А селекција

ЉУБИША ТУМБАКОВИЋ И АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ ИЗ ЛУКСЕМБУРГА(ВИДЕО)

09.09.2019.

Репрезентација Србије у уторак, 10.септембра игра у Луксембургу меч 5.кола квалификација за Првенство Европе,а непосредно пред последњи тренинг на стадиону на коме ће играти меч, пред бројним новинарима били су селектор Љубиша Тумбаковић и Александар Митровић…

-Осећај није најлепши и најбољи, ово је неки нови почетак, нови селектор. Опет смо кренули од неке нуле, ниједан почетак није лак. Налазимо се у тешкој ситуацији, ништа не зависи од нас, остали смо само математички у трци. Најгоре је што ништа не зависи од нас. Горак укус је остао после утакмице са Португалом. У фудбалу је, ипак, све могуће, треба искористи утакмице до краја да се што боље упознамо са селектором. Немамо превише времена, треба искористити сваку утакмицу и тренинг и да видимо шта ће да се деси. Имамо после бараж у Лиги нација, имамо чему да се радујемо и за шта да играмо – рекао је Александар Митровић и наставио.-Атмосфера у репрезентацији је супер, све је у најбољем реду. Никад није лако изгубити сви смо разочарани јер смо знали да је битна и одлучујућа утакмица. Када играте за своју земљу и представљате свој народ нема потребе за млотивацијом, долазите на окупљање мотивисани да дате максимум. Ја лично и сви у екипи смо мотивисани и да победимо. Нисмо у завидној позицији, не зависи све од нас. У сваком спорту је сваки почетак тежак.

Селектор Љубиша Тумбаковић…

-Истина је да смо запоставили репрезентацију Луксембурга, углавном смо причали о Португалу, иако смо професионално приступили и Луксембургу. Скаути су покрили Луксембург као и стучни штаб, морам да признам да је акценат био на Португалу и та утакмица нам је била важнија – изјавио је селектор Србије и наставио.- Предрасуде према Луксембргу смо имали раније, то су били сигурни бодови, у последње време није то више тако. Не само Луксембург, сви играју фудбал, имају нове кадрове, имају групу натурализованих играча. Завређују посебну пажњу, не правим алиби, говорим оно што је реално. И резултати говоре да сам у праву. И резултати њихових клубова су све интересантнији, за многе изненађење, а они полако иду напред. Они су сада испред нас на табели, имају бољу гол разлику, у надокнади су изгубили од Украјине. Тешко примају голове, тешко их и дају, није то она екипа коју смо са неком ранијом предрасудом замишљали. Мораћемо озбиљно да се напнемо за озбиљан резултат.

О мотиву…

-Свака репрезентација има своје мотиве и циљеве, мотив селектора Луксембурга је врло јасан, они математички као и ми имају шансу, фудбал је жива ствар и увек може нешто да се деси. Желе да направе најбољи резултат у историји квалификација, очекујемо тврду утакмицу. Имали смо Португал који је врх светског фудбала, а овај тим је мотивисан за резултат. Имаш ствари које мораш да направиш. Ако потценимо ривала нећемо добро проћи, ако одиграмо такмичарску утакмицу онда можемо да се надамо резултату.

О будућности…

-Делимично се слажем да је потребан рез, али ако неко воли младе играче то смо ми тренери, ја посебно јер имају посебну енергију и доносе нешто ново. Али то важи за клуб. Када је репрезентација у питању треба да играју најбољи, ако се прави рез прави се да размишљамо да ли су они који су овде најбољи, а не да размишљамо кроз њихове године.

О игри…

-То да играмо споро и мање агресивно не бих се скроз сложио, то је прва утакмица против првака Европе, ми смо дали гол. Не кажем да смо играли агресивно и брзо, играли смо како треба, али морамо на виши ниво. Цела Европа чува лопту, нико је не предаје противнику. То је процес који траје и тражи време, имали смо три тренинга, нисмо увек имали све играче. У ходу ће бити промена сигурно. Да направиш праву репрезентацију треба дати шансу неко да погреши.

О Тадићу…

-Повреда Тадића тражи простор 3-4 дана да одмори, тако кажу лекари, а ја им увек верујем. Резултат прехтходне утакмице издефинисао је наредне четири утакмице. Биће много више промена, даћу шансу играчима које сам мало видео на терену. Знам их само пратећи их кроз клубове, имаћемо репрезентацију Србије, али није то ова која је играла последњу утакмицу. Биће пуно измена – рекао је селектор Љубиша Тумбаковић.