Вести

EURO U19 | СРБИЈА У СЛОВАЧКОЈ, ЈОВИЋЕВИ ОМЛАДИНЦИ МЕЂУ ОСАМ НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ ТРАЖЕ ПРОЛАЗ НА ПРВЕНСТВО СВЕТА У ИНДОНЕЗИЈИ (ВИДЕО)

15.06.2022.

Огроман успех остварила је омладинска репрезентација Србије (U19) пласманом на Првенство Европе у Словачкој (18.јун – 1.јул) где ће у конкуренцији Израела, Енглеске и Аустрије учинити све да направи нови искорак, избори пласман у полуфинале и аутоматски одлазак на Првенство света за играче до 20 година, које се у мају 2023. године одржава у Индонезији. Изабраници селектора Александра Јовића први меч играју 19. јуна (17,30) против Израела, три дана касније ривал је Енглеска, а 25. јуна на програму је меч са Аустријом.

Експедиција Србије отпутовала је у раним јутарњим сатима за Беч, одакле ће аутобусом наставити до Словачке и места Вихње, базе „орлића“ током групне фазе Првенства Европе. Боје Србије у Словачкој браниће: голмани Огњен Лукић (Раднички, Крагујевац), Марко Ћопић (Црвена звезда), Матија Гочманац (Телеоптик), одбрана Стефан Лековић (Графичар), Михајло Илић (Партизан), Андреј Ђурић (Црвена звезда), Бојан Ковачевић (Чукарички), Урош Лазић (Графичар), Немања Крсмановић (ТСЦ), средњи ред Владимир Милетић (Војводина), Никола Петковић (Чукарички), Никола Станковић (Црвена звезда), Никола Кнежевић (Графичар), Ђорђе Гордић (Младост, Лучани), Игор Миладиновић (Чукарички), Дарио Гргић (Чукарички), напад Немања Мотика (Црвена звезда), Огњен Ајдар (Чукарички), Марко Лазетић (Милан, Италија), Петар Ратков (ТСЦ), Никола Јојић (Младост, Лучани).

У стручном штабу и делегацији ФСС, поред селектора Александра Јовића, налазе се директор млађих селекција Никола Лазетић, координатор млађих селекција Игор Матић, тренери Михајло Трајковић, Гордан Петрић, Виборг Коцеић (голмани), Стефан Филиповић (аналитика), Марко Куриџа (кондициони тренер), доктор Милош Златковић, физиотерапеути Владимир Антоновић и Дарко Николић, секретар Павле Симић, економ Никола Вучинић и медија тим Мирко Врбица и Ђорђе Филиповић.

-Нисмо имали много времена да се одморимо од тешких утакмица у Холандији, јер нам следи још већа авантура и изазов. Искористили смо претходних неколико дана да се добро оправимо на физичком и менталном плану, припремимо за ово што нас очекује у Словачкој. Учинићемо све да будемо максимално спремни за меч против Израела, 19. јуна – рекао је селектор Александар Јовић.

Подсетимо се, омладинска репрезентација има иза себе два веома захтевна квалификациона циклуса. Јесенас је у Албанији, заједно са Француском изборила елит рунду квалификација, а жреб је хтео да се Србија нађе у најтежој групи на путу до Словачке. И класа 2003/04. показала је зашто је једна од најбољих која се појавила на српској фудбалској позорници у последњих седам година. У Холандији је поражена (2:1) селекција домаћина, затим је надиграна Украјина и поред нерешеног исхода (1:1) а у мечу одлуке савладана је и Норвешка (3:2). Успех за пласман међу осам најбољих селекција у Европи, тамо где места није било за једну Шпанију, Немачку, Португал, Белгију, Хрватску…

-Урадили смо већ доста лепих ствари, али можемо да остваримо још много. На добром смо путу, имамо довољно мотива да направимо нешто велико. Морамо да останемо скромни и стабилни. На тај начин смо пришли и мечевима у Холандији и успели да дођемо до првог места.

Први ривал је једно од пријатних изненађења у елит рунди квалификација, селекција Израела је једна од најбољих која се појавила у овој земљи у последњих 30 година.

-Биће времена за причу о Израелу, сада само констатација да су били први у конкуренцији Мађарске, Турске и Шкотске. У припремама за Еуро два пута су ремизирали са Француском. Сваком ривалу поклањамо пажњу, али пре свега гледамо себе и верујемо у себе, квалитет који имамо – не оставља дилему стручњак на чију адресу иду велике заслуге за успех „орлића“, Александар Јовић.