. Данас ми морамо да водимо рачуна како тој деци да се обратимо, али да опет будемо строги како би им указали на евентуалне грешке. Деца данас расту у тотално другачијем окружењу, све им је доступно. И морамо на другачији начин да им приђемо и да их едукујемо како би дошли до оваквих резултата које постижемо. Све је то мукотрпан рад.

ХВАЛА ИГОРУ МАТИЋУ НА СВЕМУ ШТО ЈЕ ДО САДА УРАДИО

Колико је у свему овоме важна улога Игора Матића, координатора млађих селекција…
-Као неко ко је био у Чукаричком, а сви знамо колико је тај клуб дао омладинаца, неко ко је био на челу омладинске школе, страховито је помогао са својим идејама и залагањем. Игор ми је највише помогао, не само мени, него целом систему. Поштен, частан, честит дечко који је донео једно драгоцено искуство, јер је пет година био директор млађих категорија Чукаричког. Мени је таква особа била неопходна, мислио сам да је немогућа мисија да он дође, али желео је неку промену, неки искорак у каријери. Дуго је био играч, капитен Чукаричког, тамо је завршио каријеру, имао је фантастичан однос са господином Галетом. Када сам га позвао, донео је брзо одлуку и стварно сарађујемо феноменално. Он ми је ту буквално у пола дана и у пола ноћи за савет, за неку препоруку, за договор. Хвала му на свему што је до сада урадио.

У ЖИВОТУ НИСАМ ВИДЕО ТАКВУ ХЕМИЈУ КАО КОД КРИВОКАПИЋЕВИХ КАДЕТА

Много пута у неким ранијим изјавама апострофирали сте атмосферу као веома важан сегмент за пут до успеха и доброг резултата. И то сте говорили током Првенства Европе у Израелу за кадете.
-То што сам доживео за ових годину и по дана, а надам се да је тек почетак, невероватно је искуство. И хвала овим момцима за све што су до сада показали и код нас изазвали емоције које препознају једну врсту велике посвећености, васпитања, оданости дресу који носе. Сада говорим о кадетској репрезентацији коЈу води селектор Радован Кривокапић. Верујте ми, ја нисам видео, а дуго сам у фудбалу, такву хемију међу играчима, ни један једини проблем није постојао у комуникацији, толико су били дружељубиви између себе, флексибилни, увек један за другога на терену и ван њега, дисали су сви као један. Већ смо донели одлуку да са Кривокапићем потпишемо нови уговор, јер је по свему приказаном то заслужио. Он је тако дуго и темељно припремао ову генерацију играча која нас је све одушевила. Знао је да Француска, Холандија, Немачка, Португал…имају можда тај квалитет више од нас у смислу да су физички јачи и да њихова деца долазе из квалитетнијих лига, али ишао је на ту карту заједништва да смо ми Срби један народ који не признаје да је неко бољи од нас. И невероватно како их је мотивисао, увек на другачији начин. Момци очекују састанак под набојем и притиском да треба да се прича о не знам чему, да земља гори и да морамо да победимо, јер у супротном све се распада, а он им уместо неке утакмице коју очекују да ће видети, пружи мотивациони говор или неки кратки филм са јасном поруком, где они пуштају сузу, излазе крвавих очију са састанка и једва чекају да изађу на терен и своју емоцију пренесу на траву. Зато и јесу отишли талеко далеко, иза себе су оставили озбиљне слекције, показали да су будућност нашег фудбала. Ми смо у Израелу издоминирали,  показали како се игра за Србију. Они су славили на крају достојанствено, сви су као један певали химну, у хотелу су сви у исто време силазили на ручак, устајали, ишли на спавање, враћали се, то је једна група која ме је купила за цео живот. То је генерација која ће са Радованом Кривокапићем у будућности да прави озбиљне резултате.

СЕЛЕКТОР ЈЕ ТАЈ КОЈИ ИМА АПСОЛУТНО ПРАВО И МОЋ ОДЛУЧИВАЊА

Да ли за репрезентацију увек играју најбољи, односно колико је ваш утицај у комуникацији са селекторима…

-Ту увек мора да се прави баланс, када кажемо најбољи да играју, онда се мисли играчки најбољи, али и најбољи за групу. Примера ради селекција U17 имала је неколико играча који су својим квалитетом заслужили да се нађу на ЕП у Израелу, а на селектору је било да изабере 18 најбољих. Оних који ће одиграти три меча сигурно, можда и пет, шест утакмица на турниру. Селектор је морао да покрије практично све позиције са два играча, да размишља о умору, картонима, Јако тежак и захтеван посао. Зато смо се трудили да свако ради свој посао, зато је селектор тај који је имао апсолутно право и моћ одлучивања. А наравно да се консултује са мном и Игором, причамо о свему, али после сваког састанка кажем му: Криви, брате, пресеци, ти си селектор. Немој да те боли глава, да ти моје или било чије мишљење у окружењу утиче на избор. Он је так који има визију како жели да му игра и изгледа екипа. Моје је да му направим добар амбијент, да нико не сме да врши притисак на њега, да он са својим сарадницима доноси одлуке важне за тим.

Видели смо видео када капитен Станковић држи говор и мотивише групу…

-Морам да кажем, када сте поменули малог Станковића, да је он капитен те генерације, и да је он такав лидер да ни његов отац Дејан није био у том сегменту бољи, човек са којим сам ја одрастао, играо… Александар је феноменалан дечко, једно васпитано, културно дете и такав лидер да га цела група прати. Даћу вам један податак, Станковић је тај који изводи све пенале, играч који има фантастичан прекид, много голова смо дали после његових слободних удараца и употребљивих лопти. И он је у једном тренутку одлучио да да малом Милошевићу да изводи пенале. И Јован је постао најбољи стрелац Европе са пет голова, два постигнута са беле течке. То вам говори каква су они група и какав је капитен и какви су они момци.

НЕ ТРЕБА ДА СЕ ИЗДВАЈА НИЈЕДНА СЕЛЕКЦИЈА, АЛИ ГЕНЕРАЦИЈА 2003/04 ЈЕ ЗАИСТА НЕШТО ПОСЕБНО

Вратимо се на омладинце и њихов успех који није коначан, јер пред нама је Првенство Европе у Словачкој (18. јун – 1. јул) и уводни мечеви са Израелом, Енглеском и Аустријом.

-Када видите ко све није изборио пласман на Европско првенство у Словачкој, једна Шпанија, Немачка, Португал, Хрватска…онда је јасно колико је успех бити међу осам најбољих у Европи. Неће ме нико погрешно схватити, јер не треба ниједну селекцију издвајати, али од првог дана сам сматрао да је генерација 2003/04. нешто заиста посебно. Имамо толико талентованих играча, фантастичних. Које год име да поменемо не би било поштено. Све су то у свом узрасту топ играчи, генерација пред којом је сада озбиљно искушење. Да ли имају оно у шта ја верујем да имају, срце, жељу, вољу, да ли су група. Ја верујем у њих. Показали су све горе наведено већ у Холандији, на терену земље која важи за највећег расадника добрих играча на свету. Победити Холандију, Норвешку, надиграти Украјину, то могу само играчи који имају квалитет, снагу и срце. Момци су спремни да нас све обрадују и у Словачкој. Морам да кажем још нешто. Ми смо толико доминантни у региону, не само омладинци, него и кадети, да већ годину и по дана нисмо изгубили од Хрватске, Словеније, Босне, Црне Горе, Словеније, Северне Македоније, Румуније, Бугарске…Напротив, имамо фантастичан скор. И то је за похвалу, та доминација коју показујемо.

ПРОБЛЕМ МЛАДЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ МАЛО ДУБЉИ, СУПЕРЛИГА ДА БУДА РАЗВОЈНА

Једина селекција која није остварила циљ је млада репрезентација ((U21)…
-Апсолутно сте у праву. И као што сам до сада причао и негде хвалио све те момке и нас све у савезу, морам да преузмем одговорност за лоше резултате младе репрезентације. Међутим, мислим да је проблем младе селекције мало дубљи и да је то нешто што морамо у блиској будућности да решимо. Рећи ћу вам шта ме мучи и шта је оно због чега сматрам да ми, ако све остане као што је до сада, нећемо  у будућнсти моћи да правимо тако добре резултате са овим узрастом. Тренутно у Србији постоји једно правило, да мора бонус играч да почне и да заврши утакмицу у нашем најелитнијем такмичењу.  И сад онако гледајући површински кажемо, аха то је супер, тиме промовишемо младе играче. И Савез је стварно урадио то што је требало, да негде подстакне те клубове да дају шансу младим играчима. Делује са стране да  сваке суботе 16 играча у Србији, у лиги са  16 клубова, почне и заврши утакмицу са једним бонус играчем. И онда кажемо да имамо 16 најталентованијих играча који играју али је питање да ли су тих 16 играча стварно најталентованији?  Имамо ситуацију де Звезда, Партизан, Војводина, Чукарички… имају велики број талентованих играча, али само је један бонус.  Звезда, примера ради, има бонус играче Станића, Ераковића, Мотику, Ђурића, Лековића, Станковића… ми, мислим на Србију, имамо толико талентованих играча који су суво злато и који су у или при првом тиму и сви негде очекују да буду тај један бонус. У том чекању многи се изгубе. Без минута нема ни напретка.  И што је највећи парадокс, ми имамо сада ситуацију да првог јуна бонус играч Супер лиге је 2001. годиште а а играч младе репрезентације од првог јуна је 2002. и млађе!? Дакле, то репрезентацији ништа не значи. У реду је да тај млади играч наступа у Суперлиги, да пронађе временом свој пут негде у иностранству,  али ми морамо да гледамо и интерес младе репрезентације која негде представља Србију и будућност нашег фудбала. Ми морамо да се одлучимо да Суперлига буде развојна лига, ако је развојна лига онда да онда имамо ту 2 или чак 3 бонуса,  где ће сва та талентована деца играти.  Онда можемо да очекујемо да правимо резултате са младом репрезентацијом. Овако ћемо имати ситуацију да гледамо меч са Француском за коју играју играчи из Реал Мадрида или Милана, а за нас играчи који су на клупама у својим клубовима. Имамо ту много дилема и простора за разговор, али морамо пронаћи најбоље решење за Србију.

УСПЕХ СТОЈКОВИЋА И А ТИМА „ЗАРАЗИО“ И МЛАЂЕ СЕЛЕКЦИЈЕ

На крају неколико речи о А тиму, локомотиви Савеза. Драган Стојковић прави фантастичан посао, колико све то утиче на вас у млађим категоријама?

-Није тајна, утицај је огроман. Ја као директор млађих селекција  јако често одем и разговарам са директором А репрезентације Стеваном Стојановићем и са селектором Драганом Стојковићем када је у Србији. И ту смиреност, то искуство које он има и које шири на све нас то је нешто невероватно. Ја сам импулсиван и хоћу све одмах да решим, изнервирам се кад се деси нешто што сматрам да није у границама нормалног и спортског.  Одем код њега и са њим поразговарам, умири ме и рекао бих, научи ме да донесем правилну, исправну и здраву одлуку. Реултат који је он направио није случајан, он је неко ко има невероватну харизму, неко ко шири  оптимизам. Увек је био лидер, велики је шампион, успео је то да пренесе на момке из репрезентације, а сви они заједно су то успели да пренесу на нас који радимо са млађим селекцијама – рекао је директор Никола Лазетић.