КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕП W | СРБИЈА НАДИГРАЛА АУСТРИЈУ, ДОМИНИРАЛА И ПРОМАШИЛА ВЕЛИКИ БРОЈ ПРИЛИКА, А ОНДА ЗБОГ ЈЕДНЕ ГРЕШКЕ ИЗГУБИЛА

01.12.2020.

СТРЕЛЦИ: 1:0 Биља 79. Стадион: Алтаха. Судија: Тес Олафсон (Шведска). Жути картони: Венингер, Вајнротер (Аустрија).

АУСТРИЈА: Цинзбергер, Вајнротер, Кихбергер, Асхауер, Задразил, Пунтигем, Едер (од 46. Насенвенг), Ензингер (од 46. Фајсингер), Биља (од 87. Пинтер), Дунст (од 75. Макас).

СРБИЈА: Костић, Вајда (од 82. Станковић), Словић, Дамјановић, Брадић, Благојевић, Павловић (од 90+4 Ми. Чавић), Чанковић, Пољак, Филиповић (од 77. Ивановић), Мијатовић. Селектор Предраг Гроздановић

Наша најбоља женска репрезентација завршила је квалификације за Првенство Европе и сада, после меча у Аустрији, може да се закључи да се девојке селектора Предрага Гроздановића, приказаном игром, налазе у великом успону. Србија је на стадиону Алтаха, без обзира на пораз,  надиграла великог фаворита, створила велики број добрих прилика и дефинитивно заслужила много више од пораза који се десио после грубе грешке у нашој одбрани, а практично без праве прилике за Аустрију током 90 минута – 1:0. Због свега наведеног треће место у групи не сме да обесхрабри ову генерацију играчица која поседује огроман потенцијал, а већ у наредном циклусу квалификација Србија може да очекује од женске селекције много лепих вести.

У првом делу игре видели смо феноменално издање изабраница селектора Предрага Гроздановића. Доминирале су наше девојке од првог минута, имале апсолутну контролу игре и недостајао је само гол па да коначна оцена буде максимална. А недостајало је само мало више концентрације у завршници, можда и озбиљности, како би резултат био убедљив у корист Србије. Наиме, просто је невероватно шта све нису реализовале Милица Мијатовић и Алегра Пољак. Имала је и Дина Благојевић прилику да се радује, али њен одличан ударац, голман домаће селекције успео је некако да одбрани. Шансе које су имале Мијатовић и Пољак спадају, ипак, у стопостотне и због тога жал зашто нисмо одличну партију крунисали заслуженим вођством.

Наставак је донео поново нашу иницијативу, поново су Аустријанке биле надигране у многим елементима игре, поново смо имали први прилику да променимо резултат. Алегра Пољак  је пробила у свом стилу по десној страни, ушла у шеснаестерац, али поново тај завршни ударац или пас није био такав да најзад ударимо печат на одлично издање целог тима. И онда, како то већ бива у фудбалу, кажњени смо за силне промашаје, а оно што је најгоре, сами смо кумовали можда и једином шуту у оквир гола Милице Костић. Погрешили смо у зони где то не би смело да се деси, лопта је дошла до Биље и уследила је казна. Испада да су Аустријанке ни криве ни дужне дошле до предности, испоставиће се касније и до победе. За наше девојке искуство више, а нема сумње да ће њима бити најтеже после једне овако добре утакмице коју су по игри и силним пропуштеним приликама, заслужиле да реше у своју корист.